MEHDİ NEDEN GELMEYECEK?

İhsan Eliaçık Hoca İle Kur'an'ı Keşfet'te bugün: Kamer Suresi / 41-42...

14 Kasım 2014 Cuma 13:02
MEHDİ NEDEN GELMEYECEK?
 Sevgi ve Merhameti sonsuz Allah'ın adıyla,

Firavun'un avanesine de kendilerini neyin beklediği (İNZAR) konusunda uyaran peygamberler geldi. Ayetlerimizin hepsine yalan bütün bunlar dediler. Biz de yaptıklarına üstün ve güçlü birine yaraşır bir şekilde karşılık verdik.
(KAMER SURESİ / 41-42)

İNZAR: Sözlükte adamak, kendine gerekli kılmak' demektir. Bu kelime orta harfi 'dat' ile okunduğunda 'bakmak, beklemek' anlamı kazanır. Dolayısıyla inzar, 'İleride şu fenalık var, ona bakar olun, ondan sakının!' diye uyarmaktadır.

Kur'an kavramsallaşmasında inzar üç şeyi ifade eder:
1- Ölüm
2- Afet
3- Kıyamet

Dolayısıyla Kamer Suresi'nin bütününe hakim olan ata temanın 'inzar' olduğunu görüyoruz. Kur'an'ın inzat etmekten neyi kastettiği bu soruda görülebilir. Nitekim surede en çok geçen kelime (uyarma/uyarış) kelimesidir. Fakat bu eski dünya dinlerindeki 'intizar' ile çok karıştırılmıştır.

Şöyle ki: İntizar ile inzar... 'Mehdi gelecek, mesih dönecek, peygamber çıkacak!' ile 'Ölüm var, afet kapıda, tufan yaklaşıyor, kıyamet kopaca!' demek arasındaki fark... 'Bugün de gelmedi' ile 'Yürü ya kulum!' arasındaki fark... Bekleyiş ile uyandırış arasındaki fark...

İNTİZAR: Sözlükte 'gözleyiş, bekleyiş, gözetleyiş' demektir. Türkçe'de nazar etmek, nazar değmek bu köktendir. İntizar inancı eski dünya dinlerinde son derece yaygın bir itikattı. Genellikle geçmişte yaşamış tanrı kral veya yarı tanrı bir kahramanın geri dönüşünün beklenmesi şeklinde yer etmişti. Örneğin eski Mısır tanrı kralları ölürler ve mezarlarından üç gün sonra kalkar tekrar kaybolurlardı. İsa'nın mezarından üç gün sonra kalkması paskalyası da burada geliyor.

Hindistan'daki Caynaizme göre Mahavira, dünyaya belirli aralıklarla gelen kurtarıcılardan biriydi. Mahavira'dan önceki kurtarıcı (cayna) 250 yıl kadar önce gelmişti. Çünkü Tanrı her 250 yılda bir Cayna gönderir ve insanlığı temize çıkarırdı. Mahavira'nın kurtuluş öğretisine göre dünya kuruluşundan beri canlı bir öz olan civa ve cansız nesnelerden (aciva) madde oluşur. Civalar doğaları gereği tüm bilgiyi, erdemi ve sonsuz mutluluğu içerirler. Bu özelliklerini açıkça göstermemelerinin sebebi daha baştan türlü maddelerle kirlenmiş, bulanmış olmalarıdır. Böylece gerçekte kusursuz ve ölümsüz olmaları gereken cinalar ölümlü, maddi vücutlarla bağlanmış olurlar. Civanın bu kirli maddeye bağlanmışlıktan kurtulmasının yolu, maddeden bağımsızlaşması ve yeni kirlenmiş maddelerin alınmasının önlenmesiyle mümkündür. Bu da ancak tanrısal özelliklere sahip kurtarıcının gelişi ile sağlanabilir.

Mecusi bekleyiş felsefesine göre de insanlık tarihi üçer binlik dört devreden oluşur. Dördüncü devrenin başında insanlara yardım etmek için Ahura-Mazda Zerdüşt'ü gönderir. Tanrı, onun ruhunu henüz ikinci devrin başında yaratmıştı ve o zamandan beri sonsuz alemde ruhen yaşıyordu. Zerdüşt'ün yaptığı tebliğ bin yıl sürecektir. Zerdüşt'ten sonraki ikinci bin yılda, yine Zerdüşt'ün zürriyetinden bir peygamber gelecektir. Bu peygamberin tebliği de bin yıl sürecek, üçüncü bin yılda ise beklenen mehdi zuhur edecektir. Adı Soşyant olan bu mehdi dünyaya hakim olan şer güçlerini temizleyecek, Zerdüşt'ün tebliğini yenileyecek, dünya Zerdüşt'e inananlarla dolacaktır. Bin yılın sonunda ise, hakimiyeti Ahura-Mazda'ya teslim edecek ve bu suretle dünya son bulacaktır...

Mahaviracılık'taki 'Cayna' ile Mecüsilikteki 'Soşyant'ın Kitab-ı Mukaddes geleneğinde (Yahudi-Hristiyan) 'Mehdi ile Mesih'e dönüştüğünü görüyoruz. Çok bilindiği için Yahudilik ve Hristiyanlığa girmiyorum. Nasıl olsa bir takım rivayetler yoluyla İslam'ı da etkilemiş, çoğunuz biliyor ve hatta belki de inanıyorsunuz.

İşte bunlar eski dünya dinlerinin bekleyiş inanışlarıydı.

Kur'an'da bu inanışlardan eser yoktur.

Kur'an'ın gelişi ile birlikte  insanlıkta bekleyiş felsefesinin sona erdiğini, eski dünyadan yeni dünyaya esaslı bir geçişin sağlandığını görüyoruz. Bu geçişi sağlayan ana kavram ise 'inzar'...

Demek ki Kur'an eski bir kahramanın beklenmesi manasındaki intizarı, üç şeyin; 1- Ölüm, 2- Afet, 3-Kıyametin gözlenmesine, ona karşı uyanık olunmasına/alarm halinde bulunulmasına, tanrı kral ya da yarı tanrı kahramanın mezarından diğer herkes yaşıyorken kalkmasını ise tüm insanlığın yeniden dirilerek ayağa kalkışına çevirmiş oluyor.

Hiçbir eski insan/peygamber/kahraman geri gelmeyecektir: "Senden önce hiçbir insana ölümsüzlük vermedik. Sen ölürsen onlar sonsuza kadar yaşayacaklarını mı sanıyorlar?" (Enbiya 21-34)

Demek ki ölüm, afet ve kıyamet ile uyarmaya, uyanışa çağırmaya 'inzar', bunu yapana da 'munzir' deniyor. Allah tarih boyunca uyaranlar/uyanışa çağıranlar göndermiş ve insanlığı gaflet uykularından uyanmaya çağırmıştır.

İşte Kur'an'ın inzar dediği şey de bu oluyor.

Burada ölüm, afet ve kıyamet klasik anlamda anlaşılacağı gibi, daha sembolik anlamlarda da yorumlanabilir. Bu durumda ayağa kalkış yani kıyamet, tufan, kasırga, çığlık, sel toplumsal devrim ve altüst oluş hallerini ifade eder. Örneğin siyasi ölüm, sosyal tufan, toplumsal altüst oluş, halkın öfke selinde boğuluş, toplumsal kasırga ile yerle bir oluş, halkın çığlığı ile yıkılış, halkın dirilişi ve toplumun ayağa kalkışı tufan sonrası yeniden inşa ve toplumun yeniden kuruluşu anlamlarına gelir.


yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.11.2014 13:09
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
ali murat 2014-11-14 14:26:06

mehd de geldi,isg peygamberde ya geldi ya eli kulağında,sizin engelleme calışmalarınız nafile..

Avatar
halil evren yalçın 2014-11-14 15:34:43

Ali murat noel babada yeni yılda evinin bacasından girip çorabının içine mehti ve mesihin putlarını koyacak ağız tadıyla taparsın artık !

Avatar
evrensel 2014-11-14 15:45:58

Bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederiz.

Avatar
voles @ali murat 2014-11-14 16:35:31

yavrum mehdi gelecekse tanrıya rağmen kim engel olabilirki!

Avatar
hamza beyazgul 2014-11-14 17:01:02

Değerli bilgileriniz için teşekkür ederiz hocam.

Avatar
iskender abbas 2014-11-14 21:22:25

Aslinda arkadaslar, mehdi gelse de gelmese de biz onu görmeyeceğiz. O yüzden bu konulara biz siradan insanlar kafa patlatmamaliyiz. Ilim insanlari tabi ki araştiracak. Amma biz sadece kendi amelleirimizi düşünmek düşer