TÜRKLER YAPTI BİZ YAPAMADIK!

Libya'daki kargaşa ortamından bir kerede 3 bin Türk vatandaşının alınarak feribotlarla güvenli topraklara getirilmesi İngiliz basınında övgüyle karşılandı.

24 Şubat 2011 Perşembe 18:24
TÜRKLER YAPTI BİZ YAPAMADIK!

Libya'daki gelişmeler Orgeneral Koşaner'in de katıldığı Başbakan Erdoğan başkanlığındaki toplantıda değerlendirildi.
Osman Gazi-1 ve Orhan Gazi-1 feribotları, yaklaşık 20 saat süren bir yolculuğun ardından Marmaris Limanı'na ulaştı.
Marmaris'e ilk ulaşan ''Orhan Gazi-1'' feribotunu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Muğla Valisi Fatih Şahin ve Marmaris Kaymakamı Serdar Polat karşıladı. Feribottan çıkış yapan yolculara karanfil veren iki bakan, hasta olan yolcularla da yakından ilgilendi. Ayrıca, Aksaz Deniz Üssü'nde görev yapan ve yolcuları karşılamak üzere limanda bulunan askerleri Bakan Yıldırım ''merhaba asker'' diyerek selamladı.
Feribottan ilk olarak 8 aylık Zeynep isimli bebekleriyle inen Ömer ve Sema Acar çifti tahliye operasyonu dolayısıyla yetkililere teşekkür ederek, ''1,5 yıldır Derne'de yaşıyorduk. Özellikle son günlerde sıkıntılar yaşadık. Bu süreçte Libya halkının bize gösterdiği yakın ilgi alaka nedeniyle onlara minnettarız. Ülkemize geldiğimiz için çok mutluyuz'' dediler.

Nilüfer Arıkan ise 17 aylık bebeği Batuhan ile Türkiye'ye döndüğünü anlatarak, ''Eşim Harun Trablusgarp'ta kaldı. Biz memleketimize dönmemin sevincini yaşarken eşimin orada kalmasının burukluğunu yaşıyorum'' diye konuştu.
Her iki feribotla toplam 59 yabancı 3 bin 28 Türk vatandaşı yurda getirildi. Türk yolculardan memleketlerine gitmek isteyenler, limanda hazır bekletilen 60 otobüsle önceden belirlenen 62 kente gönderildi. Yolcuların otobüs ile tahliyesinde yaklaşık 250 kişi ile Aksaz Deniz Üssü'nde görevli askerler görev yaptı.

TOPLAM 6 BİN 699 TÜRK GETİRİLDİ
Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesindeki Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının açıklamasında, Libya'dan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye getirilmesine ilişkin bilgilere yer verildi.
Açıklamaya göre, 6 bin 699 yolcudan 144'ü Air Libya, bin 529'u tahliye uçağı, bin 998'i tarifeli uçaklarla, 59'u yabancı uyruklu olmak üzere 3 bin 28 yolcu gemilerle Türkiye'ye getirildi.
Tahliyeler için toplam 24 uçak görevlendirildi, bunların 10'u tahliye, 9'u tarifeli uçak, biri Air Libya uçağı, 4'ü askeri uçaktan oluştu.
Öte yandan, charter ve tarifeli olmak üzere 2 Türk Hava Yolları (THY) uçağının daha Trablus ve Cerba'ya sefer yapması planlanıyor.
Libya'dan gelen uçak sayısına da yer verilen açıklamaya göre, toplam 15 uçak Türkiye'ye geldi. Bunların 6'sı tahliye uçağı, 8'i tarifeli ve 1'i Air Libya uçağından oluştu.
Libya'ya biri Genelkurmay Başkanlığı (ayrıca 2 fırkateyn, 1 yakıt gemisi), İDO'ya ait 2 feribot, Denizcilik Turizm ve Tic. AŞ'ye ait 2 gemi olmak üzere toplam 5 gemi gönderildi. Bunlardan İDO'ya ait olan iki feribot Türkiye'ye geldi. Sekizi tarifeli toplam 15 uçak ve 2 gemi ile 6 bin 699 vatandaş Türkiye'ye getirildi.
Ayrıca Türkiye'ye getirilmek üzere 383 vatandaş, Mısır'a ulaştı.

''SAMSUN'' GEMİSİ GİRİT AÇIKLARINDA DEMİR ATTI
Erhan Bağcı - Libya'daki Türkleri yurda getirecek ''Samsun'' gemisi, hava muhalefeti nedeniyle Girit Adası açıklarında demirledi.
Libya'da meydana gelen olaylar nedeniyle bu ülkede mahsur kalan Türkleri getirmek için, İstanbul Sarayburnu'ndan bu sabaha karşı hareket eden Deniz Cruise Ferrylines şirkine ait, Kaptan Atilla Günsur yönetimindeki ''Samsun'' adlı gemi, olumsuz hava koşulları nedeniyle Girit adası açıklarında demirletildi.
Gemi, hava koşullarının düzelmesinin ardından Trablus'a doğru tekrar yola çıkacak.
Gemide, Türk Kızılayının hazırladığı bin kişilik gıda ve sağlık yardım malzemesinin yanı sıra, 39 personel, İstanbul Deniz Şube Müdürlüğünde görevli 5 polis, 4 yolcu, İstanbul Ulusal Medikal Kurtarma ekibinden 1 doktor, 1 hemşire ve 2 teknisyen ile Anadolu Ajansı muhabirleri bulunuyor.

3 FİRKATEYN DAHA HAZIRLANDI
ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, tahliyeler için giden gemilerin güvenlik refakatini sağlamak amacıyla 3 firkateynin daha hazırlandığı ve Libya'ya sevk edileceği haberlerinin doğru olduğunu belirterek, "Her firkateyn zaten mevcut koşullarda nasıl açık denize çıkıyorsa o koşullarda çıkıyor. Bunun, yeni ya da özel bir şey olduğunu söylemek mümkün değil" dedi.
Dışişleri Bakanlığında oluşturulan kriz merkezinin sözcüsü de olan Ünal, Dışişleri Bakanlığında yaptığı olağan basın toplantısında soruları yanıtladı.

180 TÜRK DAHA İSTANBUL'A GETİRİLDİ
Libya'dan Mısır'ın İskenderiye kentine geçen 180 Türk daha THY'nin özel seferiyle İstanbul'a getirildi.
İskenderiye'den kalkan THY ait TK 3997 sefer sayılı uçak, saat 14.55'te 180 yolcusuyla İstanbul Atatürk Havalimanına indi.
Halkın elinde olan yolların güvenli olduğunu ifade eden Ulusoy, çalıştıkları yerleri yağmalayanların daha sonra kendilerini evlerinde ağırladıklarını anlattı.
Bu arada, İskendireye'den gelen ve saat 16.20'e Atatürk Havalimanına inen TK 3699 sefer sayılı ikinci THY uçağında da 120 civarında Türk'ün İstanbul'a getirildiği öğrenildi.

ÇELİK'İN CENAZESİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Libya'da hayatını kaybeden işçi Yunus Emre Çelik'in cenazesinin Türkiye'ye gelip gelmediğini sorulması üzerine, bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Biliyorsunuz herhangi bir cenazeyi herhangi bir ülkeden çıkarmak için o ülke makamları nezdinde yapılması gereken bazı işlemler ve alınması gereken izinler var. Şu anda Büyükelçiliğimiz bunun üzerine çalışıyor. Bu konuda netleşme olduğunda kriz merkezinden duyurumuz olacak. Ama tabii bunu öncelikle ailesiyle paylaşacağız" diye konuştu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol