MÜMTAZER TÜRKÖNE İSTİFA ETTİ

O kadar büyük tepki gördü ki...

05 Ocak 2012 Perşembe 14:28
MÜMTAZER TÜRKÖNE İSTİFA ETTİ

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Yönetim Kurulu üyeliğine atanan yazar Prof.Dr. Mümtazer Türköne istifa etti.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Yönetim Kurulu üyeliğine atanan yazar Prof.Dr. Mümtazer Türköne istifa etti.
Türköne istifasının nedenini soranlara, Radikal Ankara Haber Müdürü Ömer Şahin'e dediği gibi "Köşk'ün ve kurumun itibarını muhafaza için istifa ettiğini" söylüyor.
Bilindiği gibi "Atatürkçülüğe" karşı olduğunu her fırsatta dile getiren Türköne'nin bu kurumun başına atanması kamuoyunda büyük rahatsızlık yaratmıştı.
Türköne, Atatürkçülükle ilgili fikirleri konusunda kamuoyunu tatmin etmeyi başaramadığı için doğru bir kararla kurumdaki görevinden istifa etti.
Bu istifasıyla da "onurlu" ve şık bir duruş sergiledi.
Mümtazer Türköne'nin istifa edeceğinin ilk sinyalini gazeteci Faruk Mercan, twitter hesabından vermişti. Mercan isim vermeden "atanması çok tartışalan bir kişinin istifa edeceği" bombasını patlatmıştı. Dediği gibi de oldu.
İstifasının gerekçelerini açıklayan Türköne, "Kamuoyundan gelen tepkilerden böyle bir kurumun içinde, bu tür eleştirel düşüncelere henüz hazır olunmadığı sonucunu çıkardım. Sanıyorum, Cumhurbaşkanımız da benim gibi bu tür görüşlere, böyle bir karşılık verileceğini hesaplayamadılar, düşünmediler" dedi.
Demokratik ülkelerde, özgürlükçü demokrasilerde her türlü görüşün olması gerektiğini ifade eden Türköne, "Benim gibi düşünen birinin o kurumda faydalı olacağını düşünüyorum, çünkü eleştirel bakıyorum ben. Eleştirinin olduğunu yerde ilerleme olur, bilimin özü eleştiridir. Ama sanıyorum bunun için Türkiye'nin biraz daha beklemesi gerekiyor" dedi.
Türköne, tepkilere neden olan "kendisine Atatürkçü tanımlamasının yapılmasını hakaret olarak algılayacağı" sözlerinin de arkasında durdu. Türköne, "Elbette Atatürkçü değilim, çünkü benim aklım fikrim var. 1938, aradan geçen süre, bilim, medeni, dünya, modern dünya bütün bunlara sırtımız dönemeyiz. Atatürk bizim için çok büyük bir değer vatan gibi, bayrak gibi. Ama Atatürkçülük, 27 Mayıs 1960'tan sonra icat edilmiş bir darbe ideolojisidir" diye konuştu.
Türköne, böyle eleştirel düşüncelerin kuruma faydalı olacağını düşündüğünü ifade ederken, "Bu eleştirilerin olduğu yerde her zaman daha iyi sonuçlar çıkar, ben de böyle katkıda bulunacaktım, onun imkanının olmadığı ortaya çıktı" diye konuştu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol