TÜRKİYE'Yİ YASA BOĞDU...

Türkiye’nin en yetenekli senaristlerinden sanatçı Meral Okay hayatını kaybetti. Akciğer kanseriyle mücadele eden Okay, eşi Yaman Okay’ı da kanserden kaybetmişti. En yakın arkadaşı Sezen Aksu ölüm haberiyle fenalaşırken, evinin önüne konan ayakkabıları görenleri ağlattı

10 Nisan 2012 Salı 09:53
TÜRKİYE'Yİ YASA BOĞDU...

 REHA MUHTAR - Yatakta mışıl mışıl uyuyordu Meral’cik!..

Bir yıldır akciğer kanseriyle mücadele eden senarist ve oyuncu Meral Okay, 53 yaşında Baltalimanı’ndaki evinde yaşamını yitirdi. Okay, sabah saatlerinde hayata gözlerini yumdu. Son olarak ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin senaryosunu yazan ünlü sanatçının ölümü sanat dünyasını yasa boğdu. Okay annesini ve eşi Yaman Okay’ı da kanserden kaybetmişti. Ünlü senarist bugün Bebek Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek. 
Öldüğü gün yanında olan yakın arkadaşı VATAN’a konuştu:
Okay’ın son saatlerinde yanında olan yönetmen Melek Ulagay, VATAN’a, “Dün beraberdik, evindeydim. Tam denizin üstünde bir evde oturuyor, gemileri izledik beraber. Aklı yerindeydi. Gittiğimde akşamüstüydü, hava kararmamıştı. Birlikte oturduk. Kendindeydi, şuuru da açıktı. Bence kendi karar verdi artık uyuyarak. Benim vaktim geldi dedi ve gitti. İnsanın bir ruhu var ve bir de vücudu var. Meral o zekada bir insandı ki ‘Benim ruhum hep yaşayacak ama gövdem beni terk ediyor’ diye düşündü. Bence böyle bir karar verdi. Son ana kadar o bizi teselli etti” dedi.
‘Kalbimizden vurulduk’
Timur Savcı: Kalbimizin ortasından vurulduk, bütün söyleyeceğim bu. Ablamı, dostumu her şeyimi kaybettim. Toprağı bol olsun.
‘Annem gibiydi!’
Nurgül Yeşilçay: İkinci Bahar ardından Asmalı Konak. Benim hayatımda yeri bambaşkadır.. 15 yıldır beraber yediğim içtiğim, her konuda danıştığım annem gibiydi.. Geçen ay ziyaretine gittim. Saatlerce beraber oturduk, güldük eğlendik yenmişti hastalığı, harikaydı. Sonraki haberler de hep iyiydi. Ne oldu çok şaşkınım, çok üzgünüm. 
‘Ona yaşam yakışıyordu’
Nebahat Çehre: İnanın hiç beklemiyorduk. Kurtulacağına çok inanıyordum ben, çünkü hayata o kadar pozitif bakan bir insandı ki, o kadar uzaktı ki ölümden... Bazı şeyler yakışmıyor insana, yaşam yakışıyor. O yumuk gülücüklerini hiçbir zaman esirgemedi, yaklaşımı, sıcaklığı, insanlığını. Çok moralliydi. Birdenbire öğrenince çok üzüldüm. 
‘Büyük bir savaşçıydı’
Reha Muhtar: Meral 78 kuşağının büyük bir savaşçısıydı. Bu kuşak Türkiye’de çok büyük badirelerden geçmiş bir kuşak. İlahi bir tesadüftür ki tam 12 Eylül’ün yargılandığı şu günlerde Tanrı Meral’imi aramızdan aldı.
‘19 sene Yaman’ı yaşattı’
Mehmet Esen: Çok dirençli bir insandı Meral. Yaman’ın ölümü bizi çok sarstı.. O zaman ona ‘Yaman seni nasıl görmek istiyorsa öyle ol, onun gücünü de sen taşıyacaksın. O da mutlu olacak’ dedim. 19 sene dayanabildi. Yaman’ın dik duruşunu yaşattı. Aslında Meral kendini değil, Yaman’ın adını yaşattı. O kadar büyük bir aşkları vardı.
‘Sezen yalnız bırakmadı’
Sırrı Süreyya Önder: Son olarak 2 hafta önce kemoterapi gördüğü hastanede görüştüm. ‘Durumunun ağırlığını fark etmişti. Yaşamı ciddiye alan insanların ölüm karşısındaki duruşu daha dirayetlidir. Meral Okay’da bu duruş vardı. Meral’i Sezen Aksu hiç yalnız bırakmadı ve Yaman Okay’ın hayatını kaybetmesinin ardından Meral’in çalışması için en büyük gayreti gösteren kişidir. Sezen’in emeği büyüktü’ dedi.
‘Kavuştular’
Belçim Bilgin: Sözün bittiği yerde, bir kavuşma başladı. Aklıyla, sağduyusuyla, duyarlılığıyla. Bir ölüye aşık onca yılın ardından, biz de seni çok özleyeceğiz
‘Gözümün önünde’
Burak Özçivit: Meral Abla’nın haberi çok üzdü. Rolümu anlattığı an gözümün önünden gitmiyor. İnanası gelmiyor insanın.
‘İnanamıyorum...’
Melike İpek Yalova: Meral Okay’ı kaybettiğimize inanamıyorum ve sanırım bayağı bir süre inanamayacağım.
‘Yakılmak istiyorum’
Meral Okay, Göksu Göksel’e verdiği bir röportajda vasiyetini açıklamıştı. Okay “Suya karışmak istiyorum. Yani küllerimi üç parti halinde nereye savuracaklarını da yakınlarımdan bir iki kişi biliyor. Bir kısmı şu koya, bir kısmı da şuraya gibi...” demişti.
Eşi de 41 yaşında kanserden öldü
Meral Okay, 20 Eylül 1959 tarihinde Ankara’da doğdu. Beş yıl devlet memurluğu yapan Okay, bu süreçte Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Dünya Bankası projelerinde ve TBMM’nin Atatürk’ün 100’üncü yaşı kutlamaları çerçevesinde kurulan bir komisyonda yer aldı. 12 Eylül döneminde Türkiye İşçi Partisi üyesi ve işyeri temsilcisiydi. 1984 yılında sinema ve tiyatro oyuncusu Yaman Okay’la evlendi. Eşi 10 yıl sonra, henüz 41 yaşındayken kanserden yaşamını yitirdi. İstanbul’a taşınarak Günaydın gazetesinde çalışmaya başladı. Dergicilik, yayıncılık, yapımcılık, Sezen Aksu ile sahne çalışmaları yaptı, şarkı sözleri yazdı. İkinci Bahar dizisiyle ünlendi.
Son fotoğrafı Sezen Aksu’yla
Meral Okay’ın öldüğü günü onunla birlikte geçiren en yakın arkadaşı Sezen Aksu, daha sonra evine döndü. Sabah ölüm haberini alan Aksu, hemen tekneyle Meral Okay’ın evine geldi. Aksu, basın mensuplarının orada olduğunu duyunca, arka kapıdan görünmeden çıktı. Ünlü sanatçının fenalaştığı ve Okay’ın duasına bile katılamadığı öğrenildi.
‘Denizi özledim’
Meral Okay’ın en yakın arkadaşı Sezen Aksu’ydu. Aksu,§ göğsündeki kitleyle kanseri fark eden Okay için özel bir hastanede, birçok doktordan oluşan bir ekip kurmuştu. Okay 2011 Ağustos ayında verdiği röportajda, “Yaşamak en büyük aşkmış, kanser amansız bir hastalık değilmiş. Ben sevdiklerimi aldığı için bu düşmanı çok iyi tanıyordum ama bir süre sonra kanserle arkadaş olup onu gerilettim.
Ünlüler Meral Okay için yazdı
Tedaviye çok hızlı cevap verdim. Günde 17 saat çalışırdım. Şimdi 8 saatte pilim bitiyor. Ama Allah’ın şanslı kuluyum ki, erken uyarı geldi. Şimdi tümör kayboldu. Sadece bir kemoterapim kaldı” demişti. Hastalığı yendiğine kesin gözüyle bakan Okay, “Bu hastalıkta ne olacağı kesin konuşulmaz ama ben duvara çarpmayacağım, virajı aldım. Moralim ve enerjim çok yerinde. 10 Eylül’den sonra üç ayda bir kontrollere gideceğim. Doktorlar ‘Kemoterapin bitince ne yaparsan yap’ dediler. Denizi özledim, yüzmeye gideceğim” demişti. İşine bağlılığıyla bilinen Meral Okay senaryosunu yazdığı Muhteşem Yüzyıl’ın 60 bölümünü de planlayıp yazmak istediğini dile getirmişti.
Filmografisi
- Bir Bulut Olsam (2009) - İnci Batur 
- Alia (2008) 
- Beynelmilel (2006) - Aydeniz Derya 
- O Şimdi Asker (2002) - Resmiye 
- Hiç biryerde (2001) - Melek 
- Koltuk Sevdası (2001) 
- Yeditepe İstanbul (2001) - Havva 
- İkinci Bahar (1998) - Kasap Melahat 
- Seni Seviyorum Rosa (1992) 
Meral Okay'ın son röportajı
Senaryo yazarı
- Yasemince (1997) 
- Asmalı Konak (2002) 
- Fedai (2007) 
- Bir Bulut Olsam (2009) 
- Muhteşem Yüzyıl (2011)
- Beynelmilel (2006) - Yapım koordinatörü
Yazdığı şarkılar
- Masum Değiliz 1993
- Yaktılar Halim’imi 1995
- Var Git Turnam 1995
- Gül 1997
- Kalaşnikof 1997
- Helal Ettim Hakkımı 1997
- Adı Bende Saklı 1998
- Adı Menekşe 1998
- Yine mi Çiçek 2000
Zehra ÇENGİL / VATAN





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol