"NAMAZ KILMASA DA İTİRAZCININ YANINDA OLURUM'

İhsan Eliaçık hoca, " Namaz kılan iktidar ve servet sahibine karşı, namaz kılmayan itirazcının yanında olurum" dedi.

15 Mayıs 2014 Perşembe 10:58

12 Eylül darbesinde Akıncılar Derneği üyesi olduğu için tutuklanan ve bir süre Mamak Cezaevi'nde yatan Eliaçık hoca, son olarak Gezi olaylarında iktidar karşıtı gösteriler yapan gençlerle biraraya gelmiş, mücadelelerinde onların yanında yeralmıştı. Eliaçık hoca, Vatan Gazetesi röportajında ezilenlerle birlikte hareket etme gerekçesini açıkladı. Protestoların normal görülmesi gerektiğini belirterek, " İsyan ve itiraz gençliğin ruhudur. Bunu yapmayana genç bile denmez. Namaz kılan iktidar ve servet sahibine karşı, namaz kılmayan itirazcının yanında olurum" ifadelerini kullandı.

Eliaçık hoca, 'Gezi Savunması; Neden Oradaydım' isimli makalesinde de bu duruşunu daha ayrıntıları ile anlatmış şu görüşleri dile getirmişti: " Her dönemde iktidarın sopası kimin tepesine iniyorsa orada oldum. 28 Şubat’ta iktidarın sopasını yiyenler İHL önlerindeydi, ikna odalarındaydı, ben de oradaydım. İktidarın sopasını tutup “Vurmayın, çocukları rahat bırakın, çekin elinizi” diye onlarca eyleme katıldım, bilfiil içinde yer aldım, 30 ayrı davadan yargılandım. Hiç birinden pişman değilim, yine olsa aynı yerde olacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Gün oldu devran döndü, iktidarın sopasını yiyenler bu sefer baktım ki Gezi parkında. Fakat sopa “bizimkilerin” elinde ve sopayı yiyenlerin içinde 28 Şubat’da sopayı bize indirenler var. Ne yapacaktım? Yine “Vurmayın, çocukları rahat bırakın, çekin elinizi” mi diyecektim, yoksa devran değişti, şimdi durum başka, bizim mahalle iktidarda, zaten onlar da bize çok çektirmişti mi diyecektim. Eğer böyle dersem kendimle, öbür türlü dersem kendi tanıdıklarımla, 30 yıllık arkadaşlarımla çelişecektim. Ve ben oyumu felaketten yana kullandım. Neye mal olursa olsun bir “ilkenin” yanında durdum. Bu ilke “Mazluma kimliği sorulmaz” ilkesiydi. “Onlar mazlum değil; çapulcu” itirazı, aynen 28 Şubat’takine benzemekteydi; “Onlar mazlum değil; irticacı”. 30 ayrı mahkemenin çoğu İHL önlerinde bekleşenlerin, ikna odalarında alınan başörtülülerin irticacı, yarasa vs. değil basbayağı mazlum, mağdur olduğunu savunmakla geçti. Bu yaman çelişkide bir karar vermem gerekiyordu ve ben oyumu felaketten yana kullandım Seyda…"

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.05.2014 11:02
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
sedat @Vedat özkaymak 2014-05-16 17:23:14

mazluma kimkik sorulmaz.kuran ı esas alısan hocayı anlarsın.gücü esas alma.

Avatar
Vedat özkaymak 2014-05-15 20:00:41

Ey çok bilmiş İhsan hoca sen 28 şubatta eylem yapanlarla gezi parkındaki eylemcileri bir mi tutuyorsun sizin Kur'an anlayışınız bu mu ?

Avatar
Vecihi Tuna @Vedat özkaymak 2014-05-15 23:31:55

ikiside insan,ikiside gadre ugramış,ikiside hakkı yenmiş ve bunu cigerinde hisseden degilmi???yoksa sizin indinizde sakallı,cübbeli,sarıklı olmaz ise magdur olamazmı??magdurlar illaki sizin zihniyetinizden çıkmak zorundamı???

Avatar
berfo @Vedat özkaymak 2014-05-16 01:10:19

1- sadece zalimlere düşmanlık vardır...sa-de-ce zalimlere...(bakınız bakara suresi 193.ayet) makara değil bakara.... 2-mazluma kimliği sorulmaz...(bakınız nisa suresi 75.ayet )...ve kuranı kerime baştan sona bakabilirsiniz....bunların aksini göremezsiniz..