ORDUSUNU TÜRKİYE EĞİTECEK...

Katliam suçundan kırmızı bültenle aranan, Sudan Devlet Başkanı El Beşir’in ordusunu Türkiye eğitecek.

03 Temmuz 2012 Salı 10:41
ORDUSUNU TÜRKİYE EĞİTECEK...

 Türkiye ile Sudan arasında imzalanan askeri iş birliği anlaşması TBMM’de krize neden oldu. Dışişleri Komisyonunda CHP, MHP ve BDP’li üyeler, ‘’Katliam’’ ile suçlanan El Beşir’in ülkesiyle yapılan anlaşmanın geri çekilmesini istediler. Ancak AKP’li komisyon üyeleri anlaşmayı onayladı. 

Uluslararası Ceza Mahkemesince hakkında tutuklama kararı verilen El Beşir’in Türkiye ziyareti de tepkilere neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Gül’ün daveti üzerine 2008’de Türkiye’ye gelen Beşir ve beraberindeki heyet Anıtkabir’i ziyaret etmiş, özel defteri Beşir’in kapüşon takan basın ataşesi imzalamıştı. Darfur’daki soykırımdan sorumlu tutulan El Beşir’in ziyareti nedeniyle Türkiye, ABD ve AB ülkelerince de eleştirilmişti.
İDAM VE KIRBAÇ CEZASI…
TBMM’de krize yol açan ve bir süre önce İstanbul’da imzalanan anlaşmanın altında Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Emin Alpman ile, Sudan Savunma Genel Müdürü El Badewe’nin imzası var. Onay için TBMM’ye gönderilen anlaşmada, askeri alanda, eğitim, tatbikat, savunma sanayi, lojistik, istihbarat, muhabere ve elektronik bilgi konularında işbirliği öngörülüyor. 
Eğitim için Sudan’dan gelecek askeri personel  Orduevlerinde de kalabilecek. Anlaşmada, Sudan’a gidecek Türk askeri personel için ilginç bir madde de var. Türk personel Sudan’da herhangi bir suça karışır ve mahkum olursa, ‘’Ölüm ve bedeni ceza’’ haricinde bir hüküm verilecek. Sudan’da halen kılıçla kafa kesme, kırbaçlama, recm gibi her tür ceza uygulanıyor.
CHP’li Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi Osman Korutürk, ‘’Kırmızı bültenle aranan Sudanlılar, Ankara'da kırmızı halıyla karşılandı. Bu ülke yönetimi, katliam ile suçlandı. Uluslararası kuruluşlarca suç sabit görüldü. Devlet Başkanı için tutuklama kararı çıkarıldı. Antlaşma, Türkiye'yi Sudan'daki katliama ortak etmektir. 100 bin insan öldürülmüş, 1,5 milyon insan kamplarda yaşıyor. Biz de bu baskıları yaşatan Sudan ile antlaşma yapıyoruz’’ dedi. (Gazeteport)

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol