ON NUMARA DİN İSTİSMARI!

Skandalların adamı Nihat Doğan, bu sefer de din istismarlığına soyundu. Bir TV programında 59,90 TL'ye satılan akik taşını pazarlayan Doğan, "Bu taşı takmak sünnet, taş Hazreti peygamberimizin cemalini taşıyor" dedi. Doğan'ın sözleri büyük tepki çekiyor...

08 Eylül 2017 Cuma 00:25

Din istismarında son nokta! Şarkıcı Nihat Doğan, Beyaz TV’de yayınlanan ‘Söylemezsem Olmaz’ programında dakikalarca inanç istismarı yapılan bir reklamda rol aldı. Reklamda bir akik taşı üzerine işlenen hilye-i şerif ile tüm dertlerin son bulacağı iddia edildi.


Kâbe, Kâbe’de hac ibadeti yapan müslümanların tavaf görüntüleri ve salavatlar eşliğinde gerçekleştirilen reklamda akıl almaz boyutta inanç istimsarı yapıldı. İzleyenlerin büyük tepkisini çeken programda Nihan Doğan, kurgusal bir yolla reklam yapmaya koyuluyor. Kurgu gereği Doğan’ın boynuna astığı ‘kutsal akik taşı’ gömleğinin dışına çıkıyor. Diğer sunucu da merakla Doğan’ın boynunda asılı duran taşı soruyor.

Sonrasında Doğan sazı eline alıyor ve taşa övgüler sıralamaya başlıyor. Normal şartlarda nazar boncuğu, muska gibi kavramlara inanmadığını anlatan şarkıcı, kendisini çok çaresiz hissettiği bir dönemde “Allah dostu” diye tanımladığı bir kişinin “Akik taşısın” diye akıl verdiğini anlatıyor.

Doğan, anlatımına devam ederken reklam yayını başlıyor ve yıllardır magazin programlarıyla özdeşleyen bir seslendirmeyle 59.90 TL’ye satılan sözde kutsal taş için “Yüzyıllardır sarıp sarmalayan, demir zırhlardan daha çok koruyan Hazreti Muhammed SAV’ın suretinden gelen güç. Artık sır yok, korku yok! Kötülükten, kötülüklerden korunma vakti” gibi çileden çıkaracak ifadeler kullanılıyor.

nihat1

Din istismarının tavan yaptığı reklam çalışmasının neredeyse tamamında İslam dininin birçok kutsal öğesi seslendirme ve görsel amaçla kullanılıyor, bu unsurlarla istismarın etkisi artırılmaya çalışılıyor. Şarkıcı, kurgusal reklamda boynunda asılı duran sözde kutsal taşı hiç de inandırıcı olmayan çabalarla saklamaya çalışırken, ekranda dakikalarca ürünün fiyatı ve temin edileceği telefon numarası yer alıyor.

nihat2

Site kurarak inanç istismarı yapan, basit bir akik taşının Hz. Muhammed’in suretini taşıdığını ileri süren kişiler her derde deva ürünü (!) 59.90 TL’ye satıyor. Öyle ki taşı almak isteyenler için her şekilde ödeme yapılmasının sağlandığı dikkat çekiyor. Hatta üç adet taş alanlar kampanyadan yararlanıyor ve 179,7 TL yerine sadece 100 TL ödüyor.
Sözde kutsal taşın sadece manevi yararlar sağlamadığı fiziksel etkilerinin de bulunduğu ileri sürülüyor. Taş için şu ifadelerin kullanıldığı görülüyor: “Nazardan korur, karabasanları uzaklaştırır, tehlikelerden korur, akıl ve mantık gücünü yükseltir, negatif enerjiyi yok eder, cinsel gücü artırır, metabolizmayı düzgün çalıştırır”…
Elbette Nihat Doğan reklam çalışması sırasında sadece taşı boynuna asıp övgüler sıralamakla kalmıyor ve referanslar ortaya koyuyor. Şarkıcı, Ramazan ayında yaptığı programlarla popüler bir figür haline gelen ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu’nun da üzerinde hilye-i şerif yazan taş için methiyeler sıraladığını belirtti.
Ancak Doğan, ekranda taşı bir senedir kullandığını söylerken çekimlerde taşı iki senedir kullandığını söyleyerek çelişkiye düştü. Reklamın sonuna doğru ise iş çığırından çıkıyor ve Hz. Muhammed seslendiriliyor.

nihat_hzmuhammedinseslendirilmesi

“Ufacık bir taş, Allah’ın nimet buyurduğu akik peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (SAV) mirasıyla birleşti. Akıl almaz mucizeler baş gösterdi. Bu taşı takmak sünnet, taş Hazreti peygamberimizin cemalini taşıyor” gibi inanılmaz ifadelerle din ve inanç istismarının açık seçik ortaya konduğu bir reklam çalışmasına RTÜK’ün nasıl müdahalede bulunacağı merak konusu oldu.Sözcü.

kabe1

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.09.2017 11:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol