'TÜRK OLMASIN, DEVŞİRME OLSUN'

Fatih, bir Türk ailesi olan ve Osmanlı ailesinden sonra en güçlü köklere sahip 'Çandaroğulları'nı tasfiye etti. Peki ama neden?

12 Ocak 2015 Pazartesi 13:33
'TÜRK OLMASIN, DEVŞİRME OLSUN'
Hocam, özellikle Fatih döneminden itibaren neden devşirme vezirler çoğaldı?
İkinci Murat'tan sonra Fatih Sultan Mehmet başa geçti. İstanbul'un alınmasıyla birlikte sultanlıktan 'imparatorluğa' geçilmiş oldu. Osmanlı beyliği artık bir dünya devletiydi. Fatih, bir Türk ailesi olan ve Osmanlı ailesinden sonra en güçlü köklere sahip 'Çandaroğulları'nı tasfiye etti. Bunun için Çandarlı Halil'in vezirliğine son verilmesi gerekiyordu. Çandarlı, 'devletin bekası' için boğduruldu. Osmanlılar bundan sonra 'devşirme' vezirlerin elinde otoriter bir bürokrasiyle yönetildi. Osmanlı hanedanı iktidarını tehdit edecek rakip Türk kökenli istemiyordu. Hanedanlığın altındaki 'kullar' genellikle gayri müslim çocuklarının devşirilmesiyle oluşan 'devşirme bürokrasisinin' omurgasını oluşturuyordu. Bu devşirmelerin toplumsal bağları ve kökleri hemen hemen yoktu. Uzak ülkelerden devşirilerek 'yalınayak' getiriliyor, Hanedan'a 'kul' yapılarak toplumla tüm bağları yok ediliyordu. Bu kulların kayıracağı toplum kesimleri yoktu.

Devşirme vezirlerle güçlü bir iktidar oluşturdu yani...
Fatih, devşirme kulları ile sağladığı güçlü iktidarıyla dünya hakimiyetine soyunmuştu. Hristiyanlığın iki güçlü merkezine göz dükmişti. İlki ortodoksluğun güçlü merkezi Konstantiniyye idi. Orayı 'İslambol' 'İstanbul yaparak halletmişti. Sıra Katolikliğin merkezi 'Roma'ydı. Ancak ömrü buna vefa etmedi. İtalya seferi hazırlıkları yaparken zehirlenerek öldürüldü. Oğlu ikinci Beyazıd bu emeli gerçekleştirmek istedi, ancak kardeşi Cem'in tahtı tehdit etmesi ve doğudaki beylikleri uğraşması yüzünden amacını gerçekleştiremedi. Fatih'in İtalya üzerindeki emelleri de bir başka bahara kaldı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 12.01.2015 13:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
voles 2015-01-12 14:57:33

gel görki türk milletinin bekasından başka birşey düşünmeyen atatürk e de düşman ol. din düşmanı ilan et. tarihin hangi sayfalarını düzeltelimki!

Avatar
Ömer 2015-01-13 00:38:16

Kendi öz çocuklarını boğdurmak için kanunname çıkaran bir adam, Çandarlı'lara acır mı?

Avatar
zehra avcı 2015-01-12 19:28:16

Hocam tesekkur ederiz. Ayni zamanda tarih bilgiside veriyorsuniz. Saygilar

Avatar
mechmetm 2015-01-12 16:01:06

osmanlı fatih döneminde sultanlıktan impartorluk olmadı.daha ı.murad devrinden itibaren imparatorluktur.devşirme bürokratların varlık sebebi paralel hanedan oluşturma isteği değildir.ona bakılırsa kendini kanuninin yerine koymaya başlayan ve boğdurulan pargalı ibrahim de devşirmeydi.ayrıca divanda türk vezir de bulunurdu.

Avatar
ahmet öz 2015-01-15 22:47:38

osmanlinin islamla hic alakasi yoyktu islam adi üzerinde bir kurulus tahti kaptiracam korkusu adam yene dogmus cocunu ve oglunu öldürüyor kuranin neresinde yaziyor böyle torunlarini öldürmek

Avatar
selattin kakci 2015-01-12 20:09:28

Devşirme zorunuzami gidiyo hocam