İŞTE EN ÇOK SANSÜRLENEN HABERLER...

Medya mensuplarının Türkiye’de en çok sansürlenen veya oto-sansüre maruz kalan konunun hükümet, belediye, bürokrasi ve yargıda yaşanan yolsuzluklara ilişkin haberleri olduğunu ortaya koydu.

17 Mart 2015 Salı 13:54
İŞTE EN ÇOK SANSÜRLENEN HABERLER...

 Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM) ile gazeteciler arasında yürüttüğü “Türkiye Cezasızlık Araştırması” anketi çarpıcı sonuçlar içeriyor.

29 Ocak – 22 Şubat 2015 tarihleri arasında yapılandırılmış anket formu aracılığıyla gerçekleştirilen araştırmada; Uluslararası Şeffaflık Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve dokuz haber iletişim listelerine ait toplam 12 bin 402 kişilik veri tabanında yer alan 10 bin 768 medya çalışanıyla irtibata geçildi.
Bu nedenle örneklemin içinde Türkiye genelinde, ajans, televizyon, gazete, dergi, haber portalı, radyo ve web tv mecralarında, editoryal, yönetsel ve saha pozisyonlarında çalışanlar yer alıyor.
ÇARPIÇI SONUÇLAR
Anket sonuçlarına göre Türkiye medyasında sansürün / oto-sansürün yaygın olduğuna dair kanıya katılanlara ve bu konuda kararsız olanlara göre, Türkiye’de en çok sansürlenen veya oto-sansüre maruz kalan konu hükümet, belediye, bürokrasi ve yargıda yaşanan yolsuzluklara ilişkin haberler (yüzde 92) oluşturuyor.
Medya patronlarının hükümet ve muhalefetle ilişkileri (yüzde 63) ve özel şirketlerde ve medyada yaşanan yolsuzluklarla ilgili (yüzde 51) haberler ise ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.
Büyük şirketlerin/reklam verenlerin usulsüzlüklerine, kolluk kuvvetlerinin güç kullanımına, basın/ifade özgürlüğüne, devlete karşı işlenen suçlar kapsamında sürmekte olan davalara ilişkin haberlerin sansüre / oto-sansüre maruz kaldığını düşünenlerin oranı yüzde 40 – yüzde 50 bandında seyrediyor. Toplumsal/sivil hareketlere (sokak hareketleri), azınlıklarla ilgili konulara (Ermeni/Kürt meseleleri), nefret suçlarına, davaların hukuki süreç takibine dair haberlere işaret edenlerin oranı yüzde 30 – yüzde 40 arasında yer alıyor.
Orduya ve dini cemaatlerin devlet içinde kadrolaşmasına ilişkin haberlerin sansür veya oto-sansüre maruz kaldığını düşünenlerin oranı ise yüzde 27 – yüzde 26 civarında seyrediyor.
Diğer seçeneğine görüş bildirenler ise, konu fark etmeksizin hükümeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve ailesini eleştiren her türlü haberin, çalışma yaşamına ilişkin iş cinayetleri, sendikal örgütlenme gibi haberlerin, küçük partilerin veya sosyalist partilerin görüş ve etkinliklerinin, çevre haberlerinin sansüre uğradığına değindiler.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 17.03.2015 13:56
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol