İSLAM'DA KONSİL OLSAYDI...

İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, Hristiyanlıkla ilgili tartışmalı konuları aydınlatmak ve sonuca bağlamak için toplanan Konsil'in İslam'da olmamasının son derece doğru olduğunu söyledi.

09 Ekim 2015 Cuma 02:45
İSLAM'DA KONSİL OLSAYDI...

İşte Eliaçık hocanın Adana Medya Gazetesi ile yaptığı söyleşide konuya ilişkin soruya verdiği o yanıt:

“Siz iyi niyetle söylüyorsunuz. Ama eğer Konsil olsaydı daha çok kan dökülürdü.  Bu kez, kararları kültürel ve inanç temelinde değil, siyasi temelde değerlendirmek isteyenler çıkardı ve haksızlıkları da meşrulaştırmış olurlardı.  Mesela Hallac-ı Mansur, Konsil’e benzer bir kurul tarafından yargılanmıştı… İnanç konusunda yargılayamadılar onu Karmati Ajanı suçlamasıyla cezalandırdılar. Günümüzde bir Konsil olduğunu düşünün,  birincisi Konsil’de karar verecek olanları bir hayal edin ikincisi de ceza görecek olanları…”

"CENNET İÇİN ANA MESAJA BAKACAKSINIZ..."
Eliaçık hoca, Cennet değerlendirmesinin özellikle bazı kesimlerce eleştirildiği yönündeki soru içinse şunları yineledi: “ Önce Kuran’ın vermek istediği ana mesaja bakacaksınız. Kuran’da sunulan ana mesaj adalettir. İnsanlığın kangren olmuş sorunları vardır; açlık, yoksulluk, ırkçılık, ayırımcılık, adaletsizlik, eşitsizlik… Bunlar hep vardı. Fakat sadece Kuran-ı Kerim değil, diğer kitaplar da somut olarak bunlara karşı durmuş, çözüm getirmiştir. Günümüzde buna sosyal adalet diyorlar. Şöyle söyleyelim, Kuran’ın konusu insanlığın sorunlarıdır. İnsanlığın çektiği acılar, uğradığı haksızlıklar, ıstıraplardır. Nuh’un “Yedi Emri”, Musa’nın “On Emri”, Kuran’da geçen büyük günahlar, hep insanın acılarını yok etmeye, dindirmeye, çözüm getirmeye yönelik krallar bütünüdür. Öldürmeyeceksin diye başlıyor Musa’nın On Emri, çalmayacaksın, yalan söylemeyeceksin, zina yapmayacaksın, iftira atmayacaksın, faiz yemeyeceksin, anne ve babana iyi davranacaksın, çevreye zarar vermeyeceksin, diye sone eriyor… Bunların hangisine itiraz edebiliriz, hangisi insana ait değil… Ve hangisi somut bir çözüm değil. Bunlar Ana mesajlardır. Bunların gerçekleşmesi Sosyal Adaleti’in gerçekleşmesidir. Bunlar sağlanırsa Kuran’ın emirleri de yerine gelmiş olur.”


"KONSİL" NEDİR?
Hıristiyan din önderleri, Hıristiyanlıkla ilgili tartışmalı konuları aydınlatmak ve bir sonuca bağlamak için, tartışılacak konunun önemi ve ilgilendirdiği bölge oranında büyük toplantılar düzenlemişlerdir. Bu toplantılara "Konsey" ya da "Konsil" adı verilmektedir. 
Tartışılacak konu, bütün Hıristiyanları ilgilendiriyorsa, "Genel Konsil" yapılarak, bütün önemli kilise önderleri davet edilir. Eğer tartışılacak konu, sadece bir bölgenin Hıristiyanlarını ilgilendiriyorsa, o bölgenin kilise önderlerinin katılacağı bir "Bölgesel Konsil" düzenlenir ve sorun tartışılır. 
Bu güzel gelenek, "Havariler" olarak adlandırdığımız İsa Mesih'in ilk öğrencileri tarafından başlatıldı. M.S. 50 yılında "bölgesel" diyebileceğimiz Kudüs Konsilini düzenleyen Havariler ve diğer önderler, Hıristiyanlığı yeni kabul etmiş olan,Yahudiler dışındaki ulusların bazı sorunlarını görüştü (İncil, Elçilerin İşleri, 15: 1-29). 



yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.10.2015 10:15
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Şükrü hoca 2015-10-10 16:34:43

Bu gun herkes musulmanım diyor musulmanlık Allah ın adaleti dir Allahin adaleti kaç kişi yerine getiriyor soriyorum bu dunyada kaç kişi musulman zulme karşi çikiyorlar ben butun hocalara tv larda seyir ediyorum türk hoca lar devlet yana konişiyorlar kürt hocalari kürt yana oliyorlar sayin musulman hocalari Allah hisabini gorecektir alim tarafsiz olmali az türkçe bilyorum kusura bakmayin