“KURAN'DA ŞU 4 ŞEYDEN BAŞKASINA CEZA YOK“

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, Allah'ın Kuran'da sadece dört şeye ceza vereceğini belirttiğini belirtti. Bakın Allah'ın öfkesini çeken o dört şey ne?

15 Ocak 2014 Çarşamba 14:16
“KURAN'DA ŞU 4 ŞEYDEN BAŞKASINA CEZA YOK“

" Ritüellerin İslam’da cezası yok" diyen Eliaçık hoca, asıl insanlar arası davranışlardaki ihlallerin cezasının olduğunu belirtti.

İnsanların birbirlerinin haklarını ihlal etmeleri halinde cezaya tabii tutulacaklarını söyleyen Eliaçık hoca, şu görüşleri dile getirdi:

" O cezaların bir çoğu da zaten, tarihseldir, hem de insan aklına bırakılmıştır. Namaz kılmak, oruç tutmak gibi ritüeller Müslümanlara mahsustur yapılmadığı zaman Allah’a hesap vereceklerdir, Kuran’da  bunlar yapılmadığı zaman şu şekilde cezalandırılacaktır diye bir hüküm yoktur. Ama adam öldürmenin, hırsızlık yapmanın, zina etmenin bir de iftira atmanın cezalandırılmasına yönelik hükümler vardır.

Sadece bu dördü hakkında ceza vardır Kuran’da, başka hiçbir şeye yönelik ceza yoktur.

Bunlar da zaten evrenseldir. Ödül cennet, ceza da cehennem olarak anlatılır Kuran’da, bir şey övülür ve herkes bunu yapıyorsa cennet vardır sonunda denir, bir şey yerilir herkes de bunu yapıyorsa cehennem vardır sonunda denir. Buradaki ödül ve ceza dinler literatüründe daha çok bu şekilde ortaya çıkar. Benim, cennet ve cehennem anlayışım daha çok bu dünyaya yönelik, yani cennet de buradadır, cehennem de buradadır, siz iyi hareketlerde bulunursanız, bulunduğunuz yer cennete dönüşür, kötü hareketlerde bulunursanız, bulunduğunuz yer cehenneme döner. Cennet bir evde de kurulabilir, bir ev cehenneme de dönüşebilir, bu kişilerin karşılıklı birbirini anlamasıyla ilgili bir durum. Kişinin kendi içinde de çektiği azap cehennemdir, aslında ruhi azap en büyük cehennemdir, ateştir, irindir, kandır, başkasının yüzüne bakamamaktır. İnsanlar böyle azaplar çekerler ama diğer taraftan büyük bir mutluluk, sevinç yaşarlar bu da cennet duygusudur. Bu anlamda şöyle söylüyoruz, cennet de cehennem de aslında bu dünyadadır ve vaka olarak böyledir, ama Müslümanların inanç dünyasında ölümden sonra hesap sorulacak ve bir cehennem, ölümden sonra bize verilecek bir ödül cennet de vardır.

O sadece Allah’a kalmıştır. Sen bana sorarsan nasıl olacak bu iş, yani öldükten sonra cennetin cehennemin nerede kurulacağını, bilemem. Ama benim umudum vardır, Allah insanları yalnız bırakmaz, itikat ederim inançtır bu. Gelelim bu dünyaya asıl buraya bakalım, mesela şu mahalleye bakalım, yaşadığımız dünyayı düzeltelim, azaptan kurtulalım. Kuran’da şöyle söyler, Rahman suresinde “onlar için bir cennetin içinde başka bir cennet daha vardır”. İç içe geçmiş cennetler, aslında ne oluyor, bu dünyadan başlayıp sonsuza kadar devam eden bir ifade var. Ahiret inancı da aslında, çok ilerici bir inançtır, ahiret aslında sonsuz demek, sona inanmak demek, yani ileriye inanmak, ileriyi düşünerek konuşmak mesela, lafın sonudur, yaptığın işin sonudur, ahiret sürekli ileriyi düşünerek, ileriye inanmaktır. Kuran bize bunu öğütlüyor, yaptığınız işlerde ileriyi düşünün diyor, bu dünyanın sonunu da düşün, buna da ahirete iman diyoruz."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.04.2022 16:59
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Meral narin 2014-01-15 14:57:45

Konuyu tamda en merkezinden ele almısınız.işin özü bu hocam teşekkürler

Avatar
Akif Hamitoğlu. 2014-01-15 16:02:27

Yürekten katılıyorum size teşekkür ederim hoca.

Avatar
Emine Sahiner 2014-01-15 16:12:41

Allah sizden razi olsun, yorumlariniz cok iyi.

Avatar
KENAN AĞRI 2014-01-15 16:20:25

KURANDA CEZASI VERİLEN SUÇLARIN HEPSİ İNSANLARA KARŞI YAPILAN SUÇLARDIR ÇÜNKÜ BU SUÇLAR İNSANIN BU DÜNYADAKİ HAYATINI ETKİLER TOPLUMLARIN BOZULMASINA YOL AÇAR BU CEZALAR CAYDIRICILIK İÇİNDİR BU DEMEK DEĞİLKİ ALLAH NAMAZ KILMAYANI ORUÇ TUTUMAYANI AHİRETTE CEZALANDIRMAYACAK ALLAH İNSANA KARŞI YAPILAN SUÇLARI BU DÜNYADA SADECE KENDİSİNE YAPILAN SUÇLARIDA AHİRETE BIRAKMIŞTIR
Nedir derler cehenneme sokan sizi? Derler ki: Namaz kılmazdık.MÜDDESSİR 42-43

Avatar
hakan ates 2014-01-15 16:57:28

Sevgili murat ozturk kardesim, kuranda kul hakki borclarini nasil odeyecegin cok acik bir sekilde belirtilmis. Malesef senin dusundugun gibi namax ve oruc yetmiyor, bu borclari odemek icin hakkini yedigin kulun rizasini almaktan baska secenegin yok. Istersen omur boyu gunde 100 vakit namaz kil oruc tut.

Avatar
şevki 2019-02-15 12:25:12

Namaz, oruç, hac, kuran okumak ritüellerdir, bunlarda ne sevap ne günah yoktur. Ancak kötülüklerden uzak kalmak ve huzur bulmak için yapılır. Sevap, salih ameller ile kazanılır. Müslümanlar bunu anladıklarında İslam'ı anlamışlardır.

Avatar
Murat öztürk of 2014-01-15 16:43:11

Namaz,kılmadığın, oruç tutmadığın iciğ ahirette bir ceza göreceğine bende inanmıyorum, fakar namaz, ve oruc farzı yerine götürmek cok büyük amellerdendir sevabı cokdur kulhakkı borçlarını ödemede cok lazim olacak. Selam

Avatar
Onur Aslan 2014-01-15 16:54:46

saygı değer hocam ağzınıza sağlık çok güzel konuşuyorsunuz gelenekler değil midir zaten mahveden müslümanlığı kuranı doğru yorumluyorsunuz allah yardımcınız olsun