'ÜÇÜ DE YANLIŞ...'

İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, Kur'an'ın yaradılış gerekçesini vurguladığı 'İnsanları ve Cinleri bana ibadet etsinler diye yarattım' ayetinin gerçekte varlık aleminin tamamını kastettiğini söyledi.

28 Şubat 2015 Cumartesi 12:59
'ÜÇÜ DE YANLIŞ...'

 Eliaçık hoca, söz konusu ayette sadece insanlar ve bir takım ruhani varlıkların kastedilmediğine dikkati çekti. Eliaçık hoca, ayeti şu ifadelerle tefsir etti: "  İnsanları ve cinleri bana ibadet etsinler diye yarattım ne demek? Burada yaradılışın amacı açıklanıyor. Burada üç kelime var. İns, cin ve ibadet. Klasik çevireler, ins kelimesinden insanları, cin kelimesinden de insanlar dışında görülmeyen varlıkları, ibadet kelimesinden de namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, kurban kesmek gibi ritüelleri kastediyor.


Üçü de yanlış. İns'ten maksat görünen şeylerdir, cin'den maksat görünmeyen şeylerdir. Yani görünen ve görünmeyen herşey demektir. Bu bir deyimdir Kur'an'da ve Arapça'da da. Türkçe'deki şu deyimlere benziyor; yukarı-aşağı, sabah-akşam gibi... Görünen ve görünmeyen. Yani herşey demek. Gözüyle gördüğü ne ise ins, görmediğin herşeyde Cin'dir. Şu an bulunduğunuz yer orman değilse ve siz oradaki canlılar göremiyorsanız ya da denizin altında yaşayan varlıkları şu an itibariyle göremiyorsanız onlar işte Cin'dir. İbadet etmekse yapmak demektir, meydana çıkarmak demektir. Gördüğünüz ve görmediğiniz herşeyi içlerinde varolan potansiyeli açığa çıkarmaları, kendilerinde varolanı ortaya çıkarmaları için yarattım demektir. Yani balık, balıklık yapmak için, insan, insanlık yapmak için yaratılmıştır. 'Bunun için yarattım' demektir. 


Yağmur yağacak, rüzgar esecek. Varlık alamindeki herşey var olanı ortaya koysun, kendini geliştirsin ve hatta alemdeki varlıklar birbirlerini hissetsin, birbirlerini tatsınlar ancak bu böyle anlaşılır. Şimdi kadın kadınlığını, erkek de erkekliğini yaptığı zaman erkeğin ve kadının ne olduğu anlaşılabilir. Eğer bu olmazsa varlık alemi ortadan kalkar ve varoluşun anlamı kalmaz. Oradaki ibadetin namaz gitmek, hacca gitmek, oruç tutmakla ilgisi yok. İbadet hayatın içindeki faaliyetlerle ilgilidir. Şeytana, karuna ibadetten bahseder Kur'an. Diğerlerinin ismi nüsugtur, ritüeldir. İbadet hak, hukuk, adalet, paylaşım ve bölüşümdür."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.02.2015 13:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
mihri 2015-02-28 16:35:00

Ibadet abd kelimesinden gelir, kulluk, hizmet manasindadir. Kul, köle sahibine nasil hizmet eder? Yemegini getirir, temizligini yapar, ayakkabisini tutar yani ona hizmet eder. Allah'a kulluk nasil yapilir peki? Allah'a yemek vs. Gibi hizmetleri yapamayiz. Allah'a kulluk, yani ibadet Onun yarattiklarina hizmettir. Ibadet dunyayi imar etmek, tum canlilarin ve doğanin faydasi icin çalışmak, dunyayi barış, mutluluk ve refahin oldugu bir yer haline getirmektir. Diger klasik ibadetler, yukarida saydigim gerçek ibadetleri yapmak için maevi güç alacagimiz ve Yaradana şükrümüzü sunacagimiz rituellerdir. Gerçek ibadet iyi ve yararli insan olup bu yolda çalışmaktır...

Avatar
Veli Alparsla 2015-03-01 01:11:47

Aliskanliklar kimse bukonuda acaba demeyior herkes en iyiyi biliyor herkes bebilirim diyor hic bi haltta bilmiyor.Su bir gercekki kimse kopileksini yenmeye calismiyor mutlaka en dogru onun dogrusu hepsinin hitap ettigi bir gurub var onlarin biatini kaybederiz diye odleri kopuyor.Ne ilimden ne irfandan haberleri var nakledelen neyse onlarin dogru o oluyor Arapcabilen kendine gore Ayet yorumluyor ama Kureys lehcesinibilmiyor onunda otesinde İmam gazali ekolu 7yuz yildir bu cograf yada İnsan akil ve dusuncesini yoksayiyor halbuki Aklini kullanmayanlari naletliyor Kuran onunicin yeni soylemler kolay kabul gormez ama dogru hep yerini bulur Aklimizla dusunmeye devam edelim Yaraticinin kelami Akla asla tezat degildir dusunebilme yetisini kullananlara . Saygilar umarim haddimi ssmamisimdir.

Avatar
İskender yapıcı 2015-02-28 14:08:22

hocam çok mantıklı ve de sağlıklı bir yorum fakat yobaz kafalara bunu nasıl anlatırız ki adam cin var diyor yok dersen kurana ininmıyormusun diyor vs.

Avatar
Seyfettin Karaayvaz 2015-02-28 18:38:22

Yıllar önce hava tahminlerinde bulunulduğunda hata oranı fazla iken bugün neredeyse sıfır hata ile tahminde bulunuluyor. Daha önceki zamanlarda olsa gaip olarak nitelendirip kişi gaipten haber veriyor diyerek suçlandı. Halbuki aklın kullanılması dinimizin gereğidir.

Avatar
Nizam DEDE 2015-02-28 19:54:48

Hoca cin yoktur demiyor ki, ayette cinin cin anlaminda olmadığını söylüyor. Ah şu ön yargimiz yokmu...

Avatar
kemal 2015-03-01 00:49:03

Anlayan da anamayanda yorumu yaparken saygılı olsak ne kaybederiz..

Avatar
misafir okuyucu 2015-02-28 14:30:38

hocam bir de ayet numarası verirseniz süper olur bu tip yorumlarda.

Avatar
Osman has 2015-02-28 14:40:24

Siz buna gerçekten inanıyoruz ya cin yok felan yazık size vAllahi şok oldum cin süresi bile var sakin birde Müslümanım demeyin baride en azından bu cahilliginizden size gulmesinler