"KUR'AN, KUTSAL KİTAP DEĞİLDİR"

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, " Ne İslam dinlerden bir din, ne Hazreti Peygamber bir din adamı ne de Kur'an kutsal bir kitaptır. Eğer Kur'an bir kutsal kitap olsaydı ölü metinden başka birşey olmazdı" dedi.

13 Şubat 2014 Perşembe 11:34
İslam'a, "dinlerden bir din" peygambere de 'din adamı' muamelesi yapılması halinde her ikisinin de gerçek hayat mecralarının dışına itilmiş olacağını belirten Eliaçık, " Kur'an'a da ‘kutsal kitap’ muamelesi yaparsanız, onu “tapınak ayinine” dönüştürür ve “ölü metin” haline getirirsiniz. Çünkü ‘kutsal kitap’ okunmaz, anlaşılması gerekmez, tapınmaya yarar. Aklın ve tefekkürün konusu değildir. Bu nedenle de içinde her türden ‘absürd’ geçse normaldir. Zira nasıl olsa yaşamın konusu değildir. Diriler için manevi tatmin, ölüler için de telkindir. Daha önceki dinlerin hayattan çekilişi hep böyle olmuştu. Şu an Türkiye’de din buna dönüşmüş durumda" dedi.


DEVRİMCİ DİN...
İslam'ın, dinler dünyasındaki reformcu özelliğini kaybederek, dinlerden bir din haline geldiğini ve eski dünya dinlerinin akıbetine doğru ilerlediğini öne süren Eliaçık, " Kanımca bunun panzehiri “Devrimci din”, “Arkadaş peygamber” ve “Yaşayan Kur’an” anlayışıdır. Düşünün! Bir sabah kalktınız Kur’an yeryüzünden (Türkiye’den) suların çekildiği gibi çekilmiş; nüshaları kalmamış, hafızlar unutmuş ve hiç bir yerde bulanamıyor. Sizce kim arar kim sorardı onu? Tüccarın çekini, yargıcın kanun maddelerini, öğretmenin tebeşirini, öğrencinin ders kitabını, aşçının kepçesini, kadının aynasını, erkeğin cüzdanını aradığı gibi kim arar kim sorardı onu? Eksikliği nerede hissedilirdi? Kur’an’ın hayatımızdaki yerini anlamak için bunun üzerinde biraz düşünmek yeterli. Ne tüccar, ne yargıç, ne siyasetçi, ne komutan, ne gazeteci, ne öğretim görevlisi, ne yönetmen, ne öğretmen, ne öğrenci, ne aşçı, ne anne, ne baba, ne kadın, ne erkek “Daha dün buradaydı, Nerede bu Kur’an? Biz şimdi ne yapacağız?” diye sorar mıydı? Kim sorardı? Sanırım şunlar: Ölüsü olanlar, ölü yıkayanlar, cenaze kaldıranlar, mezara toplananlar, taziyeye gidenler… Ezber yapanlar, hatim indirenler… Mevlit okutanlar, mabede gidenler. Tıpkı Hristıyanların yaptığı gibi… Hatta ondan da geri çünkü hiç olmazsa onlar evlenirken hatırlıyor, papazdan İncil dinliyorlar. İşte tapınak kitabı, ölü metin dediğimiz şey budur" ifadelerini kullandı.


"SAYGI DEĞİL SAYGISIZLIK OLUYOR"
Kuran'ın ısrarla kendisini “kutsal” olarak tanımlamadığını, çünkü daha önceki kitapların “kutsallaştırılarak” başlarına nelerin geldiğini çok iyi bildiğini de söyleyen Eliaçık, " Demek ki Kur’an’a “kutsal kitap” muamelesi yaparak hayatın dışına itmek, “ulvi” yerlere göndermek ona saygı değil saygısızlık oluyor. Ona saygı mı göstermek istiyorsunuz? Dokunun, açın, okuyun, anlayın, yaşayın, gereğini yapın. Ayetlerini tartışın, üzerinde tefekkür edin. Kur’an’ı hayat yolculuğunuzda “yoldaşınız” yapın. Duvarlardan indirin, başucunuza koyun. İyi günde kötü günde, hazarda seferde, savaşta barışta, özelde kamuda velhasıl hayatın akan bütün mecralarında onunla yürüyün. Korkmayın hiçbir şey olmaz. Kur’an adamı çarpmaz; insandır kendini çarpan, bölen, çıkaran. Kur’an toplumsal hastalıklara şifa, çözüm bekleyen ülke ve insanlık dertlerine devadır. İnsanları dirilten, toplumları canlandıran, içimizi ısıtan, muhtaç olduğumuz ruhtur" ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.02.2014 11:43
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
. 2014-02-13 22:32:55

kuran 1400 yıl önce yazılmış hiçbir önemi ve değeri olmayan, insanları tanrıyla korkutan ve tanrıyı da kötü bir insan, katil, işkenceci gibi gösteren sıradan bir kitaptır

Avatar
zihni bakir 2014-02-13 22:10:33

Degerli arkadaslar ihsan hoca aslinda dogru söylüyor,ama biraz daha acik ve anlasilir vaziyette yazmaliydi,esan hocanin söylemek istedigi suydu.hz muhammet islamiyeti kurmak icin degil insanlari islah etmek icin gelmistir,bu mucadeleyi vermistir.zalim emeviler hazreti muhammede karsi mücadele icindeydiler.muhammedin ölümünden sonra insanlara islah kelimesini islam olarak emeviler kabul ve biat ettirmislerdir.hz ali ve taifesi haric.zaten ali taraftari düsman ilan edilmistir.alevilere gelince aleviler müslümanlagi,seriati kabul etmezler,cünki hz muhammet kurmamistir müslümanligi.alevi inanci insan odaklidir.aleviler icin insanlar hem kuran hem kurtarandir der,hatta insanin allahin meleklerinden daha üstün oldugunu.ve insanin yaratici olduguna inanir.bugün elimizdeki kuranin esas ismi osman'i musaftir.yani osmanin yazdigi kurandir.velhasil biz aleviler ve benim inanc odagimiz insandir,yazima bir dörtlükle son veriyorum.
Hararet nardadir sacda degildir.
Keramet bastadir tacda degildir.
Her ne ariyorsan kendinde ara,
Yemende kudüste hacta degildir.

Avatar
Feridon Araz 2014-02-13 12:34:10

Devrimci, sosyalist bir Syryani hiristiyan olarak sizi devamli takip etmeye calisiyorum. Yazdiklarinizi buyuk bir zevkle okuyorum. Tebeikler.
Yazdiklariniz hiristiyanlar icinde gecerli.

Avatar
Deist 2014-02-13 20:35:15

Hocam Kuranı tarafsız okuyan kimselerin onun ne kadar kutsallıktan uzak gerçekten o zamanın şartlarına göre insan eliyle toplama ve keyfi yazıldığını siz de çok iyi biliyorsunuz ama belkide yobazların tepkisinden çekindiğiniz için bu kadarını itiraf edebiliyorsunuz her kes bir gün bu gerçeği görecek...insanı insan yapan din değil örnek Japonların peygamberi ve kutsal kitaplar yok ve müslümanlardan çok üstün meziyetleri var insanı insan yapan din değil din tam tersi insanı insanlıktan çıkarıyor bence aksi olsaydi en büyük savaşlar küçük yaşta kız çocuklarını eş olarak almalar bilimden uzak bir hayat kadınlara yapılan muameleler ve bir çok şey din tarafından özendirilmek engellenirsiniz v.s....

Avatar
Aziz 2014-02-14 00:58:11

asagidaki metni okuduktan sonra yorum yapanlara hayret ediyorum. bir insan icin tarafsiz ve mert kalma bu denli mi zor. sahis kalkmis zeki ve anlamli örneklerle dini yasatmali ve yasama daha etkili katmali ve sadece cenaze ve mevlutlerle gecistirmeyin diyor siz hala ne anliyorsunz..dinsizlik vs...insaf yahu.cok mu zor kurani okuyup iki dünüp iyiden iyiye yasmada yaptiklarimizla tartip geregini yapmak, adalet huzur ve temizligi saglamk ugruna...

Avatar
Tarih M eraklısı 2014-02-13 19:22:03

Sayın hocamı kutluyorum.Dünyada Allah'ına başkasının diliyle ibadet bizden başka toplum var mı?Arapça okunan bir metne,içeriği küfür olsa bile,âmin demenin din olmadığını, anlamadan yapılan ibadetin tanrı katında değerinin ne olduğunu anlatmanızı önemle rica ederim.Binlerce yıldır anlamını merak etmeden ibadet edenlerin cennete gitme şansları var mıdır?Din bu kadar basit bir olgu mudur?Anlamasandaniyetin iyi ise cennete gidersin.Ben Çinceyi'Japoncayı,Hintceyi de ARapça gibi anlamadığıma göre ayetler her hangi biriyle okunsa ne fark eder.Çünkü ben hepsini anlamadan dinliyorum.Ne olur şu mübarek dini insanca yaşayabilmemiz için anlayacabileceğimiz hale getirin.Bunun çaresinde Türk ulusunu araplaştırmak değil dini türkçeleştirmektir diye düşünüyorum.

Avatar
İslam bilgini 2014-02-13 18:37:26

kuran zaten iyi bir kitab değil yalnız ölüm,zorlama pislik getiriyor.tabii ki, insan eliyle yazılmış oltuğundan kutsal değil.muhammed de adi bir adamadır

Avatar
kerem filiz 2014-02-14 19:19:56

sabaha kadar kafanızı yorun öyle bir ihtimal yok arkadaşım. sen bu mantıklı cümleleri kurarken altındaki münafık anlayış kendini dışarı fışkırtıyor, herşey anlaşılıyor rahat ol. hiristiyanlıkta hiç değilse evlenirken incil duyuluyormuş. bizde günde beş vakit namaz var gafil adam. senin islamı yaşamaya kalbin razı olmuyor, rabbim nasip etmiyorsa millet ne yapsın. allah ıslah etsin ne diyim.