PES DEDİRTEN GERÇEK...

AKP'li Pendik Belediyesi, belediyeye ait plandan fay hattını sildirdi. Aynı yerde 10 Haziran günü deprem meydana geldi.

16 Haziran 2016 Perşembe 11:46
PES DEDİRTEN GERÇEK...

 AKP’li Pendik Belediyesi, geçen yıl bu zamanlarda Güzelyalı’da yapılacak bir akaryakıt istasyonu için tek belediyeye ait arazideki fay hattını plandan sildirdi. Gerekçe olarak da “Araştırmalar çok eski, burada fay hattı yok” demişti. 1 yıl sonra 10 Haziran’da arazinin yakınında deprem oldu.

 
Deprem Kandilli Rasathanesi’nin verilerine de yansıdı. CHP’li Meclis üyesi Tarık Balyalı “Depremin şiddeti 2.4 ama yüzeyde gerçekleştiği için neredeyse tüm Pendik hissetti” dedi. Akaryakıt istasyonuna çevrilen arazi boş şekilde duruyor. Arazinin satışı hala gerçekleşmedi.
Pendik Belediyesi’nin plan değişikliği teklifinde “akaryakıt, satış, servis ve bakım istasyon alanı”na alınması istenen alanın güneyinde kalan “fay hattı”, “park alanı” ve “yol alanı”nın yeniden düzenlenmesi talep edildi ve bu çerçevede de “fay hattı taramasının iptal edilmesi” istendi. 
 
Deprem Müdürlüğü’nden ‘fay hattı’ uyarısı
İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’nda, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün söz konusu alanın yaklaşık 650 metrekaresinden “fay hattı”nın geçmesine ilişkin yazdığı yazı da bulunuyordu.
 
Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü görüş yazısında uygulama öncesi yapılacak etüt çalışmasında bilgilerin değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek şartlı olumlu görüş verdi. Teklif, CHP’li meclis üyelerinin “ret” oyuna karşın AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilmişti. 
Belediye “fay hattı yok” demişti
 
Haberimizin ardından Pendik Belediyesi yetkililere resmi web sitelerine koydukları açıklamada “2009 öncesi eski yöntem ve tekniklerle hazırlanmış jeolojik çalışmalara göre Güzelyalı, Esenyalı, Fatih, Kavakpınar, Ramazanoğlu,Yayalar Mahalleleri fay hattı ihtiva etmekteydi. 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası Mikro Bölgeleme Rapor ve Haritalarının yapılması işi Japon şirketi olan OYO International Corporation tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar kapsamında hazırlanan rapor ve haritalarda Pendik’te herhangi bir fay hattı olmadığı anlaşılmıştır” ifadelerini kullanmıştı. 
 
1 yıl sonra deprem oldu
 
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün Türkiye ve yakın çevresinde yer alan son depremlere göre Pendik, Güzelyalı Mahallesi’nde Sahil Bulvarı’nda deprem oldu. Merkezin verdiği enlem ve boylam bilgileri akaryakıt istasyonu alanının karşı tarafında yaklaşık 150 metre ilerisine denk geliyor.
 
“Deprem uyarılarımızı haklı çıkardı”
 
İBB ve Pendik Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyeleri Tarık Balyalı ve İsa Öztürk haklı çıktıklarını belirterek ilçe belediyesini eleştirdi. Balyalı iztazyonun 100 metre yakınında İTO Ticaret Meslek Lisesi olduğunu belirterek “Bu plan İBB’de kabul edildiği Zaman biz hem İBB’yi hem de Pendik Belediyesini yapılan işin yanlışlığı nedeniyle uyarmıştık.
 
Özellikle kurum görüşlerine dikkat çekerek bu arazinin  bir kısmından geçen fay hattına ilişkin  raporda ki müdürlük görüşlerini dile getirmiştik. Ancak kamuoyunda bu meselenin geniş yankı duymasından dolayı Pendik Belediyesi bizleri yalan söylemekle suçlamış ve ulusal basına verdikleri röportajlarda hiç bir şekilde burada fay hattı olmadığını söylemişlerdi. İBB’de planın kabulünden bu yana sadece 1 yıl geçti.
 
Pendik Belediye Başkanı'nın yok dediği yerde yani tam da tartışma konusu arazinin üzerinde deprem oldu. Demek ki fay hatları planlar üzerinde kaldırdık demekle kalkmıyormuş. Bize o günlerde yalan söylüyorlar diyenler bugün ne söyleyecekler merak ediyorum” dedi. Öztürk de “Biz görevimizi yaparak uyarmıştık. Pendik Belediyesi bizi kötü niyetli olmak ve cahillikle suçladı. Ama deprem uyarılarımızın haklılığını ortaya çıkardı.” ifadelerini kullandı. 
 
İhaleye çıkarmıştı, satılmadı
 
Belediyenin akaryakıt istasyonu alanına aldırdığı alan şu an boş olarak duruyor. Belediye araziyi geçen 8 Mart’ta kapalı teklif usulüyle 13 milyon 779 bin 300 lira bedelle ihaleye çıkarmış, fakat arazi satılmamıştı. (Cumhuriyet)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.06.2016 11:53
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol