'VAR OLAN BU DİN SORGULANMAK ZORUNDA'

Kur’an’da var olduğu halde, Müslüman zihin tarafından görülemiyor.

10 Ağustos 2015 Pazartesi 23:35
'VAR OLAN BU DİN SORGULANMAK ZORUNDA'
Hocam günümüzde özellikle bazı tarikat ve cemaatlerde sorgulamanın din dışı olduğu, var olana şüphe duymaksızın tabi olmak gerektiği söyleniyor. Dinimizde şüphe var mıdır, Kur'an'ı sorgulamadan, düşünmeden düz bir metin olarak okumamız mı gerekiyor?


" Tam tersi gördüğümüzden şüphe etmemiz lazım. Peygamberimiz var olandan şüphe ettiği için dağlara çekilmiş ve hakikati öyle bulmuştur. Biz de var olan dinden şüphe etmeliyiz. Bu muydu, bu mu, bu kadar mı, Allah’ın dini bu mu, şu gördüklerimiz mi? Şeklinde sorgulayıcı olmalıyız. Burada kitabı değil, gördüklerimizi kastediyorum. Herkes bir sürü şey söylüyor. Bir defa durumdan şüphe edeceğiz. Şüphe etmezsek hakikate ulaşamayız. Hakikatin kökeninde, İbrahim kıssasında bize verilmek istendiği gibi şüphe vardır. Bu mu benim Rabbim? Olamaz, battı (Güneş için). Bu mu beni Rabbim? Olamaz, battı (Ay için). Bak şüpheyi öğretiyor sana. Var olandan şüphe duy hatta kendi bildiklerinden de şüphe et. “Şüphe ettiğin zaman sana hakikatin ve gerçeğin kapıları aralanacak ve oradan girdiğinde gerçeğe doğru yol alacaksın” demek istiyor.

Kur’an böyle okunmadığı için, büyük bir tahrifat olduğu için, esas mesajların Müslümanın zihninde silikleşerek, kaybolduğunu düşünüyorum. Bu nedenle bu tür mesajlar Kur’an’da var olduğu halde, Müslüman zihin tarafından görülemiyor. Kur’an’ın ilk hayır dediği şey zenginliğinden dolayı kendisini yeterli gören bir adamın hegemonyaya yönelmesidir. Alak Sûresi’nin 6. âyeti bunu açıklar. “Müstağni olduğu için, kendi zenginliğini yeterli gördüğü için, insanoğlu kendini mutlaka üstün, yıkılmaz zanneder” Yani ötekine hegemonik ilişki kurar. “Para ya da güç bende, o halde benim dediğim olacak” demektir bu. Eğer bir cemaatte, bir devlette, bir toplulukta, bir mecliste kimde para varsa onun dediği oluyorsa orada tuğyan vardır. Kur’an’ın ilk anlattığı kıssa, bahçe sahipleri kıssası, bugünkü tabirle burjuva denilen sınıf. O zaman onlara bahçe sahipleri deniyor. Tarım toplumu olduğu için bahçe sahibi olmak zenginliği ve serveti ifade ediyor. Müzzemmil Sûresi 11. âyet: “nimet sahiplerini bana bırak” diyor. Nimet sahipleri de “servet sahiplerini” anlatan bir tabirdir. Peki, nasıl oluyor da Kur’an’ın ilk kıssası bahçe sahipleri; Kur’an’ın hayır dediği ilk şey, zenginliğin kişiyi tuğyan ettirmesi; İlk karşı çıkılan da Kâbe’ye egemen olan dokuz kişilik tefeci, bezirgân çete oluyor? İlk kırk sürede bunlar tek tek isim verilmeksizin eleştiriliyor ve Kur’an bunlara tis’atu raht (dokuz çete) diyor. O gün şehre hâkim dokuz çete var. Bunların hepsi tefeci, bezirgân, servet sahibidir. Bunların hepsi mele-i mütreftir (Kavminin zenginlikten şımarmış ileri gelenleri). Kur’an’ın ilk âyetlerinde bunlara bir saldırı var. Sen bunu nasıl görmezsin? Bunu söylediğimiz zaman bize Kur’an’ın sol açıklamasını yapıyor diyorlar. Ne alakası var? Buna, dense dense Sosyal İslam denir. Ben sol İslam, Müslüman sol ismini kabul etmiyorum. Bizim anlattığımız Sosyal İslam’dır. İslam’da sosyal adalet’tir. İslam’ın bu yönü Müslümanlar tarafından unutulmuş, ihmal edilmiştir. Biz de o yönünü ön plana çıkarıyoruz. Hepsi bu. Dolayısıyla bu açılardan Müslüman zihin tahrifata uğramıştır."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.08.2015 09:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Taner 2015-08-11 14:33:43

ne güzel yazmissin hocam massalah

Avatar
oflu hoca 2015-08-11 16:17:02

senin kadar gereksiz bir adam burada nasıl yazar? bu berbat metin burda nasıl yayınlanır mesela? editör ne iş yapar? düşük cümleler, saçma sapan mantık hataları vs. vs. vs. İslam olmadığın halde, islam adına konuşma hakkını nerden aldın? köşedeki büfeden mi?

Avatar
Fikret öztürk 2015-08-11 11:46:48

Sayın Eliacık haklıya doğruya eyvAllah lakin şüphe amelin icraaında olmamalı Allah kasit olmayan yanlış veya eksik için bir noksanlık olur demiyor. Evet ama senin sosyalleşme adına başını alıp giddiğin mecrada islami hak ve ölçüleri bazen aşıyor bundan imtina etmelisin bunu bildiğin halde kasten yaptığından dolayı tesirin azalıyor karavanaya çalışıyorsun emeklerini heba etme derim.

Avatar
Cansın kahyaoğlu 2015-08-11 14:39:05

Karşınızdaki ne anlatırsa anlatsın kafanızdaki önyargıları kıramadıkça gelişmek imkansızdır.
İslam adına işllenen zulümlerinde önü kesilemez.
Açık ayetler su götürmez tartışılamaz açık seçik söylüyor istif etme istif ettiklerinle üstünlük taslama ki bu taslanan üstünlükte ufakta olda bir şirh koşma büyüklenme vardır bu irdelenir bu ayette.
Kapitalizm le emperyalizimle islam bi arada olamaz ancak ve ancak mekkeli müşriklerin çoğunluk yahudilerin düzenidirki para kimdeyse o konuşur.

Avatar
CESİ MURAD @oflu hoca 2015-08-11 19:02:47

sen trolmüsün pij
jj

Avatar
CESİ MURAD 2015-08-11 19:04:11

oflu seni̇n aq

Avatar
opeth empyrium 2015-08-11 21:03:46

Sn İhsan Hoca nin bu zihniyeti sayesinde bu din hakkında hala umudum war:// salak salak eleştiri yapmayın!!

Avatar
erol mermer 2015-08-12 00:31:12

Bu günün tefeci bezirganlarına dokunmuşsun hocam.hep bir ağızdan bağırmaya başlarlar. Ve sizi din dışı ilan edeceklerdir.