İzmir'de İşaretli Yerler Yanmış!

İzmir’deki orman yangınlarının Kanadalı altın şirketi Alamos Gold’un maden sahası için başvuru yaptığı yerlerde çıktığı öne sürülüyor.

26 Ağustos 2019 Pazartesi 09:56

İzmir’de ancak 53 saat sonra kontrol altına alınan orman yangınlarının Kanadalı Alamos Gold şirketinin maden sahası için başvuruda bulunduğu yerlerde çıktığı iddia edildi.

Bir grup avukatın oluşturduğu Hukukçu Dayanışması, İzmir’de yaşanan orman yangınının söndürülmesi konusunda ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ’ın haberine göre suç duyurusu dilekçesinde “Yangının çıktığı/çıkarıldığı bölgenin, son günlerde Kaz Dağları’ndaki ağaç katliamıyla gündeme gelen, Kanadalı Altın ve Madencilik şirketi Alamos Gold’un, maden sahası için izin başvurusu yaptığı yerler içinde bulunduğu yönündeki duyumlarımız, meselenin çok yönlü bir hukuki soruşturmaya tabi tutulması gerektiğini ortaya koymaktadır” ifadelerine yer verildi.

'HARİTADAKİ İŞARETLİ YERLER YANDI'

Öte yandan Seferihisar Belediyesi eski meclis üyesi Tayfun İlhan da akşam saatlerinde sosyal medya hesabından bu iddiayı destekleyen bir mesaj yayımladı.

İlhan yaklaşık 5 yıl önce Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özhan Kaynarca’nın kendisine bir harita gönderdiğini ve bu haritadaki işaretli yerlerde Kanadalı bir firmanın maden arama ruhsatı aldığını söylediğini dile getirdi. İlhan “Şu anda baktığımda Özhan'ın gönderdiği haritadaki işaretli yerler tamamıyla yanan yerler” diye yazdı.

KURUMLARIN AÇIKLAMALARI SUÇUN VASFINI ORTAYA KOYUYOR

Öte yandan dün Ankara Adliyesi’nde üç bakan hakkında suç duyurusunda bulunan avukatlar dilekçede ayrıca Bakan Pakdemirli'nin Türk Hava Kurumu uçaklarıyla ilgili iddialarının ardından gelen yanıtta, uçakların çalıştığına yönelik açıklamayı hatırlattılar ve "Bakanın açıklamasının ardından çeşitli kişi, kurum ve kuruluşların yaptığı açıklamalar, suçun vasfını ortaya koyar nitelikte olup, kamusal görev ihmalini ve görevi kötüye kullanma halini ortaya koyar niteliktedir" sözlerine yer verdiler.

EGE ORDU KOMUTANLIĞI ASKERİ GÖREVE ÇAĞIRMADI

Dilekçede ayrıca yangının meydana geldiği bölgeye çok yakın olarak konuşlanmış olan Ege Ordu Komutanlığı’nın da hiçbir yetkilisini, askerini yangın söndürme seferberliğinde göreve çağırmadığı belirtilerek “Milli Savunma Bakanı’nın da görevi ihmal ve kötüye kullanma suçunu işlediği bizce açıktır” denildi. Dilekçede, İçişleri Bakanlığı’na bağlanan AFAD’ın yangın söndürme çalışmalarında devreye sokulmadığı ifade edilirken, bu konuda İçişleri Bakanı suçlandı.

PARALAR ŞAPKAYA, ÇANTAYA GİTMİŞ...

Öte yandan ormanlar yanarken pahalı diye yangın söndürme uçağı kiralamayan Orman Bakanlığı, 520 bin liralık eşantiyon almak için iki ayrı sözleşme imzaladı. İlk sözleşmede 307 bin liraya bitki çayı, nazarlık ve kristal tül, ikincisinde ise 213 bin liraya şapka, bez çanta, kolonya ve satranç takımı alınması öngörüldü...

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, yangın söndürme uçaklarının Türk Hava Kurumu'ndan kiralanmamasına gerekçe olarak pahalı olmasını gösteren Tarım ve Orman Bakanlığı, sadece temmuz ve ağustos aylarında tanıtım için 520 bin lira harcadı. Tanıtım için alınanlar arasında nazarlık, bitki çayı, kolonya ve satranç takımları yer alıyor.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından 8 Ağustos 2019'da sözleşmesi imzalanan ihalelere göre 42 bin 500 TL'ye 5 bin adet küçük boy şapka satın alındı. 23 bin 500 TL'ye 10 bin adet büyük boy bez çanta, 10 bin TL'ye 5 bin plastik şişe çam kolonyası, 104 bin 350 TL'ye 5 bin adet flash bellek, 33 bin TL'ye de 5 bin tane satranç takımı alındı. Sözleşmenin toplam bedeli, 213 bin 350 TL oldu.

12 Temmuz'da sözleşmesi imzalanan bir diğer ihaleye göre de 170 bin TL'ye 50 bin adet Orman Genel Müdürlüğü logolu orman bitki çayı,  59 bin 250 TL'ye 15 bin adet nazarlık, 78 bin 384 TL'ye on bin metre kristal tül alındı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 307 bin TL oldu.  Benzer tanıtım materyalleri, hediyelik sepet ve orman bitki yağları almak için de 23 Temmuz'da bir ihaleye daha çıkıldı ancak bu ihale henüz sonuçlanmadı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli söndürme uçaklarının orman yangınlarında kullanılmaması eleştirilerine ilişkin “Benim THK'ya bir kuruş borcum yok ayrıca bu hizmeti almak zorunda da değilim. Uçakların saatlik maliyeti 71 bin lira iken, helikopterlerin saatlik maliyeti 26 bin lira” demişti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.08.2019 10:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol