'SEN ÖNCE KENDİ KAYNAKLARINLA YÜZLEŞ'

İhsan Eliaçık hoca, İslam dünyasında eleştiriyi hazmedemeyenlerin öncelikle kendi kaynakları ile yüzleşmeleri gerektiğini söyledi.

27 Ocak 2015 Salı 14:20
'SEN ÖNCE KENDİ KAYNAKLARINLA YÜZLEŞ'
Eliaçık hoca şu görüşleri dile getirdi:

Müslümanların inançlarına, itikatlarına, peygamberlerine şok eleştirilere hazır olmaları gerekir. Bunu karşılayacak mangal gibi bir yüreğe ve karşılamaya hazır olmaları gerekir.  Kuran-ı Kerim’in emri budur. Kuran-ı Kerim sizin dininiz ile alay edildiğinde söz değişene kadar oradan uzaklaşın diyor. Bir ceza verin demiyor. Hele hele ödürün hiç demiyor.
Peki o peygambere hakaretse, Peygambere hakaretin turlu turlu yorumu var. Peygamber 30 erkek gücündeydi, idrarını bir kadına içirdi ve  kadın şifa buldu diye hadis kitaplarında geçenler peygambere hakaret olmuyor mu ?  Bunları hocalar çıkıyor televizyonlarda bir karış sakalıyla anlatıyor, onları neden protesto etmiyorsunuz?  Onlara karşı niye bir çift söz söylemiyorsunuz?
Batıda ki peygamber karikatürü eleştirilerinin kaynağı biz de ki hadis kitaplarıdır. Adam karikatür çizdi Danimark’da konusu ne idi, peygamber çadır da oturuyor, önüne gelen kadınla yatıyor sabaha kadar. Sen zaten hadis kitabında diyorsun ki peygamber 30 erkek gücündeydi, rivayetler var adam bunu almış tiyatro yapmış niye kızıyorsun? Senin kaynağın ile yüzleşmemişsin.
Sen bu kaynak ile dünyanın önüne çıkamasın. Bu sorgulanmamış eski İslam kültürü ile Avrupa’nın karşısına çıkamayız. Dünya’ya İslam’ı anlatamayız. Bunlarla önce yüzleşmemiz lazım, bunları bizim temizlememiz lazım, adamlar buradan besleniyor. Neyi eleştiriyorsun? Ben şimdi bakıyorum acaba neyi eleştiriyor. Benim bildiğim erdemli, insan güzeli bir peygamberi niye eleştirsin? Niye eleştiriyor acaba ben şaşırıyorum?  Deşiyorum,  deşiyorum… Gitmiş yalan yanlış rivayetlerle işte peygamber bu diye böyle anlatılıyor. Ona karşı çıkıyorum diyor, ona kızıyorum diyor.
Bir de bu tur eleştirileri ben faydalı buluyorum. Siyasetçiler faydalı bulmayabilir. Benim mantığım siyasetçilerden farklı işiyor. Benim mantığım bir düşünce adamının mantığı gibi işliyor. Ben dini alanın tartışılması olmaktan çıkarılması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü bir ülke de kutsal ile perdelenmiş, tartışılmaz hale getirilmiş alan tartışılabilirse o ülkede her şey tartışılabilir hale gelir. İktidar da tartışılır. Fikirler de tartışılır. Görüşler de tartışılır, her şey tartışla bilir hale gelir. Dini alan orda da öylece kutsallık perdesine bürünmüş bir şekilde durursa, tartışılmaz ise siz istediğiniz alanları tartışın orada bir tartışma olmadığı için ilerleme kaydedilmez. Avrupa da reform, rönesans hareketleri dini alanda yapılan tartışmalar ile başlamıştır. 1789 Fransa devriminden 300 yıl önce kiliselerde ve dini alanda tartışmalar başlamış dini alanda ki tartışmaların içersinden giderek bir özgürlük kardeşlik  ve eşitlik devrimi doğmuştur. İslam dünyası da böyle olacaktır. Tartışma dini alandan başlamalıdır. Dine karşı şok eleştirilere dindarlar sakin olmalı, kitaplarına yönelmeli, bilim ile, bilgi ile ve irfanla cevap vermelidir. Şiddetle, silahla ve öfkeyle değil.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 27.01.2015 14:23
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
asim arnavut 2015-01-27 15:00:54

noktasina virgulune kadar seninle ayni fikirdeyim

Avatar
mehmet bebek 2015-01-27 18:51:58

Hocam sizin gibi aydın düşünce adamına ihtiyacımız var.

Avatar
Adana 2015-01-28 06:51:34

Sen de alim diye çıkmışsın.Kuranı Kerim okumadığın belli...

Avatar
Yekta Yaylaçiçeği 2015-01-28 12:56:46

kütübül Şiddeyi kaleme alanlar birer hazret yapıldıktan,mezhepleri çıkarıp dini parçalayanlar çok değerli birer ulema ilan edildikten sonra,bunları tartışılmaz kalkanının arkasına saklarsanız,din kavramını yaralarsınız.Birbirini yok etmeye çalışan,birbirlerinin mescitlerine gitmeyen dört mezhep haktır diyen diyanet işleri bu fetvasını kutsal Kitabı'n hangi hükmüne dayandırıyor.Hak kabul ettiği mezheplere bütçesinden ayırdığı paylar ne kadar dürüst davrandığını gösteriyor.Allah rızası için boş adamları hazret yapmaktan,inanmadığınız kavramlar için fetva vermekten Vazgeçin.

Avatar
voles @Adana 2015-01-29 17:54:09

sen alim olsaydın onu değil seni konuşur olurduk. bu yazıdaki eleştiriyi kavrayabildinmi.yalanmı söylüyor? 30 erkek gücünde ne demek yahu. önce bir müslüman olarak sözde bu hadisi sorgulaman gerekmezmi? seks peygamberimi hz.muhammet?