OSMANLI'NIN 5 OLAYI VAR Kİ...

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, " Özellikle beş konu var ki bunlar Osmanlı'nın örnek alınacak bir tarafının olmadığını net şekilde gösteriyor" dedi.

23 Aralık 2014 Salı 14:20
OSMANLI'NIN 5 OLAYI VAR Kİ...

İşte Eliaçık'ın o sözleri:

"Kur'an sürekli saray eleştirisi yapıyor. Osmanlıya özeniyorsunuz ama onun da tam olarak gereğini yapmıyorsunuz. Hem medeniyet iddiasında bulunacaksın hem de beşinci sınıf bir kapitalist kalkınma modeli izliyeceksin. Hani nerede Osmanlı? Her yere bina dikmek, saraylar yapmak, 6 bin zeytin ağacını kesmek, oraları imara açmak ne Osmanlı'ya uyuyor ne muhafazakarlığa.

Osmanlı'nın özenilecek bir tarafı yok. İbret alınacak çok tarafları var.


1) Babadan oğula geçme saltanat sistemi Kur'an'a aykırıdır. Osmanlı sultanları önce bunun hesabını versinler. İslam'ın bayraktarlığını yapmayı geçsinler önce altı yüz yıl boyunca aynı ailenin soyundan insanları yönetmenin, saraylarda yaşamanın hesabını versinler.
2) Evlat katlinin hesabını versinler. Bu da Kur'an'a aykırıdır.
3) Cariye hayatı yaşamanın hesabını versinler. Saraylarda harem hayatı oluşturup, oraya bir sürü Makedon, Çerkez, Rus kızları doldurup onların biri ile her gece yatmanın hesabını versinler. Hani nerede İslam'a hizmet?
4) Devşirme sistemi kesinlikle Kur'an'a aykırıdır. Kur'an derki yanınıza aldıklarınızı kesinlikle anne ve babalarının isimleri ile çağırın. Onları unutturmayın, onların köklerini unutturmayın, ana dillerini unutturmayın buna hakkınız yok.
5) İşgallerin hesabını versinler. Ne işin var senin Viyana'da, Basra'da, Kahire'de? Amerika, Bağdat'a geldiğinde işgalci diyorsun peki senin ne işin var oralarda. Sen ne oluyorsun?


Efendim bizim ki onlar gibi olmuyormuş. Onlar talan ediyormuş, ırza geçiyormuş bilmem ne... Biz ise gittiğimiz yere şan ve şeref götüyormuşuz. Bunu gidin de Bulgarlara, Viyanalılara bir sor bakalım. Atalarla övünmek Şuara Suresi'nde Kur'an'ın eleştirdiği birşeydir. Onlar bir ümmettir geldiler geçtiler. Osmanlı'nın övünülecek bir tarafı yok. Bunlardan dolayı Osmanlı İslami bir yönetim değildir Bizantisttir. Bizans'ın yeni bir tekrarıdır. Ve dini de bu iş için kullanmıştır. Kendi saltanatları için. Yeryüzüne hakim olmak için.

Kimse hiçbir yeri işgal etmemeye kalkmamalıdır. Kendi halkının refahı için uğraşmalıdır. Kendi halkınızı mutlu edin, sınıfı, sınırı, sömürüyü kaldırın.

Peygamber hiçbir yeri işgal etmemiştir."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.12.2014 14:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
BİZ NE YAPTIK 2014-12-25 16:14:01

atalarimiz eleştri̇mek kolay, bi̇z ne yaptik hi̇ç bi̇r şey, atalarimiza mi̇nnet borçluyuz allah razi olsun. dsuaciyiz. bu güzel topraklari bi̇ze biraktiklari i̇çi̇n.

Avatar
Dündar Aykurt 2014-12-23 14:45:46

altina imzami atiyorum. dobra dobra ve yürekli

Avatar
isimziz 2014-12-23 20:15:15

ihsan hocayi destekliyorum .kur'an ilmi inanimaz aydilatici .anlayana .benim fikrim osmanlinin yaptigi hatalar yasanmistir.bunu insanlara anlatmak cok zor.saygisizlasiyor kabulenemeyince insanlar .Atalarimiz bile olsa doru adaletli idare sekli olsaydi Allah desteklerdi .suan devam ediyor olurdu osmanli imparatorlugu.anlamak istemiyor kimse .cünki kafalarinda inanilmaz yucetmis osmanliyi.hayalleri tuz buz olur gercekleri kabullenirse.Allah akil fikir versin

Avatar
Tanju Solak 2014-12-23 16:45:03

i̇hsan hocam yine işin kolayına kaçmış ve osmanlıya çakmış.hocam kimsenin osmanlıyı yeniden ihya edelim diye bir düşüncesi yok,ancak beğensekte beğenmesekte onlar bizim geçmişimiz,onlar bizim ecdadımız,onlar bizim tarihimiz.kimseninde osmanlı halis muhlis bir islam devletidir diye bir iddiasıda yok ayrıca.hataları ile sevapları ile günahları ile geldiler geçtiler ve gittiler,yaptıklarının hesabını allaha verecekler.ihsan hocam sizin mantığınız ile gidecek olursak,fatihin istanbulda ne işi vardı

Avatar
zehra avci 2014-12-23 19:11:45

Sayin hocam harika yazin yine. Takipcinizim. Su cahil halkada hemen yazilarinizi paylasarak dikkat cekiyorum.

Avatar
Yusuf Demir 2014-12-24 11:03:09

i̇hsan hoca'nın doğrularını görmezden gelerek, üstüne üstelik küfür etme acizliğini gösterenler, babadan oğula geçen bir saltanat ve hilafetin savunuculuğunu yapanlar; 1517'de yavuz'la başlayan halife listesine bakın. aralarında deliler, çocuklar ve ayyaşlar var. onlar nasıl islam aleminin halifesi olur? cehaletten başka sermayeniz yokmu sizin?

Avatar
Osman BOZ 2014-12-23 16:54:59

fatihin en büyük hatası i̇stanbul'u almasıdır. bi̇z i̇stanbul'un i̇çi̇ne etti̇k. şehri̇ de kendi̇mi̇zi̇ de rezi̇l etti̇k. 14 mi̇lyonu i̇çi̇ne tikip sorunlarini çözmeye çalişacak kadar şehi̇rci̇li̇kten ve medeni̇yetten uzağiz. keşke almasaydi. her i̇stanbul trafi̇ği̇ne çiktiğimda etti̇ği̇m küfürler o şahri̇ mahvedenlere gi̇tsi̇n.

Avatar
Cemal POLAT 2014-12-23 19:25:25

yüreğinize sağlık..