'SOL DEĞERLER İSLAM'IN ÖZÜNE DAHA YAKIN'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, günümüzde dindarların sadece muhafazakar-sağcı olarak bilindiğini kaydederek, " Oysa bir müslüman pekala solcu da, sosyalist de olabilir. Namaz kılar, oruç tutar, hacca gider, paylaşır, bölüşür. Biz de herşey tersine gelişmiş" dedi.

28 Ocak 2014 Salı 11:18
'SOL DEĞERLER İSLAM'IN ÖZÜNE DAHA YAKIN'

 

" Türkiye'de kablolar yanlış bağlanmış, biz şimdi bunları yeniden bağlıyoruz" diyen Eliaçık hoca, " Günümüz dünyasında İslam’ın ekonomik, politik duruşu sol, sosyalist politikaya yakın bir duruştur. Asla kapitalist bir duruş değildir. Ama günümüz insanlarının büyük çoğunluğu İslam sanki kapitalizmi onaylıyormuş gibi görüyor ve davranıyor. Hayır öyle değil. Biz burada başka bir yorum getiriyoruz. Bir Müslüman solcu olabilir, sosyalistte olabilir. Namaz kılar, oruç tutar, hacca da gidebilir, paylaşır, bölüşür. Dini bütün bir insan olabilir ama solcu, sosyalist de olabilir. Bunun yolu açıktır da. Bana göre yakışır da. Ama biz de nasıl olmuşsa enteresan bir şey gelişmiş. Solcuların dinden ödleri kopar, dindarlar da solu duyunca irkilir. Sol elle ekmek yenmez, sol elle şu yapılmaz, bu yapılır, ne kadar pis iş var sol elle oluyor ne kadar iyi iş var sağ elle oluyor. Bu telkinlerle büyüyen adam da ben solcuyum diyemiyor. Bunların hiçbirinin astı astarı yok ki. Bunlar temel öğretiler değil. Bunlar örftür,  kültürdür, gelenektir. Eğer öyle bakacak olursan insanın kalbi de soldadır. Allah en önemli organı sola koymuştur.  Fazilet arayacaksak buna da bak" dedi.


EBU CEHİL DE MUHAFAZAKAR VE SAĞCI BİRİYDİ!
Çağımızda sol ve sosyalist değerlerin İslam’ın özünde olan değerler olduğuna vurgu yapan Eliaçık hoca, sözlerini şöyle sürdürdü: " Emeğin değeri.. İnsanlar doğaya, toprağa, ateşe, suya ve insana bakışı ile sağda mı solda mı durduklarını belli ederler.  Bunlar son 150-200 yılda ortaya çıkmış kavramlardır. Günümüzde eğer Peygamberler gelseydik lehul mülk dedikleri için komünist, la ilahe dedikleri için anarşist, sizin tanrılarınızı ve ilahlarınızı reddediyorum dediği için ateist ve Bedir ile Uhud savaşlarına çıktığı için de eline silah alıp terörist denecekti. Zamanın egemenlerinin peygamberlere yönelik ithamları bunlar olacaktı. Her dönemin egemenlerinin bir takım ithamları olmuştur. Zamanın egemenleri de bunları söylüyordu. Ebu Cehil peygambere dinsiz diyordu. Ebu cehil muhafazakar ve sağcı bir adamdı. Namaz kılıyordu, oruç tutuyordu, gusül abdesti alıyordu, hacca gidiyordu, sarıklıydı, cübbeliydi. Gül yağı kokuları ile geziyordu. İnşallah, maşallah diye konuşuyordu. Dua ediyordu, ‘Yarabbi bu servet düşmanını, dinsizi helak eyle. Eğer bize yardım etmezsen senin evine hizmet edecek başka bir kabile olmayacak yeryüzünde’ diyordu.  Ve peygamberden dinsiz diye bahsediyordu. Ve bu adam Mekke’nin bilinen muhafazakar ve sağcı adamıydı. Şimdi bunu tam tersine çevirdiler. Solcu kimdir dersen dinsiz, imansız diye anlıyorlar. Sağcı kimdir dersen dindar, dinibütün, namaz kılan, oruç tutan diye algılanıyor. Yok böyle birşey." 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.01.2014 10:57
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
batura 52 2014-01-28 12:06:36

hocam yazılarınızı ve islam dini hakkındaki bilimsel açıklamalarınızı ilgiyle okuyor ve izliyorum .elinize yüreğinize sağlık. saygılar....

Avatar
vatandaş 2014-01-28 12:11:21

Hocamız birtane.

Avatar
Nezaket19 2014-01-28 12:13:19

İşte çağımıza uygun ,islamiyete uygun bir din anlayışı bu.Sağolsınız hocam...

Avatar
Adnan yucel 2014-01-28 12:46:06

Harikasin hocam tsklr.....

Avatar
berfo 2014-01-28 13:14:06

sağcılık = kapitalizm iken kapitalistler bu eşitlikten kendilerini çekip yerine müslümanlığı koymuşlardır. yani sağcılık = müslümanlık şekline dönüştürmüşler . neden , çünkü dini hassasiyeti olan insanlar sağ partileri destekleyecek ve kapitalizm sömürüye devam edecek.

Avatar
berfo 2014-01-28 13:15:56

hem sağcılığı nasıl müslümanlıkla bağdaştırır insanlar.hristiyan memleketlerdede sağ partiler yokmu.onlarda mı müslüman.

Avatar
berfo 2014-01-28 13:20:00

sosyalistler allaha inanmıyor diyorlar.ulan en azından o adamlar allaha inanmıyor.kapitalistler gibi allahla birlikte paraya mala tapmıyorlar.bir müslüman olarak bu ikisinden birini seçeceksem tabiki sosyalisti yeğlerim.

Avatar
ahmet ipçi 2014-01-28 13:31:53

HADİ YA :))) YANİ BU DİN DEDİĞİNİZ ŞEY KAZAK, çeket ,takım elbise gibi birşeymidirde giydirdiğinize çokyakışır. üstat bırak sosyalisler sosyal yaşamlarına bildikleri gibi devam etsinler. iş olsun diye benzetme yapmayınız. sosyalistliğin temelinde güzel ahlak vardır zaten..kişiliği gelişmemiş insanlar sosyalisttte olamazlar..