İLK POLİSİYE ROMAN TEVRAT'TIR...

Yazar Ahmet Ümit, ilk polisiye romanın ‘öldürmeyeceksin’ emrinin yer aldığı Tevrat olduğunu vurguladı.

14 Mayıs 2011 Cumartesi 19:01
İLK POLİSİYE ROMAN TEVRAT'TIR...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği Kitap Fuarı’nda konuşan polisiye edebiyatının en önemli isimlerinden Ahmet Ümit, ilk polisiye romanın Tevrat olduğunu söyledi. 

‘Bir Yazarın Edebi Yolculuğu’ konulu söyleşide konuşan Ahmet Ümit, “Polisiye romanı ilk olarak İngilizlerin yazdığı söylenir. Kesinlikle yalan. İlk cinayet Kabil’in Habil’i öldürmesiyle gerçekleşmiştir. Bu da tüm insanların kardeş olduğunu ve kardeşin kardeşi ‘öldürmeyeceği’ni anlatan Tevrat’ta yer almıştır. Dolayısıyla ilk polisiye roman Akdeniz Mezopotamya kaynaklı olan Tevrat’tır” şeklinde konuştu.

Agatha Christie’nin ‘Katil Kim’ kitabından bahseden Ümit, bu romanda mirasyedi zengin birinin katilinin öğrenilmeye çalışıldığını hatırlatarak, “Bana ne katilin kim olduğundan. Katil zaten belli. Irak’ta katil kimse Afganistan’da da katil odur” dedi.

Öte yandan Moskova’da şiir yazamaya başladığını söyleyen şair Ahmet Ümit, dinleyicilerine neden şiir yazmaya başladığı konusunda fikirlerini sordu. Gelen cevapları dinleyen Ümit, Moskova’da her zaman havanın kapalı olduğunu ve güneşi aradığını kaydetti. Bunun kendisini melankoli yaptığını belirten Ümit, “Güneşi kendi içimde bulmaya çalıştım. Bunun üzerine şiir yazamaya başladım”şeklinde konuştu.





Son Güncelleme: 06.10.2021 14:31
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol