VALİ GÖZÜYLE PKK GERÇEĞİ...

PKK'nın Çukurca saldırısının ardından en çok konuşan isim Hakkari Valisi Muammer Türker'den bölgeye ilişkin çarpıcı açıklamalar...

26 Ağustos 2011 Cuma 12:41
VALİ GÖZÜYLE PKK GERÇEĞİ...

O Hakkari Çukurca'da 9 şehit verdiğimizi hain pusudan sonra en çok adını duyduğumuz isim Hakkari Valisi Muammer Türker oldu. Türkiye bölgede olanları öğrenmek için gözünü ve kulağını ona çevirdi. Bölgeden en acı haberleri de Türkiye ondan öğrendi.

Bu kez ise Vali Türker yaptığı analizler yine gündeme oturacak.

Türkiye'nin en acı günlerini yakından takip eden Vali Türker'e göre "Devlet değişti ama PKK değişmedi."

PKK'nın varlığını halen sürdürme nedenini de bu tespitin üzerine kuruyor ve ekliyor:

"Birincisi örgüt baskı yapıyor. Eylemsizlik dediği zaman bile ateşkes görmedik. İkincisi insanlar hala geçmişteki devleti düşünüyor."

Akşam'a konuşan Vali Türker'in gözünden Hakkari, PKK, BDP ve Kürt sorunu...

DEVLET OPERASYON YAPMADI

Devletin Doğu ve Güneydoğu'da son 2-3 yıldır neredeyse hiç operasyon yapmadığına dikkat çeken Türker, "Ancak örgüt hiç durmadı" dedi. Bölgede PKK'ya olan sempatinin sürmesini ise şu gerekçelere bağladı:

"İki boyutu var. Birincisi insanlar korkuyor. Size söylediği sözün örgüt tarafından duyulacağından korkuyor, baskı var. Mesela örgüt eylemsizlik dediği dönemlerde hiç ateşkes görmedik. Devlet bu bölgede yaklaşık 2.5 - 3 yıldır hiç operasyon yapmadı neredeyse. Buna rağmen örgüt boş bıraktığınız alanda üstünüze geliyor, askerinizi, vatandaşınızı şehit ediyor. Ama bunları görmek istemiyor, ideolojik davranıyorlar. İkincisi insanlar hala geçmişteki devleti düşünüyor. Bugünkü polisin de hatası olabilir ama bugün polisi taşlayan çocuklar, 90'lardaki polisi, işkence yapan polisi taşlıyor. Devlet bugün Kürtleri yok farz etmiyor."

MESELE KÜRTLERİN HAKKI DEĞİL

"Mesele gerçekten Kürtlerin hakları olsaydı, sorun kolayından çözülürdü!" diyen Vali Türker, aslı sorunu şöyle anlattı:

"Problem, şiddet çarkının dönmesini isteyen ve buradan beslenen bir güç olması. Kürtlerin beklentileri var. Ama zaten Türkiye'nin demokratikleşmesi için çok önemli olan ve 80 Anayasası'nın değiştirileceği bir süreç başlıyor. Örgüt bu süreçleri baltalamak için böyle yapıyor. Dile getirilen şeyler yapılsa, Kürtçe eğitim hakkı verseniz terör biter diye düşünmek bir yanılgı."

KANDİL'LE PAZARLIK PLANI

Türker, "BDP gibi gittikçe PKK ile daha yakın bir görünüm veren bir partiye desteğin çok yüksek olduğu düşünülürse bu imkanlı mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Evet, insanlar burada yüksek oy oranlarıyla PKK'nın desteklediği bir partiye oy verdiler. Burada örgütte ciddi bir baskı söz konusu. Dağdaki silahlı adamı bertaraf etmedikçe şehirler rahat etmeyecek! Hiçbir zaman aşırı devletçi ve şahin bir insan olmadım. Devletçi refleksler değil, tecrübeyle konuşuyorum. Mesela BDP'li milletvekilleri, il meclisi üyeleri, parti yöneticileri hepsiyle konuşuyorum. Bire bir konuşurken bir sorun yok ama tribünlere çıktıkları zaman hemen talimatlar başlıyor. Samimiyet yoksa, herhangi bir yetkiniz yoksa sürekli başka bir yerleri işaret ediyorsanız nasıl müzakere edeceğiz ki?"

KİMSE ÖLÜM İSTEMİYOR

Türker, TSK'nın Kandil operasyonunun ardından bölgedeki psikolojiyi "Kimse ölüm istemiyor" diye özetledi. Türker Hakkari'deki en büyük ihtiyacın ise 'huzur' olduğunu söyledi.






Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol