"KAPİTALİZM İSLAM'A YAKIŞMIYOR..."

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, " İslam kapitalizmi diye birşey olmaz. Çünkü gayet açık; kapitalizm İslam'a yakışmıyor" dedi.

24 Haziran 2014 Salı 11:20

 Kendisinin İslam'ın sosyal yanını vurguladığı için yeni bir din icat etmekle ya da gizli bir ajandası olmakla suçlandığığını belirten Eliaçık hoca, " Hayır değilim. Solcu, sosyalist veya komünist değilim. Hiçbir yerde olduğumu da söylemedim. Siyaseten konuşmuyorum, hakikaten değilim. Moda tabirle gizli ajandam filan da yok kardeşim, öyle olsam söylerim. Bu konuda söylediğim şu: Kur’an’dan kapitalizm çıkmaz. Çıksa çıksa dini ahlaki bir sosyalizm çıkar. Sosyalizm, dinlerin nispeten tarihten çekildiği bir anda modern çağın vicdanı olmuştur. Müslümanlar tarihe geri dönmek istiyorlarsa insanlıkta sosyalist vicdanın kaldığı yerden neşvü neva olmak durumdadırlar. Yani kendilerini yeniden inşa etmek, doğmak ve yayılmak durumundalar. Modern çağda İslam’ın doğal müttefiki kapitalizm tarafı olamaz, sosyalist taraf olabilir. İslam dünyasında bir sürü İslam sosyalizmi diye kitap çıktı ama bir tane bile İslam kapitalizmi diye kitap yok. Neden? Yakışmıyor çünkü. “İslam, o değil bu değil” dediğin zaman çağın idrakine hitap edemiyor, çağın içine, atardamarlarına giremiyorsun. Klasik Marksizm ile bizim aramızdaki fark onların metafiziği yok, bizim var. Marksizm benim açımdan sadece bir tecrübedir, ideoloji, dünya görüşü veya din değil. Kendime Marksist, sosyalist demek zorunda değilim ama Müslüman demek zorundayım. “Seninki nasıl bir Müslümanlık anlat hele” dendiğinde anlattıklarım Marksizm’e ve sosyalizme yakın görünüyorsa bu benim için avantaj olur. O zaman gelin birlikte yapalım derim, dışlamam, kaçmam, rahatsız olmam" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.06.2014 11:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Tanju Atasev 2014-06-24 18:39:35

Sn Hocam defalarca söyledim.İslamın ne kapitalizmi ne sosyalizmi nede Emperyal islamizm diye doktrini olamaz.sana bu konularda defalarca yazdım cevap alamadım. İslam ekonomısi 1400 yıl öncesi devlet bütçesi talan ve zekata dayanmıyor mu idi bunun İzmi nerede kaldı? Cevap bekliyorum.