'ŞAMAN-İSLAM SENTEZİ BİR DİN YAŞANIYOR'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, Türkiye'de İslam'ın kılıf olarak kullanıldığı 'derin din' anlayışının hakim olduğunu belirterek, " Bu derin din Şaman-İslam sentezidir. Bir yerde İslam'dan bahsedilebilmesi için adalet ve mülk mevzusuna girilmiş olması lazım" dedi.

07 Kasım 2013 Perşembe 12:13
'ŞAMAN-İSLAM SENTEZİ BİR DİN YAŞANIYOR'

 Kuran tefsir dersinde konuşan Eliaçık hoca, Türkiye'de halkın Kuran'dan uzaklaştığını, bunun üzücü olduğunu vurguladı. Ülkede en çok satılan, en çok basılan, en çok okunan, en çok ezberlenen kitabın Kuran'ı Kerim olduğunu buna karşın yine toplumun Kuran'dan gün geçtikçe uzaklaştığını kaydeden Eliaçık hoca, " Baktığınız zaman bütün en'ler Kuran'da. Bütün rekorlar Kuran'da. Ama yine de insanlar Kuran'dan uzaklaşmış durumda. Peki nasıl uzaklaşıyor? Çünkü içinde ne dendiğini anlamıyor, gereğini de yerine getirmiyor. Domuz eti yememe oranı yüzde 98'lerde, kurban kesme oranı yüzde 95'lerde ama iş faize sırt çevirmeye geldiğinde oran yüzde 5'lerde. Hatta yüzde 3, yüzde 4'lerde" dedi.



SAKIN BU SİZİ ALDATMASIN...
Halkın Kuran'ı açıp, okumadığını, kendi bildiği dini yaşadığını vurgulayan Eliaçık hoca, " Kuran'ı açıp, okuduğu falan yok. Onun bildiği bir din var, onu yaşıyor aslında. Derin bir din var, onu yaşıyor. Türkiye'de İslam'la Şaman karışımı bir din yaşanıyor. Şaman- islam sentezidir bu. Şamanlıkta domuz eti yemek, kurban kesmek, ölüye gitmek din gereğidir. Göktanrı inancı, kandil geceleri dinin gereğidir. Halkın İslam'ı merak ettiği yok. O kendi dinini yaşıyor. 2 bin yıllık dinini yaşıyor halk. Sonra da bu sanki İslam'dan dolayı yapılıyormuş gibi oluyor. Çünkü bu adetler İslam'la da örtüşüyor. Bu Türkiye'deki derin dindir oysa. İslamiyet bir kılıf olarak örtülmüş. Biz sanıyoruz ki İslamiyet var burada. Sakın bu sizi aldatmasın. Bu gördüğünüz derin dindir, İslamiyette kılıftır" diye konuştu.


BİR YERDE İSLAM OLABİLMESİ İÇİN...
Bir yerde İslam olması için iki temel olgunun gerçekleşmesi gerektiğini de belirten Eliaçık hoca, " Birincisi adalet ikincisi de mülkiyet mevzusudur. Bu ikisine de girilmiş olması lazımdır. Adalet konusunda beş konu ele alınmalıdır. Zengin, yoksul eşitsizliği arasında bu kitap ne diyor? Türk, Kürt arasındaki eşitsizliğe bu kitap ne diyor? Alevi, Sünni arasındaki eşitsizliğe ne diyor? Müslüman, gayrimüslim ve kadın ile erkek arasındaki eşitsizliğe bu kitap ne diyor? Bu kitap bunlara birşey demiyorsa maalesef terkedilmiştir. İkincisi ise mülk edinme yollarıdır. Paylaşma yolları nelerdir, üretim araçlarının gelirleri kime aktarılacaktır? Bunlarda başvurulmayacaksa nerede başvurulacaktır bu kitaba? Eğer bunlara birşey demiyorsa kesinlikle bu Allah'ın kitabı değildir. Adalet ve mülkiyetten bahsetmeyen din ölü dindir" ifadelerini kullandı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.11.2013 12:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Selman Zebil 2013-11-07 13:37:28

doğru söyler sn ihsan bey. ölüden medet ummak, türbelere mum yakmak, dilek dilemek, ağaçlara çaput bağlamak, görkemli mezarlar yapmak, ay-gün tutulmasında teneke-davul gibi sesler çıkaran cisimler çalarak haramileri ürkütmek, ölmüş kişilerin arkasından yemek vermek vs. islam da olmayan, kam (şaman)inancından islam'a yamanmış ritüellerdir.

Avatar
Yusuf 2013-11-07 14:12:05

sevsekde sevmesekte adam hakli dogru söyluyor.

Avatar
mucahıd mucahıd 2013-11-07 14:30:37

sen hangı dını yasıyosun ıhsan hoca bey hoca demektende ıstınkaf edıyorum ama senın gıbı gezıde ımam olan bı admın dedıgıne guvenenınde aklından suphe etmek lazım ıslam ıle hamurabı kuralları aynıdır dıyen adam sen nerde yasıyosun soylesene kuranı kerim senın gıbılerın soyledıgını heva olarak bıldırıyor zaten sana ıtımad edende yok

Avatar
Tamer talayman 2013-11-07 14:46:49

Müthiş bir tespit, devam hocam,

Avatar
kineka 2013-11-07 16:36:02

İhsan hocanın , bilgisinin gramı kadar bilgiye sahip olmayanlar hocayı eleştriyor ya...fındık kadar beyin le

Avatar
mucahid mucahid 2013-11-07 16:57:00

kineka senın beynın anlaşılan anlaşılan ıhsandan daha kucuk sen eline kuranı kerımi alıp hıc okudun muı hadıs nedır neye denır bılırmısın sızın hocanız (!) sızın gibiler sadece hitap edera allah birilikte hasr etsın sızı kıyamette

Avatar
MUCAHID 2013-11-07 16:58:31

islamdan haberi olamdan konuşan adam kader nedir sorsan bilmez iki tane hadusi getirsen okuyamaz millete avama ahkam kesmek kolay

Avatar
Kemal 2013-11-07 18:57:54

Hişt mücahit. Sen kimin mücahitisin; ben hatmettim sen de hatmettin de mi konuşuyorsun? Gel seninle bilgimizi karşılaştıralım (ama yüzyüze)?