“İSLAM'DA TARİHSEL DEĞİL EVRENSEL DEĞERLER ŞİARDIR“

İhsan Eliaçık hoca, " Can, mal, ırz ve namus güvenliğinin nasıl sağlanacağı, mirasın nasıl taksim edileceği, zina yapanlara, fuhuş yapanlara ne ceza verileceği, kadınların sokağa çıktıklarında nasıl giyineceği gibi konular, İslam’ın evrensel değerleri ve hükümleri değildir" dedi.

23 Nisan 2014 Çarşamba 11:47
“İSLAM'DA TARİHSEL DEĞİL EVRENSEL DEĞERLER ŞİARDIR“

 Devinim TV'de yayınlanan Ufuk Turu programında konuşan Eliaçık hoca, Türkiye'de şeriat kavramının baştan sona yanlış algılandığını söyledi. İslam şeriatı denilince bir ürküntü ortaya çıkmasının her iki taraftan kaynaklanan sebepler olduğunu vurgulayan Eliaçık hoca, " İlk olarak, bir kesim, İslam şeriatını el kesmek, kol kesmek, recm, taşlamak, insanları çarşafa sokmak, mirası ikiye bir şeklinde vermek, çok eşlilik gibi konular olarak anlıyor, şeriattan bunu kastediyor ve bunlara karşıyım diyor. İslam’a değil, şeriata karşıyım! Yani şeriatın bu tür, çağa uymayan hükümleri var, dolayısıyla ben bunlara karşıyım demek istiyor. Diğer taraftan da, şeriatı bunlardan ibaret gören, şeriatın gerçekten bunlar olduğunu zanneden bir dinî zihniyet de var. Onlar da bunların ezelî ve ebedî hükümler olduğunu, Kuran’da bir kez yer almasıyla birlikte kıyamete kadar her yerde ve her zamanda bunların uygulanması gerektiğini, bunların mutlak doğrular, vahyî doğrular olduğuna inanıyor ve bunları kabul etmemeyi din dışılıkla, kâfirlik olarak değerlendiriyor" dedi.

EVRENSEL DEĞERLER ÖNEMLİ...
Her iki kesimin de bu açıdan yanlış yaptığını kaydeden Eliaçık hoca, özetle şu görüşleri dile getirdi: " Bir defa, İslam, ahkâmdan ibaret olamaz. İslam, esas itibarıyla bir değerler bütünüdür. İslam’ın temelleri ve değişmez evrensel hükümleri “maruf” kavramı etrafında, “ortak iyi” kavramı etrafında toplanır ve bunlar adalet, doğruluk, dürüstlük, kardeşlik, paylaşım, sevgi, merhamet gibi evrensel değerlerdir. Eğer bir yerde bunlar varsa, orada İslam var demektir. İslam’ın ahkâmı, yani can güvenliğinin nasıl sağlanacağı, mal güvenliğinin nasıl sağlanacağı, ırz ve namus güvenliğinin nasıl sağlanacağı, mirasın nasıl taksim edileceği, zina yapanlara, fuhuş yapanlara ne ceza verileceği, kadınların sokağa çıktığında nasıl giyineceği gibi konular, İslam’ın evrensel değerleri ve hükümleri değildir. Bunlar, sonuç itibarıyla, on bin kişilik bir Medine ve on bin kişilik bir Mekke’de İslam’ın temel ve evrensel değerlerinin nasıl hayata geçirileceği ve nasıl ete kemiğe büründürüleceğine dair kimi ilk örneklerdir. 

İslam’ın tarihsel hükümlerini, şeâir-i İslamiye hâline getirirseniz, hâkim olduğunuz yerlerde, kurduğunuz devletlerde bütün kadınları örtünmeye, bütün hırsızların elini kesmeye, bütün miras taksimatını ikiye bir şeklinde yapmaya, bütün zina edenleri taşlamaya başlarsınız. Hem bir taraf, İslam’ın esas itibarıyla ahkâmının bu olduğuna inanıyor, hem de bunun karşısında yer alanlar “Evet, İslam zaten o!” diyor. Yani her iki taraf da bir konu üzerinde, İslam’ın ne olduğu konusu üzerinde esasında anlaşmış bulunuyor.

Oysa adalet, eşitlik, özgürlük, doğruluk, dürüstlük, kardeşlik, merhamet, paylaşım… Bunlar İslam’ın en temel, ezelî ve ebedî hükümleridir. Eğer bunlar bir yerde varsa İslam vardır. Neden İslam konusunda bunlar üzerinde anlaşmıyoruz? Bir kesim niçin İslam’ın hayır o değil de diğerleri olduğunu söylüyor? Bazı insanlar arasında şöyle bir anlayış gelişmiş: Eğer İslam’ı sizin söylediğiniz şekilde anlatır ve yorumlar isek, yani İslam’ın evrensel hükümleri adalet, eşitlik, doğruluk, dürüstlük gibi temel değerlerdir, biz bunlara bakarız dediğiniz zaman İslam sempatik hâle geliyor, insanlar İslam’dan soğumuyorlar, insanları İslam’dan soğutmak için onu el kesme, kol kesme, baskıcı, zorbacı bir dinî diktatörlük olarak algılamamız lazım ki, insanlar İslam’dan soğusun diyen insanlar var bu memlekette. Dolayısıyla, bizim geliştirmeye çalıştığımız bu söyleme bazıları bu açıdan tepki gösteriyor: Sen İslam’ı iyi gösteriyorsun, anlattığın şeylerle insanların İslam’dan soğumamasına sebep oluyorsun, İslam senin anlattığın gibi değil, basbayağı İslam gerici, çağdışı, baskıcı, kendi dışındakilere asla hoşgörüsü ve tahammülü olmayan, el kesmek, kol kesmek, kırbaç vurmak gibi ahkâmdan ibarettir ve hakikaten de öyledir, diye inananlar var.

Öbür taraftan, eğer biz bunlara inanmazsak Allah’ın emirlerini yerine getirmemiş oluruz, ahkâmı uygulamamış oluruz, o zaman şeriat tam anlamıyla uygulanmamış olur, diye dinlerinin gereğini yerine getiremeyeceklerini düşünen dindar insanlar da şunu bilmeliler ki, İslam esas itibarıyla adalet bütün yönleriyle uygulandığı zaman gerçek anlamda uygulanmış olur."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.04.2014 14:10
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
x y 2014-04-23 14:58:53

anlayana...
ayriyeten su konu var.. musa ve kimi peygamberler, dunyaya kuran inmeden önce peygamber olmuslardir, ve onlar icin kuran müslüman diyor.

kuran yok iken müslüman olunur mu? evet olunur, iyi bildigin seyleri yaparaktan, kötulukten sakinaraktan.

kuran onlar icin, onlar dogru yolda idiler, ingilish versyonu righteous kelimesi kullanilir

müslüman'im dedikleri icin righteous olmadilar, tam tersine, righteous olduklari icin muslimandilar diyor.

righteous= erdemli, adaletli, dogrucu

Avatar
evrim ipek 2014-04-23 12:53:49

Bu yazinin ana fikri nedir?

Avatar
x y 2014-04-23 15:06:11

ayriyeten musluman olmak evrensel bisi denildigi gibi, tek bir "gecerli" evrensel din var diye dusunun, onun arapca adi da islam. dogru yasayan tum insanlar, hristiyan vs olsun, onlar da musluman

kendine etiket yapistirmanin kimseye faydasi olmadigi yok, bireyin yaptiklari onu baglar. bir gruba ait olman, oldugunu söylemen birseyi degistirmiyor.

insanlarini tum dinlerden sogutmayi, ve sadece hukukun gecerli oldugu bir dunya yaratilmak isteniyor.

dogruluk ve iyilik uygulanmiyor böyle durumda

Avatar
lemesos 2014-04-23 22:44:45

ihsan hocam islam ın evrensel değerleriyle ilgili sorun yok, ama tarihsel değerleri yok mu sayacağız. onu nereye koyacağız. lütfen bu konuyu da içine alan bir başka makale daha yazınız.