SALTANAT GERİ Mİ GELİYOR?

Prof. Dr. İlber Ortaylı hocamız, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında bazı çevrelerin özlemle yadettiği Saltanat konusu için bakın ne dedi?

13 Kasım 2014 Perşembe 14:16
SALTANAT GERİ Mİ GELİYOR?
TÜRKİYE'DE SALTANAT GERİ GELİR Mİ?
Cumhuriyetler ilerleme çizgisini doğrudan doğruya tayin etmez. Cumhuriyetçiyiz onda hiç şüphe yok. Fakat bir kesin ilaç değildir toplum hayatı için. Aksi de olmaz. Türkiye'de saltanat geri gelemez. Objektif şartları vardır. Halkımız bir biçimde kendini yönetenleri seçmeye ve onu değiştirmeye alışmıştır.

Diğeri de hanedanın kendinden geliyor. Bugün hiçbir Osmanlı hanedanının monarşist eğilimleri yoktur. Açıkça böyle birşey sözkonusu olamaz. Bu olsa bile diğer üyeler bunu gülünç bulur ve cezalandırırlar.

Hem Osman Ertuğrul efendi hem Neslişah Sultan, 'Artık hanedan devri bitti biz bir aileyiz' dedi bu çok önemlidir.

Türkiye'de monarşi yani doğrudan doğruya saltanat rejimi, bireylerin hafızasında, tarihin sayfalarında onurlu geçmişi olan bir devirdir. Türkler padişahlarını seviyorlar. Sevmedikleri karakterlerin bile çoğunluk üzerinde durmuyor.

FATİH SULTAN MEHMED SEVİLEN BİR PADİŞAH MI?
Fatih yaşarken millet çok memnun değil ama bu başka şey. Çünkü çok savaş, çok fetih vs... Falanca yeri fethettim diye şu aileyi oraya götürüyor, orada yeni yaşam kurdurtuyor. Onların torunları muhtemelen memnundu ama gidenlere sor bakalım onlar ne diyecek?

Yine de tüm bunlara karşın hiçbir aklı başında entellüktüelin Fatih gibi birini sevmemesi, taktir etmemesi mümkün değil. Hangi cepheden bakarsan bak.  İlk ateşli silahlar ordusunun komutanı. Devletin kuruluşu açısından bile.

OSMANLI PADİŞAHLARI VELEDİZİNA MI?
Bu sadece bir yakıştırmadır. Osmanlı padişahları daha önce mavi kanlılarla evleniyorlardı ve kimler oldukları belli. En son Sultan Selim'in kardeşleri yine Kırım Hanının kızları ile evlendirildi. Sonradan bazı tarihçiler bence de çok sağlam olmayan yorumlarla bunlar işte cariyedir han kızı değildir dediler. Öyle bile olsa Kanuni'den sonra mavi kanlılarla evlenmiyor bizimkiler, sözkonusu bile değil. Ve bu kızların da bazen soyları bilinmiyor. 18 ve 19. yüzyıl öyle değil. Çerkez beyleri yolluyor kızlarını orada belli zaten kimler oldukları. Rastgele yakıştırmalar kullanılıyor. Veledizina zina çocuğu demektir. Evlilik dışı çocuk demektir. Baba padişah annesi ie belli. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.11.2014 10:28
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol