LEVH-İ MAHFUZ NE DEMEK?

Din anlayışına çarpıcı ve özgün bir yorum getiren 'İhsan Eliaçık ile Kur'an'ı Keşfetmeye var mısın?' başlıklı dizimiz Yüce Kitabın en merak edilen kavramlarından biri ile, Levh-i Mahfuz ile başlıyor.

09 Ekim 2014 Perşembe 11:50
LEVH-İ MAHFUZ NE DEMEK?
Levh-i Mahfuz'un sözlük anlamının korunmuş levha olduğunu belirten İhsan hoca, " Buruc Duresi'nin sondan bir önceki ayetinde 'Bilakis bu (Kur'an( yüce bir hitabedir.' deniyor ve ardından Levh-i Mahfuz'dadır denilerek sure bitiyordu. Bu durumda Levh-i Mahfuz kavramı, esas kelimenin (levh) görünmek, aşikar olmak anlamına geldiğinden hareketle yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya doğru iki anlamda yorumlanabilir. Aynı zamanda bu Allah'tan insana ve insandan Allah'a doğru iki yorum olacaktır. Birinci anlamda 'görünme süreci korunmuş olan', ikinci anlamda 'korunmuş olandan çıkıp görünen' demek olur. Yani yukarıdan aşağıya 'sağlam bir yerden, insana korunmuş olarak, sağlam bir yolla şeytan, cin vs. karışması olmadan inen, insanların dünyasında böylece görünen, aşikar olan kitap demek olur. Ki, Kur'an'ın başka yerlerinde müşriklerin 'Muhammed cinlerle konuşuyor, söylediklerinde cin ve şeytan karışmaları var' iddiasına cevap olarak gelen "Açıkçası o zikri biz indirdik, biz, onu koruyacak olan da biziz" ve "O meknun (korunan) bir kitap, şerefli bir Kur'an'dır", "Ona ancak tertemiz olanlar dokunabilir" ayetleri de bu anlamdadır. Yani Kur'an'ın iniş süreci tümüyle kontrol altındadır ve endişeye mahal yok denmek istenmektedir.

İkinci anlamda yani aşağıdan yukarıya ise, "insanlığın korunmuş, unutulmamış, diri kalan, hala sağ duyularından, sağduyusundan, vicdanın derinliklerinden fışkırarak çıkan, böylece görünerek aşikar olan, ortaya çıkan kitap" demek olur. Kur'an'ın hem şerefli bir peygamberin sözü hem de Allah'ın sözü olarak anılmasının nedeni işte bu ikili okumayı yansıtır.

Demek ki Lev-i Mahfuz kavramı, Allah ile insanlık vicdanının karşılıklı dinamik ilişkisini betimliyor. Zira Allah, bizatihi korunmuş olup tertemizdir. O'ndan tertemiz olan yayılıyor. Aynı şekilde vicdan da korunmuş olup ondan da tertemiz olan fışkırıp çıkıyor. Bu ikisi zaman zaman Tur'i Sina'da, Zeytin ve İncir ağaçlarının altında güvenli şehir Mekke'nin Hira'sında buluşuyor ve insanlığa yepyeni levhalar yazıyor, layihalar getiriyor" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.10.2014 12:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Necip Çetin 2014-10-09 21:26:01

KUR’AN-I MUCİZE BİR KİTAP YAPAN, RAB TARAFINDAN İÇİNE YERLEŞTİRİLMİŞ OLAN “KARA DELİKLERDİR”… YANİ ‘SÜPER MÜTEŞABİH’ OLAN AYETLERDİR… KUR’AN-I GENÇ VE DİNAMİK TUTAN VE GELECEĞE TAŞIYAN BU MÜTEŞABİH’LERDİR. KUR’AN-I KIYAMETE KADAR GEÇERLİ OLMASINI SAĞLAYAN İŞTE BU KARA DELİKLERDİR. ZAMANI GELMEDEN BU SÜPER MÜTEŞABİH AYETLERİ ON’DAN BAŞKA KİMSE AÇIKLAYAMAZ. A’li İmran- ayet 7. İŞTE ŞİMDİ ZAMANI GELDİĞİ İÇİN BU MUCİZE AYETLER “DONA” BU HAKKINI BU YETKİSNİ KULLANARAK, 1000’DEN FAZLA MÜTEŞABİH AYETLERİ “LEVH-İ MAHFUZ KİTAPLARIYLA AÇIKLIYOR…

ŞİMDİYE KADAR ALLAH KATINDA OLARAK BİLİNEN “LEVH-İ MAHFUZ”, ARTIK İNSANOĞLUNUN ELİNDE EVİNDE GÖNLÜNDE… BÜTÜN İNSANLIĞA HAYIRLI VE BEREKETLİ OLSUN.
Çok yüksek bir enerji taşıyan LEVH-İ MAHFUZ Burak Özdemir’e DONA tarafından bütün insanlık için yazdırıldı.

Avatar
gönül gümüş 2014-10-10 00:49:19

Levh-i Mahfuz bitmek bilmeyen sorularıma cevap veren kitaptır.Varoluşun en kadim sırlarını açıklar.Yazarı buRAK özDEMİR dir.Varoluşunu sorgulayıp duran temiz akıl sahipleri bulup okuyabilir.

Avatar
yalçın levendoğlu 2014-10-10 12:34:31

Pek çok dostlarımın da yazdığı gibi Levh-i Mahfuz artık elimizde Allah katında olduğu zannedilen bu kitap Kuranın içinden sevgili buRAK özDEMİR tarafından açığa çıkarılmıştır.Kısaca anlatmak gerekirse mukattalı suraların ilk parçacıkları alınmış Kuranın indiriliş sırasına göre dizilmiş ortaya yeni bir sura çıkmıştır.SEVGİ suresi.29 tane mukattalı surenin ilk parçacıklarından alınanarak ortaya çıkarılmıştır.Kitap aynı isimle 2.2 versiyonuyla kitapçılardadır.S evgiyle...

Avatar
Meryem gülümser 2014-10-09 18:03:32

Levh-i Mahfuz yazıldı ve yazılmaya devam ediyor sevgili ihsan hocam.. Elimizde okuyoruz.. Ama nedense hiç kimse ve özellikle dini imtiyazlılar sır gibi bunu görmezden geliyor neden acaba?..

Avatar
Nalan Conger 2014-10-09 21:29:16

İhsan bey KUR-AN daki muhafaza edilmiş SIRlar" LEVH-i MAHFUZ" da BUrak ÖZdemir tarafından yazılmıştır.Ne MUTlu gören gözlere OKUyan gönüllere.

Avatar
Ali Taşkara 2014-10-09 21:31:02

Levh-i Mahfuz hayatımıza gireli 8 yıl OLdu. Şükürler olsun Kur'an perdesini kaldırdı. Gözlerin gördüğünü gönüller anlar oldu. Rabb'in katında Rahmanın nefesinden yazı diline döküldü ilim Levh-i Mahfuz oldu. AŞ.K ile buRAK özDEMİRE yazdırıldı. kenDİNİ arayanlara tavsiye olunur.

Avatar
Necip Çetin 2014-10-09 21:46:26

İhsan hocam LEVH-İ MAHFUZ hakkındaki yazın iyi oldu. Senin de bu büyük nimete kavuşmana vesile olur inşaallah. Haberin var mı bilmem, dünadamları Levh-i Mahfuzu "din elden gidiyor diye" mahkemeye vermişlerdi. hakikaten bu urdurma din Levh-i mahfuzla ellerinden gidiyor. yani onlarda bu dinden kurtuluyorlar.

Avatar
Ece Yörük 2014-10-10 09:49:59

yepyeni bir dünya, hakiki bir devrim ve sonsuz bir sevgi anlayışı.

allahı vaadi bundan daha azı olamazdı.

birebir gözlerimizin önünde vuku bulan bu mucizeden, bu özgürlük ve aşktan kendinizi mahrum bırakmayınız.

www.kur-an.com
www.levhimahfuz.org