'PARALEL GÜCÜN ORTAKLARI DA VAR'

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk hocamız, " Türkiye’de son on yıl boyu sergilenen tarihsel zulümlerin failleri olarak 2013 yılında deşifre edilen ‘paralel yapılar’ın veya ‘paralel güçler’in prototipleri, Kur’an tarafından asırlar önce mucize bir tespitle insanlığın önüne konmuştur" dedi.

21 Aralık 2014 Pazar 13:17
'PARALEL GÜCÜN ORTAKLARI DA VAR'
İşte hocamızın gündemin tepesinde yer alan paralel yapı konusuna yönelik o yazısı:


" Kur’an’ın zulmün öncüleri olarak tanıttığı ‘paralel zulüm güçleri’, Firavun-Hâman-Karun paralel güçleridir.
 

Asla unutulmaması gereken gerçek şudur: Bir ‘paralel’ güçten söz edilmişse ortada onun or-tağı başka paralel güçler var demektir. Kur’an’ın diyalektiğine göre, böyle bir durumda, bir paralel gücü en iyi tanıyanlar o paralel gücün diğer paralel ortaklarıdır. Yani bir paralel zulüm gücünü itham ve deşifre edenler, kendilerinin o paralel gücün ortağı olduklarını da deşifre etmiş olurlar. Paralel zulüm gücü tek olamaz. Bir ‘paralel yapı’dan söz edebilmek için en az üç zulüm gücünün birlikteliği gerekir. Bu birliktelik bazen paralellik bazen de entegrasyon şeklinde vücut bulur. Biraz daha yakından görelim:

 

Kur’an; Hz. Musa’yı, şu üç paralel güce karşı mücadele veren bir iman ve adalet temsilcisi olarak gösteriyor:

 

1. Firavun: Kral, sultan, padişah, devlet başkanı. Kısaca, iktidarın başı,

2. Hâman: Kutsallaştırılmış yandaş din adamı, özellikle dinsel teşkilatın başı,

3. Karun: Yandaş servet kodamanı.

 

Kur’an, Firavun-Hâman-Karun paralel kuvvetleri arasında kopmaz bir lişki, bir kader birliği görmektedir. Firavun-Hâman-Karun üçlüsü üç ayette birlikte anılmıştır:

 

“Karun'u, Firavun'u, Hâmân'ı da öyle yaptık. Yemin olsun, Musa onlara açık seçik kanıtlarla geldiği halde, yeryüzünde büyüklük tasladılar. Ama öne geçemezlerdi. Her birini kendi güna-hı ile yakaladık. Bazılarının üstüne taş yağdıran bir kasırga gönderdik. Bir kısmını, o korkunç titreşimli ses yakaladı. Onlardan, yere batırdıklarımız da oldu. Bazılarını da boğduk. Allah on-lara zulmedecek değildi. Fakat onlar kendi benliklerine zulmediyorlardı.” (Ankebût, 39-40)

 

“Yemin olsun, Musa'yı da ayetlerimizle ve apaçık bir kanıtla göndermiştik. Firavun'a, Hâ-man'a ve Karun'a göndermiştik de onlar şöyle demişlerdi: ‘Tam yalancı bir sihirbazdır bu!” (Mümin, 23-25)

 

Siyasal otoriteyi, iktidar ve saltanı resmen temsil eden, Firavun’dur. Firavun, paralel zulüm güçlerinin başı ve otorite kaynağıdır.

 

Paralel güçlerde dini temsil eden güce Kur’an, Hâman demektedir. Hâman, paralel zulüm güçlerinin din baronu olan sembolüdür. Bazen kurum olur, bazen kişi.

 

Özellikle dinsel bürokrasinin temsilcisi, başı ve sembolik ismi olan Hâman, Firavun’la altı ayette yan yana anılmıştır: Kasas, 5, 6, 8, 38; Ankebût, 39; Mümin, 24.

 

Firavunlara verilen paralel zulüm desteklerinin en önemli ve en faal olanı Hâman desteğidir."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.12.2014 12:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol