İZMİR'İN SEMALARI ŞENLENDİ...

Türkiye Hava Gösterisi 2011, Ege’nin incisi İzmir’in semalarını şenlendirmeye başladı

04 Haziran 2011 Cumartesi 15:13
İZMİR'İN SEMALARI ŞENLENDİ...

 Akrobatik timlerin, gökyüzündeki adrenalin fırtınası nefesleri keserken, Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki uçakların kapılarının halka açılması, yüksek teknolojiyle havacılığa meraklı vatandaşları birleştirdi.

Amacı, Türk Hava Kuvvetleri’nin 100’üncü kuruluş yıldönümüne erişmenin onurunu, sevincini ve coşkusunu Türk milleti ile paylaşmak, gelişimini tüm dünyaya göstermek, Türk Hava Kuvvetlerini tanıtmak ve gençler ile çocukların havacılığa sevgisini arttırmak olan Türkiye Hava Gösterisi 2011, İzmir’in Çiğli İlçesi’ndeki İkinci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda başladı. 

İki gün boyunca kentin semalarında gerçekleştirilecek gösterinin ilk günü, saat 10.00 sıralarında başladı. İlköğretim okullarında bugün yapılan Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) giren öğrencilerin uçakların gürültüsünden etkilenmemesi için gösteriler bir saat geç başladı ve sınav bitimine kadar daha az gürültülü pervaneli uçaklar ile paraşütlü atlayışlar gerçekleştirildi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay başta olmak üzere kuvvet komutanları, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 55 ülkenin Hava Kuvvetleri Komutanları, askeri ve sivil erkan gösterilere katıldı. Bu yılın en geniş katılımlı hava faaliyeti olarak nitelendiren gösterilere ayrıca, 32 yıl aradan sonra ilk defa İran’dan havacı bir subay da izleyici olarak katıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in de ilerleyen saatlerde, gösterileri izlemek içinÇiğli İkinci Ana Jet Üssü'ne geleceği bildirildi.

TEK KİŞİLİK SİVİL GÖSTERİ

Aralarında ABD, İngiltere, İtalya, Hırvatistan, Fransa ve Türkiye gibi 20 ülkenin 100’den fazla statik ve dinamik uçağının gösteri yapacağı etkinlik, PUMA helikopterleri ve paraşütlü atlayışlarla başladı. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan uçak ve helikopterlerin geçişinin ardından diğer ülkelerin uçakları da hünerlerini sergiledi. Pilot Ali İsmet Öztürk de PITTS uçağıyla tek sivil olarak gösterilere katılıp havadaki gösterilerini gerçekleştirdi.

UÇAKLAR HALKA AÇILDI

Türk Yıldızları ve Solo Türk’ün de muhteşem gösterileriyle renk katacağı etkinlik için 7’den 70’e çok sayıda İzmirli sabahın erken saatlerinden itibaren üsse akın etti. Kendileri için ayrılan beş ayrı kapıdan üsse giren vatandaşlar, hem askeri bir bölgeye ilk kez girmenin hem de uçakları ve diğer hava araçlarını yakından görmenin mutluluğunu yaşadı. 

Bugüne kadar birçok pilotu yetiştiren Çiğli İkinci Ana Jet Üssü, 30 dereceyi bulan sıcaklığa rağmen vatandaşların akınıyla karnaval yerine döndü. Vatandaşlar, uçaklar ve pilotlarla fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. 

Üsteki dördüncü hangarda açılan Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki uçak sergisi, büyük ilgi gördü. Awacs, F-16 plus, F-5 gibi uçakların kapıları halka açıldı, meraklı vatandaşlar uzun uzun inceleme fırsatı buldu. Bu arada üssün bazı yerlerinde, çimlerin üzerine oturan vatandaşlardan piknik yapanlar oldu.

SPOTTER’LAR GÖREV BAŞINDA

Gösterileri izlemek için 27 ayrı ülkeden gelen binden fazla hava fotoğrafçısı da (spotter), en iyi anı yakalamak için birbirleriyle yarıştı, parmaklarını denklaşörden ayırmadı. 

Etkinlikler kapsamında, havacılık konulu resim ve fotoğraf sergileri açıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın, 100’inci yılını anlatan 'Göklerde bir asır' adlı görsel ve işitsel galeri ile askeri bando ve mehter konseri de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. 

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Aksay’ın isteğiyle gösteriyi anlatan Emekli Yarbay Orhan Tamer’in sunumu da beğenildi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol