" MEHMETÇİĞE YAPILAN DENEY ZARARSIZ"

Türkiye Klinik Nörofizyoloji EEG-EMG Derneği Başkanı Prof. Dr. Zafer Çolakoğlu, GATA'da tedavi gören bazı askerlerin bilimsel deneylerde kullanıldığı iddialarına ilişkin, ''Bilimsel veriler, TMS'nin teşhis ve tedavi aracı olarak yararlı ve insan sağlığına zararsız bir yöntem olduğunu göstermektedir'' görüşünü belirtti.

31 Mart 2011 Perşembe 14:39

     Çolakoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, GATA'da askerler üzerinde manyetik alan uygulaması yapılmasıyla ilgili olarak, uygulamanın ''insan sağlığına zarar veren, tehlikeli bir işlem, işkence'' niteliğinde olduğu şeklinde yayınlar yapıldığını, yanlış bilgi ve izlenimler içeren yayınlar nedeniyle bilimsel bir açıklama yapma gereği duyduklarını kaydetti.
     Yayınlarda bahsedilen ve tam adı Transkraniyel Manyetik Stimülasyon (TMS) olan yöntemin ağrısız ve tamamen insan sağlığına zararsız olduğunu ifade eden Çolakoğlu, şunları bildirdi:
     ''Dünyada ve Türkiye'de, ciddi tüm elektrofizyoloji laboratuvarlarında bulunan, teşhis ve tedavide kullanılan rutin bir cihaz ve çok önemli bir yöntemdir. Bu yöntemin tanı ve bazı durumlarda tedavi açısından tıbbi yararları bilimsel olarak kanıtlanmış ve kesinleşmiştir. Bugüne kadar hayvan ve insanlar üzerinde yapılmış çalışmalarda ciddi herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Yöntemin geliştirildiği ilk yıllarda, kullanılan teknolojinin nihai haline kavuşmasından önce, çok az sayıda hastada uygulama sırasında epileptik nöbet görülmüştür. Bu epileptik nöbetler yalnızca uygulama sırasında görülmüş, asla tekrar etmemiştir. Bugüne kadar TMS sonrası epilepsi hastalığına yakalanmış hiç bir insan yoktur. Yöntemin yan etkileri bazı hastalarda ortaya çıkabilen uygulama sonrasında geçici baş ağrısı, kulaklarda çınlamadır.
     Bilimsel veriler, TMS'nin teşhis ve tedavi aracı olarak yararlı ve insan sağlığına zararsız bir yöntem olduğunu göstermektedir. Halen ülkemizde birçok üniversite ve Sağlık Bakanlığımıza bağlı eğitim hastanelerinde bu cihaz bulunmakta ve çoğunlukla teşhis amacıyla kullanılmaktadır.
     Son günlerde basında yer alan haberlerin asılsız ve bilimsel destekten tamamen yoksun olduğunu belirtiriz.''





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol