TÜM TÜRKİYE KUTLADI!

Cumhuriyetin kurulusunun 89. yıl dönümü tüm yurtta coşkuyla kutlandı.

29 Ekim 2012 Pazartesi 19:46
TÜM TÜRKİYE KUTLADI!

 ESKİŞEHİR'de düzenlenen "Cumhuriyet Yürüyüşü'ne yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Yürüyüş olaysız sona erdi.

CHP, DSP, İP ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından düzenlenen, demokratik kitle örgütlerinin de destek verdiği yürüyüş Porsuk Bulvarı'nda başladı. Yaklaşık 20 bin kişi ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk posterleriyle yürüyüşe geçti. CHP Milletvekili Kazım Kurt, CHP'li Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve CHP İl Başkanı Erman Gölet'in de aralarında bulunduğu kalabalık sık sık "Türkiye laiktir laik kalacak", "Cumhuriyet Bayramı engellenemez" ve "Hepimiz Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde slogan attı.
Köprübaşı, Hamamyolu ve İki Eylül caddelerinden yürüyerek Vilayet Meydanı'na gelen kalabalık burada Atatürk Anıtı önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
10 BİN YALOVALI CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ
Yalova Valiliği ve Yalova Belediyesi tarafından Cumhuriyetin 89’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen Büyük Bayrak Yürüyüşü’nde yaklaşık on bine yakın vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla yürüdü. Bu görüntüler Cumhuriyet coşkusunun ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gösterdi.
Yalova Atatürk Stadyumu önünden başlayan yürüyüş Fatih, Mimar Sinan ve İstanbul Caddesi güzergâhında devam etti. Vatandaşlar ellerindeki Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Meydanına geldi. Yürüyüş sırasında bazı vatandaşlar da evlerinin pencere ve balkonlarından alkışlarla destek verdi. Yalova sokak ve caddeleri de bayraklarla donatıldı. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal da yaptığı konuşmada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, “Bugün Cumhuriyetin 89’uncu yıldönümünü coşkuyla kutluyor, başta Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşları ve şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Yalova, Atatürk'ün ‘benim kentim’ dediği bir kenttir. Daha birçok anısının olduğu bir kenttir Yalova. Bugün bir kez daha bu millete yakışanı yaparak sokaklara akın eden, Cumhuriyeti unutmayan Yalovalılara teşekkür ediyorumö şeklinde konuştu.
Vatandaşlar yürüyüş sonrasında saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu. Daha sonra da havai fişek gösterileri yapıldı. Yürüyüş sonunda vatandaşlar olaysız bir şekilde dağıldı.
GÜNEYDOĞU'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI
GÜNEYDOĞU'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı. Şırnak'ta bir polisin şehit olduğu dün akşamki terörist saldırı nedeniyle bayram buruk kutlanırken, Siirt'te Vali Ahmet Aydın ve Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, 'Ölürüm Türkiyem' şarkısı eşliğinde öğrencilerle halay çekti. Elazığ'da CHP'liler alternatif kutlama yaptı.
ŞIRNAK'TA BURUK KUTLAMA 
Şırnak Şehir Stadyumu'nda kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na, Vali Vahdettin Özkan, 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Doğan İnce, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Arkuntaş, Emniyet Müdürü Avni Usta, askeri erkan ve vatandaşlar katılırken, BDP'li Belediye Başkan Vekili Faik Saltan ise, katılmadı. Dün akşam kent merkezindeki 5 ayrı noktaya düzenlenen ve 1 polisin şehit olduğu, 2 polisin de yaralandığı terörist saldırı nedeniyle kutlamalar buruk geçti. Törende konuşan Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, bayramda meydana gelen olaylara değinerek, şunları söyledi:
"Hukuki düzenlemelerle çözülebilecek sorunların üzerinden bu güzel memleketimizin huzurunu sabote etmek, mekan ve zaman mevhumu gözetmeksizin, masum insanları öldürmek suretiyle sözüm ona hak arayışı içinde olanların yaptığı işin adı terörden başka ne olabilir? Arife günü yüzlerce Şırnaklı'nın bayram telaşıyla alışveriş yaptığı ana caddede gelip karakola saldırmak en basit muhakemeyle bile Şırnaklı'yı hedef haline getirmek değil midir? Şırnaklıyı hem kör kurşuna hedef yapmak, hem de kendi alçak emellerine kalkan yapmak isteyen bir yapının Şırnaklıyı sevmesi mümkün müdür? Kendi karanlık emellerini gerçekleştirmek için her türlü izansız ve ahlaksız yolu denemekten çekinmeyen bu hainler; yine insanlarımızın yoğun olduğu bir caddede, tamamen Şırnaklı kardeşlerimizin emniyet ve selameti için hizmet etmeye gelen gencecik bir kardeşimiz olan İbrahim Engin'i dün akşam saatlerinde şehit ettiler. Bu karanlık odakların amacı yine aynıydı. Şırnaklıları kurşunların hedefi haline getirmektir. Şehit kardeşimizi minnet ve rahmetle anıyoruz." 
SİİRT'TE 'ÖLÜRÜM TÜRKİYEM' EŞLİĞİNDE CUMHURİYET HALAYI
Siirt Hükümet Konağı karşısındaki Atatürk Bulvarı'nda kutlanan Cumhuriyet Bayramı, sıkı güvenlik önlemleri altında yapıldı. Alana gelenler sıkı aramadan geçirildikten sonra izin verildi. Kutlamalara, Siirt Valisi Ahmet Aydın, Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken ile çok sayıda kişi katıldı. 
Yerel sanatçı Lütfi Turşak, 'Ölürüm Türkiyem' parçasını söylerken, halaya duran öğrencilerin ısrarı üzerine Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak da yerinden kalkarak öğrencilere katıldı. Bu sırada sanaçtı Turşak, mikrofonu Vali Aydın ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Eken'e uzatarak, parçaya eşlik etmelerini istedi. Bunun üzerine Vali Aydın ve Tuğgeneral Eken 'Ölürüm Türkiyem' parçasını okurken, Belediye Başkanı Sadak da öğrencilerle bu parça eşliğinde halay çekti.
MARDİN'DEKİ KUTLAMA
Cumhuriyet Bayramı Mardin'de, Vali Ozan Caddesi'nde düzenlen törenle kutlandı. Buradaki törene Vali Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz, kurum amirleri, gaziler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. 
Vali Ayvaz, terör ve ülkenin birliği üzerinde durdu. Konuşmanın ardından Ayvaz, atletizm ve satrançta Mardin'in adını duyuran öğrencilere çeşitli ödül ve madalya verdi. Vali Ozan Caddesi'ndeki törende, öğrenciler tarafından şiirlerin okunması, halk oyunları ekibi gösterisi, öğrenci, asker ve rahvan atlarının tören geçişiyle sona erdi.
TUNCELİ'DE TUĞGENERAL AKKAYA'DAN GÜVEN MESAJI
Tunceli'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Vali Yusuf Hakan Güner'in tebrikleri kabulü ile başladı. Valilik makamındaki kabul törenine Vali Güner'in yanı sıra, Jandarma Bölge Komutanı Murat Kırkaya, 4'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Akkaya ile diğer yetkililer hazır bulundu. Saat 10.00'da valilik önündeki Atatürk Anıtı önünde devam eden kutlamalara, BDP'li Belediye Başkanı Edibe Şahin katılmadı. Protokol üyeleri, halkı selamladıktan sonra Vali Güner, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterilerinden sonra düzenlenen resmi geçit töreninden sonra törenler sona erdi.
25 Eylül tarihinde PKK'nın bombalı araçla düzenlediği saldırıdan kıl payı yara almadan kurtulan Tuğgeneral Mettin Akkaya da törenlere katılarak güven mesajı verdi. Tuğgeneral Akkaya'nın yara almadan kurtulduğu bombalı araç saldırısında, 6 asker ve 1 sivil kadın şehit olmuştu.
ELAZIĞ'DA POLİS BARİKATLI ALTERNATİF KUTLAMA
Elazığ'da, Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ve 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş'ın halkı selamladıktan sonra kutlamalara geçildi. Vali Erol'un günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından, okullar ve tören birliklerinin geçişi yapıldı. Tören alanında toplananlar ellerinde bayraklara sevgi gösterilerinde bulundu.
CHP, İşçi Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinden oluşan yaklaşık 500 kişilik bir gurup PTT Meydanı'nda toplandıktan sonra valiliğe doğru yürüyüşe geçti. Davul ve zurna eşliğinde, 'Yaşasın Cumhuriyet' sloganları atarak öğretmen evine kadar yürüyen gurup, burada çevik kuvvetin aldığı barikatla karşılaştı. Gurup valiliğe geçişine izin verilmeyeceğini anlayınca öğretmenevi önünde İstiklal Marşı okuduktan sonra, basın açıklaması yaptı. Bir süre davul zurna eşliğinde halay çeken grup, daha sonra sessizce dağıldı.
BATMAN'DA KÜRTÇE ŞARKILI KUTLAMA
Batman'daki Cumhuriyet Bayramı, Şemmame ve daha bir çok Kürtçe şarkı eşliğinde halaylar çekilerek kutlandı. Turgut Özal, Bulvarı'ndaki Atatürk Parkı önünde yapılan etkinliklere, Vali Yılmaz Arslan, BDP'li Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necdet Köse ve çok sayıda kişi katıldı.
Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Batman'da ilk kez Kürtçe şarkılar çalınırken, 'Şemamme' türküsü ve Kürtçe halay şarkıları, öğrencileri coşturdu. İstiklal Marşı sırasında zihinsel engelli Abdulsamet Kaya, yöneticilerle birlikte marşa eşlik etti. Alanda bulunan çocuklar, üzerinde Türkiye Bayrağı bulunan balonları almak için birbiriyle yarıştı. Vali Yılmaz Arslan, açlık grevlerinin de son bulması için çağrıda bulunarak, "Her fırsatta devleti suçlayarak, devleti hırpalayarak, güvenlik güçlerine molotof ve taş atarak, bölge barışına hiç kimse katkı sağlayamaz, katkı sağlayacağı iddiasında da bulunamaz. Ülkemizin geleceği konusunda söz söyleme hakkı, seçilmiş kişilerdedir, siyasettedir. Bunun adresi de TBMM'dir, parlamentodur, hükümettir. Bunun dışında yollar aramak, başkalarının değirmenine su taşımak demektir. Bu nedenle başta Batman Cezaevi olmak üzere muhtelif cezaevlerinde açlık grevi yapan ve tehlikeli sınıra yaklaşan tüm mahkumların eylemlerine bugün son vermeleri çağrısında bulunuyorum. Bu ülkede meşru yolla siyaset yapmak isteyenlere tüm kanallar sonuna kadar açıktır. Devletimizin, hükümetimizin pek çok konuda olduğu gibi toplumsal barışı sağlamaya yönelik konularda da ciddi bir çaba içerisinde olduğu gerçeğini hiç kimse görmezden gelemez" dedi. 
Konuşmasının bölümünde kardeş kavgasını devam ettirmek isteyenlere, "Kırmızı Kart" göstererek oyundan atma çağrısında bulunan Vali Arslan, şöyle konuştu:
"Gelin hep birlikte Cumhuriyetimizin 89. yılında anlamlı bir duruş ortaya koyalım. Anlamlı duruşumuzla, kardeş kavgasını ilanihaye devam ettirmek isteyenlere 'yeter artık' diyelim. Çeyrek asırdır bu ülkede terörden beslenen, terörün bitmemesi için çaba harcayan, zorluk çıkaran tüm çıkar çevrelerine artık 'Kırmızı kart' gösterelim ve bunları oyundan atalım. Bunu başardığımız taktirde Cumhuriyetimizin gelecek yıl kutlayacağımız 90'ıncı yıldönümünü de Batman'ın bu meydanında on binlerce vatandaşımızın katkısıyla, huzur ve barış ortamı içerisinde, coşkuyla kutlayacağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti'ni bizlere armağan eden Büyük Atatürk'ü, İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehitlerimizi, gazilerimizi şükranla anıyor, siz değerli Batmanlıların Cumhuriyet Bayramı'nı en kalbi duygularımla kutluyorum."
VALİ GÜVENÇER, ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE HİTABESİNİ OKUDU
Bingöl'deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında konuşan Vali Mustafa Hakan Güvençer, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okuduktan sonra konuşmasını yaptı. AK Partili Belediye Başkanı Serdar Atalay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz ile birlikte tören alanında bulunan çok sayıdaki kişi, Vali Güvenç'in gençliğe hitabeyi okumasını uzun süre alkışladı. Daha sonra yapılan gösteriler ve protokol üyelerinin halkı selamlamasından sonra tören sona erdi.
GAZİANTEP'TE CHP'DEN 'ALTERNATİF' CUMHURİYET KUTLAMASI
CHP Gaziantep İl Başkanlığı düzenledikleri 'alternatif' Cumhuriyet Bayramı kutlamasında Demokrasi Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk bıraktı.
Cumhuriyet'in kuruluşunun 89'uncu yıldönümü nedeniyle Gaziantep Valiliği tarafından Kamil Ocak Stadı'nda düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılmayan CHP'liler, 'alternatif' kutlama düzenledi. Ellerinde Türk bayraklarıyla Demokrasi Meydanı'nda toplanan yaklaşık 250 kişi Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Güvenlik güçleri çevrede güvenlik önlemi aldı. CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ'ın da katıldığı kutlamada konuşan CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Gökdağ, "Biz bu Cumhuriyeti kimseden izin almadan kurduk. Dünya döndükçe bu bayramı kutlamaya devam edeceğiz. Şimdiki şartlar cumhuriyetin kurulduğu günlerdeki şartlardan çok daha kötü değil. Biz de bu şartlarda cumhuriyeti korumayı ve bu bayramı kutlamayı sürdüreceğiz. Biz Ankara'ya gidemedik ama oradaki neferlerimize selamlarımızı iletiyoruz" dedi. 
CHP'nin kutlamasına İşçi Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği de destek verdi. AK Parti aleyhine sloganların atıldığı kutlama olaysız sona erdi.
MANİSA'DA ALTERNATİF KUTLAMADA BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
MANİSA'da alternatif Cumhuriyet Bayramı kutlama programı çerçevesinde, siyasi partiler, dernekler ve sivil toplum örgütleri üyelerinin katıldığı yaklaşık bin kişilik yürüyüş yapıldı. CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, yürüyüş sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada hükümete tepki gösterdi.
Yürüyüş Manisa 19 Mayıs Stadyumu önünden başladı. Yürüyüşe CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, CHP Manisa milletvekilleri Hasan Ören, Özgür Özel, Sakine Öz de katıldı. Yürüyüşe katılanlar Ak Parti Manisa İl Teşkilatı'nın bulunduğu Sultan Mustafa Vakıf İşhanı önünde mola verdi. Çevik kuvvet ekipleri güvenlik önlemi alarak, hana giriş ve çıkışları yasakladı. Burada çeşitli sloganlar atan grup Doğu Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Manisalılar, evlerinin balkonlardan alkışlayarak yüşüyüşçülere destek verdi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Milli Egemenlik Anıtı'na çelenkler konuldu. Hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yürüyüşe katılanlar kendilerine daha önceden dağıtılan ve üzerinde ay yıldız bulunan balonları gökyüzüne bıraktı.
CUMHURİYET TEHDİT ALTINDA
Eğitim-İş Manisa Şube Başkanı Nejdet İnce yaptığı konuşmada, Türkiye'de cumhuriyet bayramlarının kutlanmasının artık suç haline geldiğini dile getirdi. İnce, "Bazı suçlar seve seve işlenir. Biz de suç işliyoruz. Çünkü cumhuriyetin öneminin bilincindeyiz. Ülke bütünlüğü ve cumhuriyetimiz hiç olmadığı kadar tehdit altında. Bugün demokrasiyi amaç değil, kendini ümmetçi anlayışlarını gerçekleştirmek için araç olarak gören AK Parti zihniyeti işbaşındadır" dedi. Yürüyüş yapanlar daha sonra olaysız dağıldı. 
MUVAFFAK OLAMAYACAKLAR
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum gazetecilere yaptığı açıklamada "Ankara'da cumhuriyeti yok etmek isteyenlerin yaptıklarını görün. Eskiden biz onlara başka şeyler söylüyorduk, bugün maalesef başbakan diyoruz, içişleri bakanı diyoruz. Bu cumhuriyeti yıkmak isteyenler, adı ister başbakan, ister cumhurbaşkanı olsun muvaffak olamayacaklar. Türkiye'de birileri oyunlarını oynayamayacak" diye konuştu. 
KAPADOKYA'DA BALONLU CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMASI
TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin 89'uncu yılı Nevşehir’de de bir dizi etkinliklerle kutlanurken Kapadokya semalarında Türk bayraklı balonlar uçuruldu.
Nevşehir Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na, Vali Abdurrahman Savaş, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Bülent Uzun ve Belediye Başkanı Hasan Ünver’in çelenk koyması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kutlamaları Gazi Stadı'nda devam edildi. Buradaki törende de ilk olarak Vali Abdurrahman Savaş, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Bülent Uzun ve Belediye Başkanı Hasan Ünver halkın ve katılan öğrencilerin bayramını kutladı. Vali Abdurrahman Savaş, Cumhuriyetin anlam ve gücünü, milletin ortak iradesiyle ve büyük bir imanla gerçekleştirdiği kurtuluş mücadelesinin eseri olmasından aldığını belirtti. Demokratik Cumhuriyet’in ırk, dil, din, inanç, cinsiyet farkı gözetmeksizin her Türk vatandaşının ortak varlığı olduğunu dile getiren Savaş, "Vatandaşların fikirlerini serbestçe ifade etmeleri ve yönetime katılmalarını sağlayan demokrasi, adaleti teminat altına alan hukuk devleti Cumhuriyetin vazgeçilmezleridir. Milletimiz, dışarıya karşı bağımsızlığımızın simgesi İstiklal Mücadelesini nasıl unutmadıysa, bu gün, kendisini yok sayan karanlık güç odaklarına karşı, kendi egemenliğini pekiştirecek olan değişimi, bütün engellemelere rağmen nereden nereye gelindiğini de asla unutmayacak" dedi.
Törenlerde, Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma At-Köpek Eğitimi ve Meslek Edindirme Merkez Komutanlığı’nda eğitilen Alman ve Belçika ırkı köpeklerin gösterisi ilgiyle izlendi. Gazi Stadındaki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları,çeşitli okullardaki müzik öğretmenlerinin yanı sıra Nevşehir Belediyesi Türk Halk Müziği korolarında görev yapan müzisyenlerden oluşturulan Cumhuriyet Korosu’nun verdiği konser ile sona erdi. Nevşehir’deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında bir ilk de yaşandı. Emniyet Müdürlüğü’nün çeşitli kademelerinde görev yapan polisler, ilk kez resmi geçit törenine yer aldı. Öte yandan, Göreme ve Avanos'dan Türk bayraklarıyla kalkan sıcak hava balonları da Cumhuriyet bayramı kutlamalarını gökyüzünde uçuruldu.
AYDIN'DA CUMHURİYETE BAĞLILIK İÇİN YÜRÜDÜLER
AYDIN'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında 'Cumhuriyet'e Bağlılık Yürüyüşü' düzenlendi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı yürüyüşte Vali Kerem Al ve Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
Atatürk Meydanı'ndaki resmi geçit töreni Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Aydın Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Salih Karakaş'ın halkı selamlamasıyla başladı. Vali Al, "Yüce Türk Milleti'nin, tarihte eşine rastlanmayan bir kahramanlık destanı yazarak gerçekleştirdiği Milli Mücadele sonunda kurduğu Cumhuriyet, Türk milletinin binlerce yıllık tarihi boyunca, gerçekleştirdiği en büyük atılım, en muhteşem zirvedir" dedi. Vali Al, daha sonra Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren sporcu ve öğrencileri ödüllendirdi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği törende şiirler okundu ve halk oyunları gösterileri sergilendi. Nazilli Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterilerinin ardından resmi geçit töreninde Aydın Efeleri, jandarma ve polis ekipleri büyük alkış aldı.
5 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
Töreninin ardından 'Cumhuriyete Bağlılık Yürüyüşü' başladı. Yürüyüşe Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Jandarma Bölge ve Aydın Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Karakaş, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Gültekin Kılınç ve Semiha Öyüş, CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Nakiddin Buğday, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, Aydın İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Bülent Bulut, vali yardımcıları, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Vali Al ve protokol ile yaklaşık 5 bin kişi 10'uncu Yıl Marşı eşliğinde Adnan Menderes Bulvarı'nda yürüyüşe başladı. Yoğun katılım nedeniyle uzun kuyruğun oluştuğu yürüyüşte öğrenciler dev bir Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıdı. Vatandaşlar ellerindeki bayraklarla marşlara eşlik etti. Yürüyüşe katılmayanlar ve işyeri sahipleri de caddelerden ve evlerinin balkonlarından destek verdi. Yürüyüş, kortejin tekrar Atatürk Meydanı'na gelmesi ile sona erdi.
KAYSERİ’DE CHP VE İŞÇİ PARTİSİNDEN ORTAK ALTERNATİF CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ
KAYSERİ’de CHP ve İşçi Partisi ortak alternatif Cumhuriyet Yürüyüş ve kutlaması yaptı. 2 bin kişinin katıldığı etkinlik, Cumhuriyet Alanı'nda konuşmaların yapılması ve halay çekilmesi ile sona erdi
Sivas Caddesi'ndeki 'Kayseri Forum' önünde toplananlar, 'Kayseri uyuma Cumhuriyetine sahip çık', 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz', 'Vur, vur inlesin AKP dinlesin'’ sloganları atarak, Cumhuriyet Alanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kalabalığın yolu kapatması nedeniyle otomobil trafiği ile raylı sistem seferleri aksadı. Trafik polisleri, kalabalığın raylarda da yürümeleri üzerine Sivas Caddesi'ndeki trafik akışını durdurdu. CHP Kayseri İl Başkanı Sadık Atilla, İşçi Partisi Kayseri il Başkanı Necdet Tosun ve CHP Kayseri Milletvekili başta olmak üzere, kalabalık, ellerindeki Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve üzerinde ‘’ 'Cumhuriyet'e sahip çıkacağız', 'Cumhuriyet Atatürk’ün en önemli eseridir', 'Cumhuriyet bu ülkeyi daima ileriye götürmektir' yazılı pankartları açarak 2 kilometrelik güzergahı 10'uncu Yıl Marşı'nı okuyarak geçti, Atatürk Anıtı'nın bulunduğu Cumhuriyet Meydanı'na geldi. CHP kayseri il başkanı Sadık Atilla, AK Parti’nin uygulamaları ile Atatürk Anıtı'na Cumhuriyet bayramında bile çelenk koyamaz hale geldiklerini belirterek, şöyle dedi:
"Bu gelişmeler bize daha fazla görev yüklüyor. Buradan herkesi göreve çağırıyoruz. Bu bayram, halkın, cumhurun bayramıdır. Halk tarafından kutlanmalıdır. İktidarın, halkın bayramını kutlamasındaki korkusunu anlamış değiliz."
CHP Kayseri milletvekili Şevki Kulkuloğlu da, "Dün Habur’a kırmızı halı serenler, bizim Cumhuriyet bayramını kutlamamıza engel olamaz. Kutlamaya devam edeceğiz" diye konuştu. İşçi Partisi il Başkanı Necdet Tosun da milli bir hükümetle, Cumhuriyet’e sahip çıkacaklarını söyledi. Toplananlar davul- zurna eşliğinde halay çekerek dağıldı. Yürüyüş sırasında resmi ve sivil polisler önlem aldı.
İZMİT'TE ORHAN HAKALMAZ'LI CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMASI
İZMİT'te Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapıldığı İsmetpaşa Stadı'nda Türk Halk Müziği sanatçısı Ohan Hakalmaz, konser verdi. Stada sabah erken saatlerde getirilen öğrencilerden bazıları sıcak havanın da etkisiyle törende bayıldı. 
Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan resmi kutlamalara daha sonra İsmetpaşa Stadı'nda devam edildi. Kutlamalar için saat 08.00'den itibaren öğrenciler öğretmenleri eşliğinde İsmetpaşa Stadı'na getirilmeye başlandı. Çoğunlu da öğrenci velisi olan vatandaşlar tribünleri doldurdu. Saat 11.00'de Orhan Hakalmaz tribünleri dolduran vatandaşlara konser verdi. Konserin ardından da resmi kutlamalara devam edildi. 
Kocaeli Valisi Ercan Topaca burada yaptığı konuşmada, "Bugün Türk milletinin, Atatürk'ün etrafında kenetlenerek Cumhuriyeti ilan ettiği gündür. Bugün bir olma, beraber olma günüdür. Bugünü ülkemizin her yerinde olduğu gibi ilimizde de şerefle ve onurla kutluyoruz" dedi. 
Sabah saatlerinde tören alanına alınan öğrencilerin bazıları havanın da sıcak olması nedeniyle baygınlık geçirdi. Ambulanslara alınan öğreciler, ilk tedavilerinin ardında hastaneye sevk edildi. 
ÇANAKKALE'DE BAYRAM COŞKUSU
ÇANAKKALE'de Cumhuriyet Bayramı, 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törenlerle kutlandı.
Cumhuriyet Bayramı törenleri Vali Güngör Azim Tuna, CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel'ın tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda devam eden törene CHP Çanakkale milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş da katıldı. Vali Tuna, Belediye Başkanı Gökhan ile Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Özel, üstü açık askeri araca binerek törene katılanların bayramını kutladı. Kutlama halk oyunları gösterisinin ardından yapılan geçit töreni ile son buldu.
Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde törenlere lodos damgasını vurdu. Kaymakam Osman Yenidoğan ve CHP'li Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer ve Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Selçuk Türelik, Bayramiç Şehir Stadı'nda saat 10.00'da tören için biraya geldi. Ancak şiddetli lodos nedeniyle oluşan toz bulutları tribünlerde oturanlarla sahadaki öğrencilere zor anlar yaşattı. O nedenle törenler iptal edildi.
İZMİR'DE PROTESTOLU KUTLAMA
İZMİR'deki CHP milletvekilleri, Ankara'da yapılacak Cumhuriyet yürüyüşüne katılacak partilileri taşıyan otobüslerin kentten hareket etmesine izin verilmemesi nedeniyle, Vali Cahit Kıraç'ı protesto etti. Milletvekilleri, bayram kutlamasında protokol tribününden ayrılıp, halkın arasına katıldı. Ardından devam eden kutlamalar coşkulu geçti.
Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Valilik binasında saat 10.00'da, Vali Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Beyediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu ve Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın, kutlamaları kabulüyle başladı. Bu törene İzmir milletvekillerinden kimsenin katılmaması dikkat çekti. 
CHP MİLLETVEKİLLERİNDEN PROTESTO 
Valilikteki kutmalanın ardından ikinci tören Cumhuriet Meydanı'nda düzenlendi. Tören öncesi CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Musa Çam, Hülya Güven, Parti Meclisi Üyesi Üyesi Hüseyin Saygılı, halkın bulunduğu tribünlere giderek, "Bayramınız kutlu olsun. Bizim Ankara'ya gitmemizi engellediler. Bu yasakçı zihniyeti kınıyoruz" dedi. Ardından da Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. CHP milletvekilleri; Vali Kıraç'a ve İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay'a tepki gösterdi. CHP'li Moroğlu, şöyle konuştu:
"Çağdaş bir kent olan İzmir'i yönettiğini iddia eden yöneticilere yakışmayan davranışlarla karşılaştık. Dün bir kez daha gördük ki saat 03.00'e kadar Emniyet Müdürü'nün İçişleri Bakanı ya da Başbakan'dan aldığı emirle seyahat özgürlüğümüzü engellemeye çalışan güvenlik güçlerinin uygulamaları nedeniyle uykusuz kaldık. Memleketimizin ve İzmir'imizin nasıl yönetildiğini görmekten uykularımızın kaçtığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bugüne kadar Türkiye ve İzmir beraberliğin, kardeşliğin huzur içinde yaşamayı hak ettiği halde son yıllarda Cumhuriyet kutlamalarının halkla beraber kutlanmasını engelleyen iktidar ve onların yasa dışı, hukuk dışı engellemelerine emirlerine uyan yöneticiler tarafından Cumhuriyet Bayramı halkımız tarafından uzun yıllardan beri engellenmeye çalışıldı. Ama geçen yıldan itibaren bu bir saldırıya dönüştü. Biz de bu saldırıya maruz kaldık." 
"HİÇBİR ARAÇ 'CESET TORBASI YOK' DİYE DURDURULMADI"
Araçların sudan gerekçelerle bekletildiğini öne süren Moroğlu, sözlerine şöyle devam etti: 
"Bugüne kadar hiçbir yolcu otobüsü 'Ceset torbası taşımadı' diye yolcuların seyahat etmesi engellenmedi. Resmen araçlarımızın tüm belgeleri tamam olmasına karşın, evrakları komiserlerce, aldıkları emirler doğrultusunda gasp edildi ve kaçırıldı. Bunu suç duyurusu olarak takip edeceğiz. Arabalarımız resmen kaçırıldı. Bunun emrini kim verdiyse İzmir Valisi, Emniyet Müdürü'nün, 'Evet bu emri İçişleri Bakanı, Başbakan verdi. Biz de bu emirleri uygulamak zorunda kaldık' diyerek yürekli bir şekilde açıklamalarını istiyoruz. Eğer böyle değilse vali, emniyet yetkilileri hakkında işlem yapsın. Bugünden itibaren Vali'nin ve emniyet müdürünün sorumluları buluncaya kadar resmi törenlere katılmayacağımızı belirtiyoruz. Tüm yurttaşlarımızı ayağa kalkmaya çağırıyoruz."
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ise, gece boyunca vali ve Emniyet Müdürü ile görüştüklerini anlatırken, "Vali Bey, 'Otobüslerinizin hareket etmesinde bir engel yok' dedi. Cumhuriyet Bayramını halkla birlikte kutlamak istemiyorlar. Geçiştirme törenleri yapıyorlar. Emniyet Müdürü, 'Otobüsün ferdi kaza sigortası yok' dedi. Otobüslerimize zorla el koydular. Resmen gasp edildi. Aslında tüm evraklar tamamdı. Emniyet Müdürü'ne yaptığının yanlış olduğunu söyledim. Vali Bey ile Emniyet Müdürü dürüstçe, 'Biz emir aldık' diyebilirdi. Bizimle Vali de Emniyet Müdürü de resmen bizle dalga geçti" dedi. 
Daha sonra protokoldeki yerlerini alan CHP milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Musa Çam, Hülya Güven, Vali Kıraç halkın bayramını kutladıktan sonra protokole gelip ellerini sıktığında ise, "Akşamki uygulamanızdan dolayı sizi protesto ediyoruz. Seyahat özgürlüğümüz engellendi" dedi. CHP'li milletvekilleri protokol tribününden inip, "Vali, halkın valisi olmalı. Hükümetin valisi olmamalı" diyerek yürüyerek, alanda halkın bulunduğu bölüme geçti, bayramı halkla içiçe kutlayacaklarını söyledi. Bu sırada bazı kişilerin dre "Meclisi de terkedin, sine-i millete dönün" diye bağırdığı duyuldu.
ÖNCE ÖĞRENCİLER ARDINDAN ASKER GEÇTİ
Milletvekillerinin protestosu rdından Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutmalarda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı. CHP milletvekillerinin yanı sıra AK Parti İzmir milletvekilleri Ali Aşlık, İlknur Denizli, Genelkurmay Eski Başkanı Hilmi Özkök'ün de katıldığı törende konuşan Vali Cahit Kıraç, Atatürk'ün Kurtulaş Savaşı'nın ardından Cumhuriyeti kurarak tarihin en önemli devrimlerinden birisini gerçekleştirdiğini söyledi. Cahit Kıraç, şunları söyledi:
"Bir modernleşme projesi olarak ortaya konulan Cumhuriyet rejimi, Türk insanının yaratıcı gücünü ortaya çıkarmış, onu, modern dünyanın kavram ve değerleri ile tanıştırmıştır. Cumhuriyetle birlikte ülke sathında büyük bir düşünce devrimi başlatılmış, çağdaş uygarlık yolunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu sayede eğitimden, sağlığa, sanayileşmeden alt yapıya, siyasetten ekonomiye her alanda önemli atılımlar gençekleştirilmiştir. Geçen sürede Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada önemi daha da pekişmiştir. İzmirliler olarak bizlerde İzmir'i yaşam kalitesini yüksek bir dünya kenti yapmayı hedefliyoruz. Bunun için planlamalar yapıyor, projeler uygulamaya koyuyoruz. Bu projelerden biri de İzmir'in EXPO 2020 adaylığıdır. Expoyu bölgenin sosyo ekonomik yapısı için büyük bir fırsat olarak görüyoruz ve bu nedenle de çok önemsiyoruz."
Kıraç'ın konuşması ardından başlayan geçit öterinde ilk olarak kentteki çeşitli okullarda eğitim gören öğrenciler yürüdü. Öğrencilerin ardından sivil toplum örgütmeri ve sendika üyeleri geçit törenine katıldı. Son olarak askeri birliklerin, polis ve beleyideye ekiplerinin geçit töreniyle kutlamalar sona erdi. 
Vali Cahit Kıraç, kutlamaları düzenleyen kurulu tören sonrasında kutladı. Protokolün alandan ayrılmaya başlamasıyla birlikte izleyiciler, meydana inip kutmalaranı sürdürdü.
Serik'te cumhuriyet coşkusu
SERİK'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, düzenlenen törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan kutlamalar, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Cumhuriyet İlkokulu halk oyunları ekibinin gösterisinden sonra Kaymakam Erol Rüstemoğlu, Garnizon Komutanı Beşir Acar ve Belediye Başkanı Mehmet Habalı, halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. Kaymakam Rüstemoğlu'nun konuşmasının ardından öğrenciler şiir okudu. Okullar arasında yapılan şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesiyle tören sona erdi.
Olimpos Dağı'na dev Tük bayrağı
KUMLUCA'da Cumhuriyetin kuruluşunun 89'uncu yıldönümü ve Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri, Karatepe Stadı'nda yapıldı. Kutlamalara, Kaymakam Salih Işık, Garnizon Komutanı Vekili Jandarma Komutanı Üsteğmen Adem Çolak, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, öğrenci ve vatandaşların bayramını kutladı.
Şiirlerin okunduğu ve halk oyunları gösterilerinin yapıldığı törende, konuşan Kaymakam Işık, Cumhuriyetin zor şartlar altında ilan edildiği, bütün vatandaşların elbirliğiyle kurulduğunu belirterek, "Cumhuriyete sahip çıkmak ve bütün değerlerini benimseyip korumak hepimizin görevidir" dedi.
Kumluca'da Akdeniz Üniversitesi Kaya Tırmanış Topluluğu tarafından organize edilen geleneksel Olimpos Kaya Tırmanışı Şenliğine katılan 70 sporcu ise Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tırmandıkları Olimpos Dağı'nda dev bir Türk bayrağı açtı.
'Düşmanları yok ettiğimiz gündür'
AKSEKİ'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Kaymakam Mekan Çeviren, İlçe Jandarma Garnizon Komutanı Binbaşı Ümit Sarıkaya ve Akseki Belediye Başkanı Mehmet Gölcü tebrikleri kabul etti. 
Törende konuşan Kaymakam Mekan Çeviren, 29 Ekim'in, Türk milletinin milli bayramı olduğunu belirterek, "29 Ekim, Türk milletinin canına kastedenlerin, milletimizin başından, topraklarımızdan defettiğimiz gündür. Bugünü, geniş bir katılımla coşkuyla, gururla kutlamanın mutluğunu yaşıyoruz" dedi.
Alanya'da bayıltan sıcakta kutlama
CUMHURİYET Bayramı Alanya'da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Rıhtım Meydanı'nda gerçekleşen törende, Kaymakam Erhan Özdemir, Garnizon Komutanı Personel Yarbay Adnan Arseven ve Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu vatandaşların bayramını kutladı. Selamlama sırasında Atatürk'ün Muhafız Takımı Komutanı Teğmen Şakir Efendi tarafından 1927 yılında Türkiye'ye getirilen 1926 model otomobil kullanıldı.
Törene, Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Alper Çetinkaya, AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Güney, MHP İlçe Başkanı Cafer Uyar, kamu kurum müdürleri katılırken, CHP'den kimsenin katılmaması dikkati çekti. Tören sırasında flamayla bekleyen Arıkan Yılmaz Dim İlkokulu öğrencisi Gamze Turan, sıcaktan bayıldı.
Bayılan öğrenciye, tören alanındaki İlçe Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Yağdır, Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. İsmail Başaran ve Diş Hastanesi Başhekimi Dr. Yahya Kaplama müdahale etti. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan çocukların izlediği kutlamalar kortej geçişiyle sona erdi.
Tören alanında selamla için kullanılan 1926 model Chevrolet marka otomobil Atatürk'ün Muhafız Takımı Komutanı Teğmen Şakir Efendi tarafından 1927 yılında Türkiye'ye getirilmiş vefatının ardından uzun zamandır Alanya'da yaşayan oğlu Aydoğan Ertuğ tarafından resmi bayramlarda geçit törenlerinde kullanılıyor.
Bucak'ta coşkulu kutlama
CUMHURİYET Bayramı kutlamaları Bucak'ta, Kaymakam Osman Hacıbektaşoğlu'nun tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Kaymakamlık Parkı'nda devam eden kutlamalara halk yoğun ilgi gösterdi. Kaymakam Hacıbektaşoğlu ve Garnizon Komutanı Yüzbaşı Özgürer Türkmeneli ve Belediye Başkanı Ramazan Ayaz halkın bayramını kutladı.
Törende konuşan Kaymakam Hacıbektaşoğu, "89 yıl önce 13 milyon nüfusla, açlık içerisinde olan Türk milleti o yıllarda ham madde dahi bulamazken, üretim yapamazken bugün dünyanın dört bir yanına mal ihraç eder duruma geldi" dedi. Şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterilerinin ardından kutlamalar öğrencilerin geçit töreniyle sona erdi.
Atatürk sesinden 'Nutuk'
GAZİPAŞA'da Kaymakam Muhittin Pamuk'un tebrikleri kabul etmesiyle başlayan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla devam etti. Kaymakam Pamuk Garnizon Komutamı Jandarma Binbaşı Ayhan Gedük ve Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç'in halkın bayramını kutlamasının ardından, öğrenciler şiirler okudu, halk oyunları gösterileri yapıldı. Atatürk'ün kendi sesinden 10'uncu Yıl Nutku seslendirildiği kutlamalar, geçit töreniyle sona erdi.
Korkuteli'nde meydan doldu
KORKUTELİ'nde Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Kutlamalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Saatler öncesinden meydana gelen vatandaşlar ellerindeki bayraklarla renki görüntüler oluşturdu. Korkuteli Kaymakamı Erkan Karahan, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Üsteğmen Mutluay Oskay ve Belediye Başkanı Hasan Gökce, halkın bayramını kutladı.
Törende konuşan Kaymakam Karahan, "Cumhuriyetin kuruluşu ile Türk milleti verdiği kurtuluş mücadelesini zaferle bitirmiş ve tarih sahnesinde yeniden önemli bir yer almıştır. Yeni modern bir müessese ve yeni Türk devletinin bir özelliği olan cumhuriyet, büyük Atatürk'ün gerçekleştirdiği en büyük inkılaptır" dedi. Konuşmasının ardından Kaymakam Karahan, düzenlenen yarışlarda dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.
Gündoğmuş'ta yoğun katılım
GÜNDOĞMUŞ'ta Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kutlamalar öğrencilerin şiirler okuması, halk oyunları gösterileriyle devam etti. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği kutlamalarda, düzenlen yarışmalarda dereye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Tören, geçit töreniyle sona erdi.
Keçiborlu'da coşkulu kutlama
ISPARTA'nın Keçiborlu İlçesi'nde Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Atatürk Meydanı'nda yapıldı. Anıta çelenk sunumu ve ardından İstiklal Marşı okundu. Öğrencilerin ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği törende, Kaymakam Vedat Yılmaz, Jandarma Üsteğmen Nuri Demir, Belediye Başkanı Turgut Soykan halkın bayramını kutladı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası İlkokulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisinin ardından şiirler okundu. Kutlamalar, geçit töreniyle sona erdi.
Miniklerden bayram dansı
DEMRE'de Cumhuriyet Bayramı Demre Stadı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Kaş Kaymakamı ve Demre Kaymakam Vekili Selami Kapankaya, Garnizon Komutan Vekili Üsteğmen Hüsnü Korkmaz ve Belediye Başkanı Süleyman Topçu'nun halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başlayan kutlamalar, öğrencilerin şiir okuması ve halk oyunları gösterisiyle devam etti.
Törende, genç kızlar, Kurtuluş Savaşı'nda Türk kadınının cepheye mermi taşımasını canlandırdı. Minik öğrenciler vals yaptığı kutlamalarda, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Törende konuşan Kaymakam Kapankaya, "Atatürk'ün ve onun silah arkadaşlarının Türk ulusuna en büyük armağanı temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir" dedi. Kutlamalar, ödül töreni ve geçit töreniyle sona erdi.
Finike'de renkli kutlama
CUMHURİYET'in ilan edilişinin 89'uncu yıldönümü ve Cumhuriyet Bayramı, Finike'de bir dizi etkinlikle kutladı. Kaymakam Mesut Yakuta, Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Murat Pazarbaş ve Belediye Başkanı Nail Dülgeroğlu'nun halkın bayramını kutlamasının ardından, şiirler okundu, müzik dinletisi yapıldı. Törende konuşan Kaymakam Yakuta, "Cumhuriyetin ilân edilmesinin, esasen Osman oğullarının saltanatına son vermek değildir. Türk milletinin sahibi olduğu coğrafyadaki bin yıllık asil duruşunun, yeni ve çağdaş bir zihniyet, devrim ile ebedîleştirilmesini sağlamaktı" dedi.
Turistler de izledi
KEMER'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Kaymakam Murat Bulacak'ın tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Tören daha sonra Kemer Stadyumu'nda devam etti. Kaymakam Murat Bulacak, Jandarma Garnizon Komutanı Binbaşı Fikret Görmüş, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül halkın bayramını kutladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasında sonra protokol konuşmaları yapıldı.
Cumhuriyet Bayramı konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kemer Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan halk oyunları ekibi ise çeşitli yörelere ait oyunlar sergiledi. Törende, bayrak ve flama ekibinin geçişini izleyenler ayakta alkışladı. Törenleri bazı turistler de izledi. Bayrak geçişini ayakta alkışlayan turistler geçit töreni sırasında bando ekibi ve folklor ekibinin de fotoğraflarını çekti.
UŞAK'TA BAYRAM KUTLAMASI
UŞAK'ta Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Vali Mehmet Ufuk Erden'in makamında tebrikleri kabulüyle başladı, Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı önünde devam etti.
Atatürk Anıtı önündeki kutlamalara Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Ali Erdoğan ve İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Vekili Yarbay Osman Küçük ve ellerinde Türk bayrakları olan Uşaklılar katıldı. Törende konuşan Vali Erden, "Geçmişi unutmadan, geleceğe kararlı adımlarla ilerlerken, devletimizin kuruluş mücadelesi sürecinde yaşanan zorluklar ve engelleri aşarken elde ettiğimiz tecrübeler, cumhuriyetimizin ilelebet yaşaması yönünde bizlere kılavuz olacaktır. Büyük Atatürk'ün inanılmazı gerçekleştirdiği, Türk Milleti'ni bağımsızlığına kavuşturduğu kurtuluş mücadelesindeki azim ve kararlılık bağımsızlık mücadelesi veren tüm topluluklara örnek olmuştur" dedi.
Tören ilk ve orta dereceli okullardan öğrencilerin yanı sıra asker, esnaf birlikleri ve sivil toplum örgütleri yürüyüşüyle sona erdi. 
MANİSA'DA BAYRAM COŞKUSU
MANİSA'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, düzenlenen törenlerle kutlandı.
Kentteki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Vali Halil İbrahim Daşöz'ün makamında kutlamaları kabul etmesiyle başladı. Valilik makamındaki kutlamaya, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Manisa Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Tugay Komutanı Tuğgeneral Nehir Aydın, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, CHP İl Başkanı Cahit Kaplan, MHP İl Başkanı Tamer Akal ve Manisalılar katıldı. Daha sonra Valilik önünde devam eden kutlamalarda halk oyunları ekipleri gösteriler yaptı. Kutlamalar, bando eşliğinde, geçit törenin ardından, askeri birlikler, jandarma ve polis araçlarının geçişiyle sona erdi
BODRUM'DA BAYRAM KUTLAMASI
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde de Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.
Bodrum Şehir Stadı'ndaki kutlamalara Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon, Kara Kuvvetleri Kamp Komutanı Albay Ahmet Şevki Ulugün, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Akgün, gaziler, askerler ve Bodrumlular katıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Oyunları Topluluğu'nun davul gösterisi sırasında sahaya giren Alman kurdu kırması 'Dost' adlı sokak köpeği, ilginç görüntüler oluşturdu. Dost, davul gösterisinin sonunda öğrencilerle sahayı terk etti. Bodrum Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı drama izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Halk oyunları ekipleri gösteriler sergiledi. Stattaki gösteri Bodrum Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi'nin bando ekibi eşliğindeki geçit töreniyle sona erdi. 
Öte yandan, Muğla Dalış Topluluğu öğrencileri Halikarnas İskelesi'ndeki Eros Dalış Okulu'nun 'Nimet-S' teknesinde toplanıp dalış kıyafetlerini ve paletlerini giydikten sonra toplu halde denize atladı. Hava şartlarının olumsuz koşullarından dolayı tüplerle dalış yapamayan öğrenciler dev Türk bayrağını suya indirdi, hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı okudu. Öğrenciler daha sonra 'Ne mutlu Türküm diyene' ve 'Türküz, Türkçüyüz, Atatürkçüyüz' sloganları attı.
ADANA'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI
ADANA'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, büyük coşkuyla kutlandı. Törende, asker ve polislerin geçişi sırasında vatandaşlar, 'En büyük asker bizim asker', 'Polise uzanan eller kırılsın' ve 'Türkiye sizinle gurur duyuyor' sloganları attı.
Cumhuriyetin kuruluşunun 89'uncu yıldönümü resmi kutlaması merkez Seyhan İlçesi'ndeki Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleştirildi. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutan Tümgeneral Sezai Bostancı ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın askeri araç üzerinde halkı selamlamasıyla başlayan törene yaklaşık 2 bin vatandaş katılırken, kentin 14 milletvekilinden hiçbirinin törende yer almaması dikkat çekti. Kutlamaların yapıldığı alana girmek isteyenler polisler tarafından aranırken, alanda geniş güvenlik önlemi alındı. Törende kadın ve çocukların da çoğunlukta olduğu gözlendi. 
ASKER VE POLİSE DESTEK
Büyükşehir Belediyesi Halkoyunları Ekibi'nin gösterisinin ardından Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Resmi geçit töreninde asker ve polislerin geçişi sırasında vatandaşlar, 'En büyük asker bizim asker', 'Polise uzanan eller kırılsın' ve 'Türkiye sizinle gurur duyuyor' diye sloganlar attı. Bu sırada törene katılan bir kadının ağladığı görüldü. Gözü yaşlı kadın, elleriyle gözyaşlarını sildi. 
EMZİKLİ ÇOCUK İLGİ ODAĞI
Törene annesi Esra Kiraz'ın kucağında katılan 4 yaşındaki Ülkü Naz Kiraz, herkesin ilgi odağı oldu. Boynundan sırtına doğru Türk bayrağı asılan küçük çocuk, eline aldığı ay yıldızlı kırmızı renkli balonu da uzun süre salladı. Ağzından bir an olsun emziğini çıkarmayan Ülkü Naz Kiraz'ı görenler, alkışlarla, sevgi gösterisinde bulundu. 
EYLEM KÖPEK DE YÜRÜDÜ
Resmi geçit töreninde Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adana Şubesi'ne üye gaziler yürürken, Adana'da 'Eylem Köpek' olarak bilinen ve kentteki her eylemde göstericilerle birlikte yürüyen sokak köpeği de boy gösterdi. Geçit alanında bir süre gazilerle yan yana, bir süre de onların önünde yürüyen köpek, daha sonra tören alanında ayrıldı. Köpeğin gazilerle birlikte yürümesi vatandaşlarca alkışlandı. 
POLİSLERDEN ADD BAŞKANINA 'ÜYE' SORUSU
Tören alanında bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Mehmet Göl ile Adana İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde görevli sivil giysili iki polis kısa süre görüştü. Polislerin arasında bir süre duran ve tören alanındaki bazı kişileri gösteren ADD Şube Başkanı Mehmet Göl, gazetecilerin, "Polis sizi uyardı mı?" sorusuna, "Beni kimse uyarmadı. Tören alanında 'ADD üyeleri var mı?' diye sordular. Bizim Cumhuriyet yürüyüşümüz saat 15.00'te olacak" diye yanıt verdi. 
VALİ COŞ BİRLİK MESAJI
Tören alanında günün anlam ve önemiyle ilgili konuşan, tören sonrasında da gazetecilere açıklama yapan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, şunları kaydetti:
"Hiçbir ayrım gütmeden Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşları doğulusuyla batılısıyla, güneylisiyle kuzeylisiyle, siyasi görüşü, dini inancı, etnik kökeni ne olursa olsun, birlik beraberlik içinde cumhuriyet idealleri içinde birleşmemiz gerekiyor. Cumhuriyetin, demokrasinin sağladığı yararların, kazandırdığı değerlerin farkında olmamız, korumamız onları yönelecek tehditlere karşı da dikkatli olmamız gerekiyor. Birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz lazım. Bugünün en önemli yanı birlik ve beraberlik. Bu nedenle Cumhuriyet Bayramı günleri ayrışma değil birleşme, bütünleşme günüdür. Cumhuriyeti seven, demokrasiye inanan Türkiye Cumhuriyeti'ne güvenen herkesin bu önemli değerler etrafında birleşmesi, bütünleşmesi gerekiyor. Birbirimizin cumhuriyet sevgisini, birbirimizin vatan sevgisini kimsenin sorgulamaya hakkı yok. Aksi sabit oluncaya kadar herkesin cumhuriyeti sevdiğine ve demokrasiye bağlı olduğuna inanmamız gerekiyor." 
'ÖNERİLERE AÇIĞIZ'
"Törenlere halkın katılımı neden az?" sorusuna da cevap veren Vali Coş, "Gönlümüz arzu eder daha çok katılım olmasını. Ancak vatandaşımızın muhakkak vardır bir şeyleri. Bu sadece bu yıla ait bir olgu değil, 5 sene önce de böyleydi, 10 sene önce de böyleydi. Gönlümüz daha fazla vatandaşımızın katılımıyla bu coşkuyu yaşamak istiyor. Bu konuda gelebilecek önerilere de açığız" diye konuştu.
ORTA KARADENİZ'DEN RENKLİ KUTLAMA GÖRÜNTÜLERİ
SAMSUN’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı. Daha önce sahil yolunda yapılan kutlamalar bu yıl ilk kez Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Ordu, Amasya, Çorum ve Sinop'ta da kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Samsun'da ilk olarak Valilik Yaşayan Atatürk Salonu'nda düzenlenen törenle başladı. Burada Vali Hüseyin Aksoy, tebrikleri kabul etti. Geçen yıllarda sahil yolunda yapılan kutlama töreni, bu yıl ilk kez Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. İlk olarak saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan, törene katılan öğrencileri ve halkın bayramını kutladı. Vali Aksoy’un konuşmasının sonrasında tören halk oyunu gösterileriyle devam etti. Öğrenciler, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'yla ilgili şiirler okudu. Daha sonra geçit töreni yapıldı. Askeri bandonun çaldığı marş eşliğinde öğrenciler ve askerler tören geçiş yaptı. Ellerinde Türk bayraklarıyla alanı dolduran vatandaşlar alkışlarla çalınan marşlara eşlik etti.
ÇORUM'DA RENKLİ KUTLAMA
Çorum'da düzenlenen törenlere de vatandaşlar ilgi gösterdi. Hürriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen törende Vali Sabri Başköy konuşma yaptı. Halk oyunu gösterilerinin ardından tören geçişi yapıldı. Vatandaşlar, zıhrlı askeri aracın geçisi sırasında cep telefonlarıyla fotoğraf çekti.
OFFROAD EKİBİ İLGİ GÖRDÜ
Ordu'daki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni Tayfun Gürsoy Parkı Ordu Lisesi önünde gerçekleştirildi. Koşu ve satrançta düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Kupası yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Ordu Valisi Orhan Düzgün verdi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kutlamalarda yapılan geçit törenine cipleriyle katılan Ordu Offroad Spor Kulübü üyeleri büyük ilgi gördü.
Amasya'da kutlamalar 12 Haziran Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Öğrencilerin geçişi sırasında coşkulu anlar yaşandı. Sinop'ta da Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.
GAZİANTEP'TE CUMHURİYET BAYRAMI TÖRENLE KUTLANDI
GAZİANTEP'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 89'uncu yıldönümü etkinliklerle kutlandı.
Kamil Ocak Stadı'ndaki törene Vali Erdal Ata, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Asım Güzelbey ile yaklaşık 500 kişi katıldı. Protokol üyeleri, büyük çoğunluğu boş olan 16 bin kişilik stadyuma gelen vatandaşların bayramını kutladı. Valisi Ata törende yaptığı konuşmada ise, "89'uncu yılına ulaşan Cumhuriyetimiz, savaştan çıkmış, yanmış, yıkılmış, yokluklar içindeki bir ülkenin neler ortaya koyabileceğinin en güzel göstergesidir" dedi. Teröre de vurgu yapan Ata şunları söyledi:
"Devletimizin bölgesinde güvenli, güçlü ve istikrarlı bir devlet olmasından endişe duyanların sergilemeye çalıştıkları tüm yıkıcı, bölücü faaliyetlere karşı daima uyanık kalacağınıza, bilgi ve teknoloji çağının tüm gereklerini yerine getirmek için bütün gayretinizle çalışacağınıza olan inancımız ve güvenimiz sarsılmayacaktır. Dün olduğu gibi bugün de devletimizi içten ve dıştan parçalamaya çalışanların var olduğunu hepimiz biliyoruz. Devletimiz Doğu ve Güneydoğu bölgesinde hain terör örgütünce vatanımızın bölünmez bütünlüğüne karşı yapılan terör eylemlerine karşı kalmıştır. Asırlar boyu bu topraklar üzerinde kardeşçe birlikte yaşadığımız vatandaşlar arasında kin ve nefret duyguları yaratarak birbirimize düşman etmek isteyen ve bu suretle çatışma ortamını hazırlamaya çalışan hain terör örgütü amacına asla ulaşamayacaktır. Yurdumuzun her bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın sağ duyuyla hareket ederek bölücü terör örgütünün bizi birbirimize düşürmeye yönelik çirkin oyunlarına alet olmayacak, bu güzel vatanımızı bölmeye ve parçalamaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Eli kanlı terör örgütüyle mücadelemiz milletimizin birlik beraberlik, azim ve kararlığıyla sürdürülecek, Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter ve ulus devlet yapısı sonsuza dek muhafaza edilecektir." Vali Ata'nın konuşmasının ardından çeşitli turnuvalarda dereceye giren öğrencilere madalyaları takdim edildi. Halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreninin ardından kutlamalar sona erdi.
BALIKESİR'DE BAYRAM COŞKUSU
BALIKESİR'de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, coşkuyla kutlandı. Balıkesirliler evlerini bayraklarla donatırken, Atatürk Stadı önündeki kutlamalara da büyük ilgi gösterdi. Balıkesir Belediyesi töreni izlemeye gelenlere 5 bin bayrak dağıttı. CHP il örgütü alternatif tören düzenledi, resmi törene de katıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur törene katılan tek milletvekili oldu.
Atatürk Stadı önündeki tören Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Fahri Kır ve MHP'li Belediye Başkanı İsmail Ok'un halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başladı. Balıkesir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösteri yaptı. Karesi Mehteran Takımı mini konser verdi. Vali Ahmet Turhan yaptığı konuşmada, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, şehit ve gazileri minnetle andığını söyledi. Türkiye'nin birlik ve beraberliği bozmaya yönelik oyunlara dikkat çeken Turhan, "Bu oyunlara ancak birlik olarak, çok çalışarak, ekonomimizi güçlendirerek karşı koyabiliriz. Birlik olacağız, çalışacağız, yarınlarda çok daha huzurlu ve mutlu olacağız" dedi. 
CHP'DEN ÇİFTE KUTLAMA
CHP İl örgütü de Cumhuriyet Bayramını iki ayrı törenle kutladı. CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk ve yaklaşık 400 partili resmi tören öncesi parti önünde buluşup, Atatürk Anıtı'na alkış ve sloganlarla yürüdü. CHP ile İşçi Partisi de anıta çelenk koydu. Partililer anıta karanfiller bıraktı. 
Başkan Mavuk, Balıkesir'den Ankara'daki yürüyüşe katılmak isteyenlerin engellendiğini anımsatırken, Cumhuriyet Bayramı'nın kutlanmasına yönelik engellemeleri "faşizm" olarak değerlendirdi. Mavuk, "Tüm engellemelere rağmen bayramı coşkuyla kutlayacağız. Yaşasın cumhuriyet, yaşasın Atatürk" diye konuştu. 
POLİS KORDONU
CHP'liler anıttaki törenin ardından Atatürk Stadı önündeki törene geçti. Bu arada polisler CHP'lilerin olduğu alanda önlemler aldı ve kordon oluşturdu. CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk da töreni protokol yerine partililerin ve halkın arasında izledi. 
MERSİN'DE CHP'LİLERLE POLİS ARASINDA ARBEDE
MERSİN'de CHP'lilerin, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yapılan alana girmek istemesine polis engel olmak isteyince, kısa süreli arbede çıktı.
İstiklal Caddesi üzerinde yer alan CHP İl Binası önünde saat 10.00'da toplanan yaklaşık 5 bin CHP'li, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapıldığı Cumhuriyet Alanı'na doğru yürüyüşe geçti. En önde dev Türk bayrağı taşıyan partililer, Atatürk Caddesi'ni takiben yürüyüşlerini sürdürdü. Çevik Kuvvet polisi Büyükşehir binası önünde barikat kurarak en önde yer alan parti aracını durdurdu. Partililer, 'Cumhuriyet bayramı engellenemez', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Vali istifa', 'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganları attı. Cumhuriyet Alanı'na girmek isteyen partililer, polis barikatına aşmak isteyince aralarında kısa süreli gerginlik yaşandı. Polisin zaman zaman sert müdahalesiyle karşılaşan partililer, barikatı aşıp alana doğru yürürken bu kez Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) destekli ikinci bir barikata takıldı. Grubun önüne gelen CHP İl Başkanı Faruk Akar, mikrofonla partililere sakin olmalarını, alandaki resmi törenin ardından alana girecekleri yönünde uyarılarda bulundu. Partililer bunun üzerine beklemeye geçti. Bu sırada parti aracından İstiklal Marşı ve 10'uncu Yıl Marşı çalındı.
Cumhuriyet Alanı'nda yapılan resmi törenin ardından polis barikatı kaldırıldı. Ardından CHP'liler Cumhuriyet Alanı'na girdi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Macit Özcan ile CHP'li ilçe belediye başkanları da gruba katıldı. Alanda şehitler adına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi okundu. İl Başkanı Faruk Akar partililerle birlikte Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. İl Başkanı Başkan Akar, Cumhuriyet Bayramı'na yönelik anlamsız yasağı Mersin'de büyük bir coşku ile kırdıklarını ve bayramlarını kutladıklarını söyledi. CHP'liler, daha sonra dağıldı.
SİVAS'TA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU
CUMHURİYET Bayramı, Sivas'ta da coşkuyla kutlandı. Kutlamalara kent halkı ilgi gösterirken, bayramın ligi odağı küçük çocuklar oldu.
Sivas'taki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, İnönü Bulvarı üzerindeki Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi önünde yapıldı. Program, Vali Zübeyr Kemelek, 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter ve Belediye Başkan vekili Orhan Demirok'un askeri araçla halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Törene siyasilerden sadece CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir katıldı. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Şiirlerin okunması ve halk oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından tören geçidi yapıldı. Tören geçidine askerler ve okullarını temsilen öğrenciler katıldı. Caddenin her iki yanını dolduran ve çocuklarını da beraberlerinde getirenler, törene yoğun ilgi gösterdi. Özellikle askerlerin geçişi sırasında halk coşkuyla alkış tuttu. Töreni izlemeye gelen küçük çocuklar sempatik tavırları ile ilgi çekti.
Tören geçişi sırasında askeri bando çalarken, alanın hemen yanında bulunan Kale Camisi'nden öğlen ezanı okunmaya başladı. Ancak tören geçişinin aksamaması için bando tören geçiş marşını çalmaya devam etti. Tören bandosunun sesi ile ezan sesi geçit töreni sırasında birbirine karıştı. 
Bayram nedeniyle kentteki cadde ve sokaklar ile dükkanlar bayraklarla donatıldı.
TRABZON'DA CHP'DEN CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMASI 
CHP Trabzon teşkilatı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı Atatürk Alanı'nda düzenlenen etkinlikle kutladı.
Türk bayrakları taşıyan yaklaşık 500 kişi, saat 15.00 sıralarında Cumhuriyet Bayramı kutlaması için Atatürk Alanı’nda, Atatürk Anıtı önünde biraraya geldi. Etkinliğe, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, CHP İl Başkanı Yavuz Karan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ahmet Kaya, partinin ilçe başkanları ile partililer ve vatandaşlar katıldı.
Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Ankara'da bugün yaşanan olayları kınadı, Ak Parti yönetimine eleştiriler yöneltti.
Konuşmaların ardından grup hep birlikte Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu. Folklor gösterisinin de yapıldığı kutlamalar, katılanların ellerindeki bayraklarla davul zurna eşliğinde horon oynamasıyla sona erdi.
GAZİANTEP'TE CHP'DEN 'ALTERNATİF' CUMHURİYET KUTLAMASI 
CHP Gaziantep İl Başkanlığı düzenledikleri 'alternatif' Cumhuriyet Bayramı kutlamasında Demokrasi Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk bıraktı.
Cumhuriyet'in kuruluşunun 89'uncu yıldönümü nedeniyle Gaziantep Valiliği tarafından Kamil Ocak Stadı'nda düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılmayan CHP'liler, 'alternatif' kutlama düzenledi. Ellerinde Türk bayraklarıyla Demokrasi Meydanı'nda toplanan yaklaşık 250 kişi Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Güvenlik güçleri çevrede güvenlik önlemi aldı. CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ'ın da katıldığı kutlamada konuşan CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Gökdağ, "Biz bu Cumhuriyeti kimseden izin almadan kurduk. Dünya döndükçe bu bayramı kutlamaya devam edeceğiz. Şimdiki şartlar cumhuriyetin kurulduğu günlerdeki şartlardan çok daha kötü değil. Biz de bu şartlarda cumhuriyeti korumayı ve bu bayramı kutlamayı sürdüreceğiz. Biz Ankara'ya gidemedik ama oradaki neferlerimize selamlarımızı iletiyoruz" dedi. 
CHP'nin kutlamasına İşçi Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği de destek verdi. AK Parti aleyhine sloganların atıldığı kutlama olaysız sona erdi.
BODRUM'DA CUMHURİYET BAYRAMI VALSLERLE KUTLANDI
Bodrum Kent Konseyi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şubesi tarafından İskele Meydanı'nda düzenlenen Cumhuriyet Şenliği'nde vals gösterisi yapıldı. Bodrum Viva Dans Kulübü Dans Eğitmeni Aydın Can Bayraktar ve şenliğe katılanlar hep birlikte vals yaptı. Vals gösterisinin ardından Bodrum VosVos Fun Club üyeleri Türk bayraklarıyla süsledikleri rengarenk otomobillerile İskele Meydanı'ndaki şenliğe katıldı. 
ÇORUM'DA CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜNE 5 BİN KİŞİ KATILDI
ÇORUM'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle "Cumhuriyet Yürüyüşü" düzenledi. Yürüyüşe katılanlar Atatürk Anıtı önünde, halaylar çekip, türküler söyledi.
Çorum’da, CHP İl Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği ve İşçi Partisi tarafından düzenlenen "Cumhuriyet Yürüyüşü" renkli görüntülere sahne oldu. Gazi Caddesi Saat Kulesinde toplanan yaklaşık 5 bin kişi ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile Atatürk Anıtına kadar yürüdü. Polis ekiplerinin güvenlik önlemleri altında gerçekleşen yürüyüşte grupta bulunanlar sık sık "Cumhuriyet engellenemez, Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları attı. Çevredeki vatandaşların da alkışlarla destek verdiği grup Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. Daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
CHP İl Başkanı Cengiz Atlas bir konuşma yaparak, "Gün Kurtuluş savaşından daha çetin bir gün, daha zorlu bir gün, dayatmalarla bize ulusal değerlerimizi yasaklama günü. Ancak, bunu yasaklayanlar bugün büyük bir hata yaptıklarını anlamışlardır" dedi. Daha sonra grup Atatürk Anıtı önünde davul - zurna eşliğinde halaylar çekip, türküler söyledi. Grup olaysız bir şekilde anıttan ayrıldı.
NEVŞEHİR'DE CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUSU 
TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin 89'uncu yılı Nevşehir'de de bir dizi etkinliklerle kutlandı.
Nevşehir Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na, Vali Abdurrahman Savaş, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Bülent Uzun ve Belediye Başkanı Hasan Ünver'in çelenk koyması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan kutlamaları Gazi Stadı'nda devam edildi. Buradaki törende de ilk olarak Vali Abdurrahman Savaş, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Bülent Uzun ve Belediye Başkanı Hasan Ünver halkın ve katılan öğrencilerin bayramını kutladı. Vali Abdurrahman Savaş, Cumhuriyetin anlam ve gücünü, milletin ortak iradesiyle ve büyük bir imanla gerçekleştirdiği kurtuluş mücadelesinin eseri olmasından aldığını belirtti. Demokratik Cumhuriyet'in ırk, dil, din, inanç, cinsiyet farkı gözetmeksizin her Türk vatandaşının ortak varlığı olduğunu dile getiren Savaş, "Vatandaşların fikirlerini serbestçe ifade etmeleri ve yönetime katılmalarını sağlayan demokrasi, adaleti teminat altına alan hukuk devleti Cumhuriyetin vazgeçilmezleridir. Milletimiz, dışarıya karşı bağımsızlığımızın simgesi İstiklal Mücadelesini nasıl unutmadıysa, bu gün, kendisini yok sayan karanlık güç odaklarına karşı, kendi egemenliğini pekiştirecek olan değişimi, bütün engellemelere rağmen nereden nereye gelindiğini de asla unutmayacak" dedi.
Törenlerde, Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma At-Köpek Eğitimi ve Meslek Edindirme Merkez Komutanlığı'nda eğitilen Alman ve Belçika ırkı köpeklerin gösterisi ilgiyle izlendi. Gazi Stadındaki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları,çeşitli okullardaki müzik öğretmenlerinin yanı sıra Nevşehir Belediyesi Türk Halk Müziği korolarında görev yapan müzisyenlerden oluşturulan Cumhuriyet Korosu'nun verdiği konser ile sona erdi. Nevşehir'deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında bir ilk de yaşandı. Emniyet Müdürlüğü'nün çeşitli kademelerinde görev yapan polisler, ilk kez resmi geçit törenine yer aldı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol