"MİRASTA KRİTER KADIN-ERKEK AYRIMI DEĞİLDİR"

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, miras paylaşımında erkeğe iki kadına bir anlayışının doğru olmadığını belirterek, " Allah'ın emri adalettir. Temel kriter erkek ya da kadın olmak değil ihtiyaçtır" dedi.

25 Aralık 2013 Çarşamba 12:15

 Karadeniz TV'de yayınlanan Bana Dinden Bahset programında Kuran'a göre miras paylaşımına ilişkin soruyu cevaplayan Eliaçık hoca, erkeğe iki kadına bir pay anlayışını savunanlara sert çıktı. " Miras'ta ikiye bir vermek Allah'ın emridir, bu böyledir diyorlar. Oysa Allah'ın emri adalettir, adalete göre taksim etmektir" diyen Eliaçık hoca, " O günkü taksim adalete göre böyle olduğu için böyle yapılmıştır. Bununla kadınlar aşağılanmış değildir. Kuran'da yedi yerde kadınlarla ilgili şahitlik istenir. Eğer kadınlar aşağılanmış olsaydı heryerde iki tane kadın bir tane erkek getireceksiniz denirdi. Ama sadece bir yerde öyle söylüyor. Geri kalan altı yerde cinsiyet şartı koşmuyor. Zina için dört şahit getirin diyor, üçü kadın biri erkek olsun demiyor. Mirasın taksimi ihtiyaca göre olmalıdır. İhtiyaçtır taksimi belirleyen. " De ki; ihtiyaçtan fazla olanı infak et..." diyor Kuran. Temel kriter ihtiyaçtır erkek ya da kadın olmak değildir. Allah'ın adaleti, İslam'ın vicdanı bunu gerektirir. Ben bunu bizzat uyguladım. Biri mimar, biri mühendis ve kızkardeşleri vardı. Erkeklerin apartmanları var ama kız çocukları ile ortada kalmış durumda. Ben evi kızkardeşlerine verdim çünkü evi yoktu. Dükkan'ı kiraya verecek ve onunla geçinecek dedim. Arsa da onun güvencesi olacak. Siz de babanızdan hatıra diye bir iki küçük eşya alabilirsiniz dedim. Bana kızdılar, beni yeni bir din icat etmekle suçladılar. Oysa onlar için aslolan ranttı ve kendilerine uygun bir hoca bulup o arsaya koca bir apartman diktiler, kızkardeşleri çocukları ile birlikte ele güne muhtaç durumda kaldı. Müslümanlık vicdandır, adalettir, hukuktur, bu değildir" şeklinde konuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.12.2013 12:19
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
yılmaz yılmaz 2013-12-26 00:25:41

o zaman kurandaki miras ayetleri geçerliliğini yitirmiştir...çıkartılması gerek..ben geçerliliği olmayan bir sürü ayeti eledim epey ince bir kitap kaldı geriye..

Avatar
zeycan buran 2013-12-27 14:29:56

ayetleri cikarmak degil ozunu anlamak lazim. kadina bir hayvan kadar deger verilmeyen bir donemdr ona miras hakki tanimak kadar buyuk bir ornek var karsinizda