MEĞER BU YÜZDEN 'ÇIKACAĞIZ' DEMİŞ!..

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Suriye’den çıkacağız” açıklaması ve Fransa-PKK/PYD teması tartışılıyor.

01 Nisan 2018 Pazar 22:14

ABD Başkanı Donald TrumpSuriye’den çekileceğiz” açıklaması yaptı.

Fransa-PKK/PYD ile görünür temasını arttırdı, Türkiye ile PKK arasında arabulucu olabileceğini iddia etti. 

Peki Amerika, Suriye’den kısa vadede çekiliyor mu? 

Uzmanlara göre esas hedef; Fransa’yı da sürece dahil ederek Türkiye, Rusya ve İran’a karşı düşman çoğaltmak.

Ancak, Trump'ın "Suriye’den çıkacağız" açıklamasının önemli bir anlamı var. 

Uzmanlar, Washington’un sahada yenildiğine dikkat çekiyor. Uzmanların analizleri şöyle:

Dostlar Grubu’nun terör tehdidi sebebiyle 2014’ten itibaren terörle mücadele koalisyonuna dönüşmesi,[4] ABD’nin Şam’da devrimden vazgeçmesi,[5] Rusya’nın hem yasal hem de askeri açıdan güçlü bir şekilde Suriye’ye girmesi ile ortaya çıkan şartların ortaya çıkardığı gerçeklikler şunlar:

1- Suriye’de siyasi çözüm, Cenevre-1 bildirisinde yer almayan ön şartlar dayatarak ertelenemeyecek kadar acil ve zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiştir. “Beşşar Esed, hemen çekilmese de olur”[6] şeklindeki tavır değişikliği, açık bir geri adımdır.

2- Üzerinde uluslararası uzlaşmaya varılabilecek siyasi çözüm planının ana çerçevesi ABD ve müttefiklerinin değil, Şam’ın müttefiklerinin perspektifine göre belirlenmektedir.

3- Planın detayları ve müzakere masasının düzeni ise askeri sahadaki durum belirleyecektir.

Suriye’de yasallığı bulunmayan askeri varlığı, bir yıllık başarısız terörle mücadele mazisine ilaveten Demokrat Ordu’ya desteği keserek tek muhtemel kara müttefikinden de vazgeçmesi, Amerika’nın askeri sahayı tamamen Ruslara terk etmek niyetinde olduğunu düşündürüyor.

Amerika’yı askeri alanda Rusları dengeleyici bir güç olmaktan vazgeçiren sebepler arasında Ankara’nın PYD hassasiyetinden dolayı yaptığı baskıların rolü olduğu açık.

Irak’a karşılık, Suriye

Ancak Rusya’nın İran, Irak ve Suriye ile kurduğu 4’lü ittifakla Irak’a da girmeye çalışmasının Irak’ı elinde tutmaya çalışan Amerika’yı,[7] Suriye’den çekilmeye zorladığı da söylenebilir.

Amerika’nın eğit-donat müttefiklerinden Ürdün’ün Rusya ile terörle mücadele koordinasyonuna başlaması,[8] Washington ile Moskova arasında Irak ve Suriye konusunda bir ‘paylaşma anlaşması’ yapıldığını düşündürüyor.

Bütün bu gelişmeler, Suriye’nin geleceğini şekillendirecek olan siyasi çözüm planının ABD ve müttefiklerinin beklentilerine göre değil, Şam’ın müttefiklerinin tasarımına göre şekilleneceğini gösteriyor.

Şam’ın müttefikleri, muhalifleri dışlamayan bir siyasi çözüm perspektifine sahip olduklarını Cenevre-2’de “onurlu ve vatansever muhalifler ile Suriye ordusunu terörle mücadelede koordineli hale getirmek” olarak ortaya koymuştu.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol