TÜRKİYE SOKAĞA DÖKÜLDÜ...

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) 22 Ağustos’ta internete dört farklı filtre getireceği duyurması üzerine bunun “sansür” olduğunu belirten internet kullanıcıları bugün sokağa çıktı.

15 Mayıs 2011 Pazar 18:16
TÜRKİYE SOKAĞA DÖKÜLDÜ...


Her ne kadar BTK ısrarla reddetse de internet kullanıcıları bu konuda ısrarlı. Filtrelere karşı eylem duyurusu internet siteleri aracılığıyla ışık hızıyla yayıldı. Türkiye’nin 31 şehrinde binlerce kişi sokağa çıkıp “Yasaklamak yasaktır’ ve ‘İnternetime dokunma” dedi

Bunun için facebook’ta oluşturulan sayfaya üye olanların sayısı 594 bini aşmış durumda. Ayrıntılı bilgiler için bir de internet sayfası var: www.internetimedokunma.com

22 Ağustos 2011’de ‘İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar’ isimli yönetmelik yürürlüğe girecek. Yönetmeliğe göre ‘sanal âlem’ şöyle şekillenecek:

Kullanıcı 4 internet filtresinden birini ‘yasa gereği’ seçmek zorunda.

Bu dört filtre, ‘aile’, ‘çocuk’, ‘yurtiçi’ ve ‘standart paket’ olarak sıralanıyor. İnternet aboneleri bu paketlerden birini seçecek. Ancak bu paketlerde resmen ‘yasaklı’ olmadığı halde birçok siteye girişe izin verilmeyecek.

Filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak. Ayrıca internet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutuluyor.

Yönetmeliğe göre tüm kullanıcılar sadece belirlenen kullanıcı adı ve şifreyle internete girebilecek. Yani kişilerin girdikleri siteler ve yaptıkları işlemler kayıt altına alınmış olacak.

BTK Başkanı Tayfun Acarer’in ‘sansür’ iddialarına karşı savunması özetle şöyle:

“Türkiye’de internetin güvenli kullanımına yönelik şikâyet ve talepler doğrultusunda güvenli internet hizmeti ihtiyacı ortaya çıktı. Güvenli internet hizmeti bir zorunluluk değil, talep eden aboneler alabilecek. Talep etmeyenlerinse internet erişimlerinde mevcut durumuna göre hiçbir değişiklik olmayacak.”

İnternet yasaklarına karşı ‘Yasaklamak yasaktır’ sloganıyla oluşturulan aynı adlı sitede şu manifesto yer alıyor

“Önce; blog yazmayın dediler, video izlemeyin. Sonra şu siteye giremezsin. Uyuma Türkiye! Elini sürdürme klavyene, DNS ayarlarına dokundurtma! Mouse’una dokunan eline dokunur. Unutma Türkiye! Blog yazmak, video izlemek, müzik dinlemek, porno izlemek, haktır! Bugün internetini kirleten, yarın hayatını kirletecek. İnternetine dokunmalarına izin verme! Yasaklamak yasaktır!”







Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol