'MÜSLÜMANLIĞIN GEREĞİ SAĞCILIK DEĞİL'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, " Türkiye'de Müslüman solcu denince tuhaf karşılanıyor oysa yakışanı da budur" dedi.

15 Mart 2015 Pazar 23:37
'MÜSLÜMANLIĞIN GEREĞİ SAĞCILIK DEĞİL'

 Eliaçık hoca, Gazete Bilkent ile yaptığı söyleşide dindar ve solcu kavramlarına bakışını ortaya koydu ayrıca Gezi Parkı eylemlerine neden katıldığını da birkez daha açıkladı. İşte Eliaçık hocanın o açıklamaları.

" Ben sosyalizme vicdan olarak karşı değilim fakat; kapitalizmi esastan eleştirdiğimiz gibi sosyalizmi de usulden eleştiriyoruz.   Sosyalizm ile esastan zaten örtüşüyoruz sadece uygulanma biçimini eleştiriyoruz. Türkiye’de Müslüman solcu ismi garip karşılanıyor, bence hiç garip karşılanmasına gerek yok. Müslüman solcu da olabilir sosyalist de  olabilir hatta bana göre olması da lazım, yakışanı da budur ama gel gör ki hep böyle muhafazakar sağcı bir anlayış sanki Müslümanlığın  gereğiymiş gibi algılandı şu ana kadar.

GEZİ EYLEMLERİNE NEDEN KATILDI?
Taksim Dayanışmasındaki arkadaşlar bizi çağırdılar, biz zaten onların eylemlerine destek veriyorduk. Emek Sineması, Taksim  düzenlemesi ile ilgili bir sürü konular olmuştu, bizi çağırıyorlardı biz de gençleri oraya teşvik ediyorduk. En son bu Gezi Olayları olacağı sırada bizzat beni  aradılar telefondan, çok önemli buraya mutlaka gelin falan dediler, ilk günden itibaren orada yer aldık. Oraya katılışımızın sebebi mevcut iktidara  karşı bir itiraz yükseltmekti çünkü biz zaten öteden beri iktidarı eleştiriyorduk. Türkiye’de o dönemde mevcut iktidar ve onun Başbakanı açıkça  diktatörlük eylemlerine girmeye başlamıştı buna biz itiraz ediyorduk ama tek başımıza itiraz etmenin de bir fazla anlamı olmuyordu baktık orada bir sürü  itiraz edenler var onlarla beraber biz de bu itiraza katılmak istedik.

Eğer orada iktidara yönelik bir itiraz olmasa bile ben oraya gider o parkı o ağaçları savunurdum çünkü koskoca Şişli semtinde hatta İstanbul’da bile nefes  alabilecek tek yer orası kalmıştı. Oraya avm yapılacaktı yani kapitalistlere peşkeş çekilmişti kışla görünümü altında AVM yapacaklardı. Mesela bunun  aynısını CHP ya da bir sosyalist iktidar yapsaydı yine aynı şekilde sesimizi yükseltirdik."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.03.2015 23:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
cemalettin erbil 2015-03-16 12:30:10

Ben elhamdülüllah müslüman beş vaki namazımda ALLAH KABUL etsin HAC farizamıda yaptım AMA sol düşünceyi savunan bir kişiyim TEŞHİRDEN hoşlanmam yapanada karşıyım yaptığım iyiliğinde ibadedetleriminde benle ALLAH arasında olduğuna inanır onu Kullanmamda kullanana AŞIRI tepkim olur sevgi ve saygılarımla

Avatar
muzaffer seçer. ilyana yusu. 2015-03-16 13:26:52

Biraz geç kaldik ihsan hocayi takip ettikten sonra insan olduğumu anladim . Şamanizimden kalma dayatmaci dindarliktan nefret etmişim tutasiz dini yorumlarla telef olmuşuz açik dini ğereğince anlatan ihsan hocama teşekkürler.musluman olduğumu ancak anladim

Avatar
berfo 2015-03-16 12:45:12

kapitalizm mi sosyalizm mi denecek olursa , müslüman tabiki sosyalizm demelidir...ama..sosyalistler nedense islamın adını duyunca iğrenir gibi bakıyorlar...aynı şekilde müslümanlarda sosyalizmi duyunca aynı şekilde bakıyorlar...bu ikisini buluşturmak kanımca çok zor..hemde gereksiz..biz müslümanlar olarak kendimizi net ortaya koyarız...isteyen yanımıza gelir..istemeyen gelmez...(sosyalistlere yakınlaşmak gibi bir derdimiz yok)

Avatar
orhan dogan 2015-03-16 12:58:07

Ihsan hocadan öğrenilecek çok şey var

Avatar
mehmet 2015-03-16 16:48:59

Ihsan hoca size nekadar teşekur etsem azdir çunku senin anlattığın islamı sevmeye başladım yobazın islamını hiç sevmiyorum

Avatar
Yasemin Yücel 2015-03-16 19:18:36

AKP sayesinde inancım da kalmadı

Avatar
hasan komur 2015-03-16 17:27:35

Katiliyorum muayenin muslumanligi degil birde yobaz muslumanligida ayni kapiya cikar anadolu tasavuf ilimle muslumana evet hirsiz yalanci yobaza hayir

Avatar
ADALET 2015-03-18 11:19:08

hocayi sevi̇yoruz ama krt 4 saat konuştuğu i̇çi̇n yoruluyor sanirim bazen saçmaliyor. mesela ebedi̇ cehennem ni̇ye olsun ki̇ di̇yor, ebedi̇ cennet var i̇se o ni̇ye olmasin. takdi̇r hüküm Allahindir. ama hoca i̇lah olan şu para mal mülk altin borsa dai̇re tarla arsa i̇lahlarni anlatmaya devam etsi̇n.