KUR'AN 'RABBİN İÇİN NAMAZ KIL, KURBAN KES' DEMİYOR

İhsan Eliaçık hoca, Kur'an'da Kevser Suresi'nin “O hâlde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” ayetinin doğru tefsir edilmediğini söyledi.

01 Ekim 2014 Çarşamba 13:15
KUR'AN 'RABBİN İÇİN NAMAZ KIL, KURBAN KES' DEMİYOR

Klasik tefsirlerde bu ayetin direk kurban kesmek olarak anlaşıldığını kaydeden Eliaçık hoca, " Doğrusu “O halde Rabbine yönel/destek iste ve güçlüklere göğüs ger/diren” demektir" dedi. Eliaçık hoca, " Bunun ayrıntılı manası ise şudur: Sana “Böyle giderse her şeyden mahrum kalacak. Kendi kendini mahvediyor. Kendine yazık ediyor. Putları tanımamakla, Kureyş geleneklerine ve kurulu düzenine karşı çıkmakla toplumda bir yere gelemeyecek, sönüp gidecek.” diyorlar. Oysa yakında görecekler kimin sönüp gideceğini/ebter olacağını. Bunun için sen Allah’a yönel/destek iste (salât et) ve saldırılara göğsünü siper et/diren (nahr yap). O zaman göreceksin sönüp gitmek bir yana, destek ve nimet (kevser) asıl sana yağacak… Görüldüğü gibi ayet namaz kılmak ve kurban kesmekle ilgili değil" dedi.

HAC SURESİ 28 NE DİYOR?
Eliaçık hoca, “Gelsinler ki, kendilerine ait birtakım menfaatlere şahit olsunlar ve Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” şeklinde tefsir edilen Hac Suresi 28. ayet içinde şunları dile getirdi: " Bunun da doğrusu, “Gelsinler ki, kendilerine ait birtakım yararlara tanık olsunlar ve Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine belli günlerde Allah’ın ismini ansınlar. Onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” demektir. Eski çağlarda tapınak kamu alanı demekti. Tâ Sümerlerde bile vardır. İnsanlar ihtiyaç fazlası ne varsa (hayvan, buğday, un, elbise, altın, gümüş) tapınağa getirirdi. Hayvanların üzerine “Tanrı malı” diye isim yazılırdı. Mesela un torbası ise onun da üzerine bu isim yazılırdı ve o artık kamu malı olurdu. Hatta matematikteki rakamlar tapınağa getirilen ve kamu malı (tanrı malı) olduğu seçilsin diye hayvanların ve torbaların üzerine atılan çizik ve çeltiklerden doğmuştu. İşte bunlar kamuya (Tanrı’ya) adanmış mallardı. Orada ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için toplanmaktaydı. Oraya gelen ihtiyaç sahiplerine (yoksullar, garibanlar, kimsesizlere) eşit bir şekilde dağıtılırdı. Bu arada uzaktan gelenler olduğu için onlara ikram maksadıyla bazıları da kesilirdi. “Yiyin” denmesi de bundandır. Görülüyor ki Kur’an eski çağlardan beri gelen ve tapınağı “kamu alanı” olarak gören anlayışı sürdürmekte ve Kabe civarını bir toplanma, kaynaşma, yakınlaşma ve paylaşma merkezi olarak değerlendirmektir. Yukarıdaki ilk meallendirmede parantez içinde yazılan ‘kurbanlık’, ‘onları kurban ederken’ ifadeleri Kur’an’ın Arapça orijinalinde yok."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.10.2014 14:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Yalçın 2014-10-03 09:42:12

Hocanın açıklamaları dini baltalamak değil Tamam'ı bilimsel bir açıklamadır.

Avatar
kerem morkoç 2014-10-01 17:32:00

Kafayi yemeyin kafayi yorun okuyun araştırın ama okumak emek ister giydirmeler işin kolay tarafı onun için kafayi aptal araştırmayan insanlar yer eli açık hocaya kucak dolusu sevgiler.

Avatar
ibrahim 2014-10-01 17:41:24

yillardir namaz kildiğimiz kibleni̇n yönü bi̇le yanlişmiş.bunu bi̇le bi̇lmekten aci̇zi̇z.ki̇m ne demi̇şse i̇nanmişiz.okuma yok araştirma yok

Avatar
Mehmet zeki 2014-10-01 18:38:42

Kıble neresi biri bana da söylesin.

Avatar
mahir deniz 2014-10-01 20:46:27

Hz Ibrahim koç kurban etmiş bu büyükbaş kurban etme nereden çıktı

Avatar
bora 2014-10-01 17:32:38

hicbir akli selim alim bunu gectim okuma yazma bilen biri kuranda kurban namaz yok demez diyemez. sahsen namaz ile ilgili sayisini bile hatirlayamadigim kadar cok ayet oldugunu gordum keza kurban ile ilgili bircok ayet var. madem kuran kurban demiyor niye bu hayvanlarin ne kani ne eti allaha cc ulasir ulasan sadece sizin takvaniz ve samimiyetiniz gibi ibareler var. bence birileri ihsan eliacik ismini kullanip inanmak istedigi seyleri yaziyor ciziyor. bazi seyler nefsimizin hosuna gitmese da allah emrettigi icin sadece yapilir . kuran her seyiyle bir butundur haktir. bir ayetini bile inkar etmek herseye kadir olan tum kainati cekip cevirebilen bir yaraticinin bir kitapda yazanlari kontrol edemedigi cikarimini beraberinde getirir. bence bu tarz o yok bu yok su sekilde gibi yorumlarda da gizli ajanda tamamen bu. ne olur bir kerede olsa acik gonulle okuyun kurani. okuyacak vaktiniz yoksa youtube da bile var dinleyin ayet ayet.o zaman goreceksiniz ne var ne yok ve bu safsatalara gerek kalmayacak.

Avatar
hayret birşey 2014-10-02 07:41:16

Adam ilahiyatçı, hala anadan babadan hocadan duyduğuyla adama muhalefet eden var. Kafa hep ayni yemin ederim. Doğruya gösterilen direnç yanlışa gösterilseydi marsa ilk aracı biz gönderirdik.

Avatar
yılmaz tarhan 2014-10-01 21:19:09

kur'an veya ayet yanlış denilmiyor ki.dikkat edilirse ayetlerin yanlış yorumlandığına vurgu yapılıyor.yani ayetler değil yorumları yanlış denilmek isteniyor.sayın eliaçık hocam da bunu anlatmak istiyor.kendisini açıklamalarından dolayı kutluyorum.