İŞTE HAVA DURUMU GERÇEĞİ!

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü uzmanları,kendileri dışında yapılan hava tahminlerine isyan etti.

15 Ocak 2015 Perşembe 19:06
İŞTE HAVA DURUMU GERÇEĞİ!

 Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü uzmanları, kurumları dışında yapılan hava tahminlerine isyan etti. " İstanbul 'a saat 16.00'da kar yağacak, dediler. Kar yağmayınca vatandaş bizi sorumlu tuttu. Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre şimdi de son 20 yılın en dondurucu soğuğu gelecek, diyorlar. Gelmeyince vatandaş bizim bilemediğimizi sanıyor. Kimse onlara hesap sormuyor. Nasıl geçen hafta İstanbul'a saat 16.00'da kar yağacak, demediysek, kuvvetli, dondurucu soğuk geliyor demiyoruz. İstanbul'da yanılan da biz değildik, bizden başkasına itibar etmeyin. Hem basına hem vatandaşlarımıza sesleniyoruz sadece bizim tahminlerimize itibar edin." 

"BİLİMSEL HİÇBİR VERİYE DAYANMIYOR"
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Müdürü Ahmet Uçar,İstanbul başta olmak üzere önümüzdeki iki ayda 20 yılın en karlı ve soğuk kışı olacağı iddialarına ilişkin  "Çok kuvvetli kış şartları ve yoğun kar yağışı olacağına ilişkin hiçbir tahmin, bilgi ve belgemiz yoktur. Bu açıklamayı yapan kişi galiba hava tahminleriyle amatör olarak ilgileniyor. Kendi görev alanı dışında bu tür açıklamalar yaparak, vatandaş üzerindeki kurum algımızı olumsuz etkiliyor. Çünkü vatandaş, bu tahminlerin bizim tarafımızdan yapıldığını sanıyor" dedi. 
Uçar, Şubat ve Mart aylarının çok soğuk geçeceğine dair önlerinde hiçbir bilimsel bilgi ve bulgu olmadığını belirtirken, "Sadece bizim değil Avrupa 'dan Amerika'ya kadar en gelişmiş meteoroloji teşkilatlarının ürünlerinde bile böyle bir tahmin yok" diye konuştu. 

"İSTANBUL'DA YANILAN DA BİZ DEĞİLDİK, BİZDEN BAŞKASINA İTİBAR ETMEYİN" 
Uçar, geçen hafta da İstanbulluların ve medyanın saat 16.00'da kar yağışının başlamasını beklediklerini, kar yağmayınca da herkesin Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünü suçladığını söyledi. Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oysa saat 16.00'da kar yağacağını söyleyen biz değildik. Yine o kişiydi ve bizim söylediğimiz sanıldı. Oysa biz kurumsal olarak gece yarısı kar yağışının başlayacağı tahmininde bulunmuştuk ve öyle de oldu. Ancak vatandaş bizim yanıldığımızı sandı. Şimdi de Nasrettin Hocanın göle maya çalması gibi; tutarsa büyük tahminci, büyük hoca olacak ama gerçekleşmediğinde kimse onlara hesap sormayacak. Çünkü görevleri değil. Basınımız bu tür asli görevi olmayanların yaptıkları sansasyonel haber, bilgi ve tahminleri kamuoyuna iletmede hassas olmalı. Yasa gereği hava tahminleri yapmak ve yayınlamakta tek yetkili olan Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (MGM) dışında diğer kurum ve kişilerin tahminlerine itibar edilmemelidir" 

"EN SON TEKNOLOJİYLE TAHMİN YAPIYORUZ" 
MGM'nin dünyanın en gelişmiş ülkelerinin sahip olduğu teknolojik altyapı ve bilgisayar gücüne sahip olduğunu anlatan Uçar, "Gelişmiş ülkelerin kullandığı tahmin metot ve araçlarını kullanarak, ülkemiz için en doğru, en sıhhatli tahminleri yaparak vatandaşımızın bilgisine sunuyoruz. Atmosfer çok değişken olduğu için biz tahminlerimizi günde üç kez günceliyoruz. Son yıllarda tahminlerimizin tutma oranı 24 saatlik tahminlerde yüzde 90; 72 saate kadar yüzde 85; 7 güne kadar ise yüzde 70 isabet olmaktadır. Ciddi tahmin dünyada da böyledir" dedi. 

MEVSİMSEL TAHMİNİN TUTARLILIĞI DÜŞÜK 
Türkiye 'nin mevsimsel tahminlerde ise kurucu üyesi olduğu Avrupa Orta Vadeli Tahminler Merkezi verilerine göre yaptığını anlatan Uçar, "Bunları da aylık olarak internet sitemizde yayınlıyoruz. Bu tahminler dünyada da yeni olduğu için tutarlıkları konusunda çok iyimser değiliz. Çok tutarlı değiller ama geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor" dedi. 

"SOĞUK DEĞİL, SICAK OLACAK YAĞIŞLAR NORMAL SEYREDECEK" 
Uçar, bu verilere göre Kasım, Aralık ve Ocak tahminlerinin öngörüldüğü gibi gerçekleştiğini belirtirken, önümüzdeki üç aya ilişkin tahminleri ise şöyle özetledi:  "Birinin iddia ettiği gibi dondurucu soğuk değil; şubat, mart ve nisan ayları uzun yıllar mevsim normallerine göre Türkiye genelinde yarım ila 2 derece arasında 'sıcak' geçecek. Yağışlar ise normaller civarında gerçekleşecek. Ancak Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde yağışlar normalin üzerinde öngörülüyor. Özetle geçmiş kışlara göre sıcak ama normal seyrinde bir yağış tahminimiz var. " 

HAFTASONU SICAKLIK ARTACAK 
Uçar, yurdun Doğu bölgelerinin yağışlı bir hava etkisine girdiğini, yoğun kar yağışlarının başladığını ve yarın da devam edeceğini söyledi. Gelecek hafta başına kadar yurt genelinde önemli bir yağış beklenmediğini, hava sıcaklıklarının ise haftasonundan itibaren yurt genelinde biraz artacağı tahmininde bulundu. Sıcaklıkların 1 hafta boyunca mevsim normalleri civarında seyredeceğini belirten Uçar, "Gelecek hafta ortasından itibaren İstanbul, İzmir gibi illerin yer aldığı batı bölgelerinin yağışlı sistemin etkisine gireceği ve yağışların genellikle yağmur şeklinde olacağı tahmin ediliyor" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.01.2015 19:14
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol