'PARKTA EŞİMLE...'

Gezi Parkı'ndan inceleme yapan İstanbul Valisi Mutlu'ya bir kadın vatandaş öyle bir soru sordu ki?

08 Temmuz 2013 Pazartesi 17:11
'PARKTA EŞİMLE...'

 İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Gezi Parkı'nda inceleme yaptı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş eşlik etti.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir Gezi Parkı’nda gazetecilere poz verdi.

Vali Mutlu’nun gazetecilere hangi açılardan fotoğraf çekeceklerinin talimatını vermesi dikkat çekti.

Vali Mutlu, gazetecilerin “Sayın Valim ters ışık var” şeklindeki sözlerine, “Düz çekemiyor musunuz? Parkın derinliğini alın. Alırsınız ya” şeklinde cevap verdi.

Yetkililerin incelemeleri sürerken parktaki bankta oturan bir çift gazetecilerin ilgisini çekti. Parkta bulunmalarını “Tamamen tesadüf” şeklinde değerlendiren çift “Metroya gidiyorduk baktık ki park açılmış. Biz de geldik” dedi. Parktaki düzenlemelerle ilgili soruya cevap veren çift, “Bu protestolar olmasaydı şimdi burada iş makineleri olacaktı” dedi.

PARKIN İSTANBULLULARLA BULUŞMA VAKTİ
İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Vali Mutlu, şunları söyledi:

Değerli basın mensupları Gezi Parkımızda Büyükşehir belediyemiz tarafından yapılmış olan son düzenlemeleri görmek üzere yerinde bir tespit incelemeler yaptık. Yapılmış olan çalışmaların  ne kadar mükemmel olduğunu gördük.Büyükşehir belediyemize yürekten teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ağaçlarla çiçeklerle fıskiyelerle süslü bu park cennet İstanbulumuza yeni bir cennetten köşe hediyesi oluyor. Ümit ediyoruz halkımız tarafından da da bundan sonraki süreçte İstanbulluların hizmetine girecek. Eksiklikler olabilir bundan sonra da eksik yerler tamamlanır. Aileleriyle çocuklarıyla halkımız gelecek parkları kullanacak. Parklar çocuklar aileler yaşlılar gençler içindir. İstanbullulara ait olan parkın İstanbullularla buluşma vaktidir. Halkımızı buraya davet ediyoruz. Beyoğlu belediyesinin böyle bir çadır kurma faaliyeti söz konusu değildir. Burada çadır kurulması söz konusu değil. Ama yine Beyoğlu belediyesinin burada bir ramazan etkinliği var. Ramazan ayına mahsus sadece oruç saatlerine mahsus olmak üzere belli bir mühlet etkinliği olacak.

FORUM ÇAĞRISI
Şu anda da görüyorsunuz. Hedefimiz nedir burada halkımızın parkı kullanması. Parklar halkındır. Bu insanlar arasında en ufak bir ayrım söz konusu değildir. İstanbullu hemşerilerimiz parklarımızın sahibidir. Halkımıza ait olan parkları halkın giremeyeceği, gösteri alanına dönüştürülmesi halka eziyettir. İstanbul halkı halk olarak parkına sahip çıkar. Gösteri yapmak isteyenlere yasalarda var olan bize müracaat ederlerse bu hakların kullandırılmasını sağlarım. Bazı gruplar 'bu park bize aittir' diyerek bir grup kendini bu halkın yerine koyarak buranın sahibi halk değil bizleriz derse buna müsaade etmeyiz.

Vali Mutlu, Gezi Parkı'nın açılışını yaparken dışarıda da protesto vardı. Islık çalan bir grup, ''Her yer Taksim her yer direniş'' sloganları attı.

"KIRK DEFA SÖYLEDİM"
Parkları bloke etmek gösteri mahalli haline getirmek, bunlara asla ve asla müsaade etmeyiz. Hukukun dışında işlere müsaade etmeyiz. Kucaklaşma sevgi barış kardeşlik istiyoruz. Ramazan ayına girdik. Bu ayda bütün kırgınlıklar ortadan kaldırılır. Kimsenin burada kontrolü ele alır istediğim gibi hareket ederim deme hakkı yoktur. Her hukuk dışı işleme müdahale insanlarımızın bu güzel mekanları kullanımına engel oluşturmaktadır. Ama bu görev, yerine getirmede tereddüdümüz olmaz. Burası bir forum alanı değil. Burası bir dinlenme alanı. Hukuk dışı toplanmalara yapılan çağrıların tamamı bir suçtur. Kimse kamuya açık bu alanlarda izinsiz gösteri yapamaz ve çağrı yapamaz. Kırk defa söyledim daha ne kadar söyleyeyim. İzinli gelen müracaatları değerlendiriyoruz ve gerekli izinleri veriyoruz.

Kanunu tanımıyoruz diyenlere kanunu gösteririz. Gezi Parkı ile ilgili adli veya idari mercilerle ilgili verilmiş bir karar yoktur. Buradaki imar planlarıyla ilgili verilmiş bir karar vardır. Ama bu karar Gezi parkıyla ilgili bir karar yoktur. Gezi parkıyla asla ilgisi olmayan bir karar verilmiştir idari yargı tarafından. Birçok şey birbiriyle karıştırılıyor. Sanki verilen karar Gezi Parkı’yla ilgiliymiş gibi. Asla ve asla Gezi Parkı’yla ilgili verilmiş olumsuz bir karar yoktur. Karar imar planıyla ilgilidir ve Gezi Parkı’nın dışındadır.

PALALI SALDIRGAN OLAYI
Bunları inceleyip değerlendirerek inceliyoruz. Hiçbir şey yapılmamış gibi haberler de çıktı. Yakalayan emniyet sonuçta. Emniyet şahıslarla ilgili gereken çalışmayı kısa süre içinde yaptı. Emniyetin şahısları koruduğu yönündeki değerlendirmeler yanlış değerlendirmelerdir.

“PARKTA EŞİMLE ÖPÜŞEBİLECEK MİYİM?”
Bir kadın vatandaşın sorduğu ‘parkta eşimle öpüşebilecek miyim?’ şeklindeki soruya Vali Mutlu şöyle cevap verdi: En çok merak ettiğiniz soru bu mu? Bu sizin gönlünüzden geçen bir şey. Ben size bir şey söyleyeyim. Toplum içerisinde yazılı hukuk kuralları gibi hukukun kaynaklarından biri örf ve geleneklerdir. Ben hukukçuyum. Hukukun kaynakları içinde örf ve gelenekler de vardır. Hakim gerektiğinde hukukun içine yazılı bir kaynak bulamazsa kararlarını örf ve geleneklere göre verir. Bu toplumda sizin bahsettiğiniz şekilde bir yaklaşım varsa ve millet yadırgamıyorsa istediğinizi yapabilirsin. Ama ortak geleneklere saygı da bir gerekliliktir.



yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.07.2013 17:13
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol