İlber Ortaylı Yandaş Oldu Diye Üzülenler Yanılıyor!

Yılların deneyimi Melih Aşık, saraya bağışladığı kütühanesi ve kültür bakanlığına danışmanlık olayıyla gündemde olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’yla yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.

04 Kasım 2018 Pazar 00:03

Milliyet gazetesi yazarı Melih Aşık, köşesinde Prof. Dr. İlber Ortaylı’yla konuşmasını aktardı.

Aşık şunları kaydetti:

“Değerli tarihçimiz (Mülkiye’den sınıf arkadaşımız) İlber Ortaylı’dan söz ederken “Kartvizitine son olarak Kültür Bakanlığı Danışmanı sıfatını da ekledi” demiştik. Telefonda o tonton sesiyle:

- Yahu Kültür Bakanlığı Danışmanı diye bir şey yok, uyduruyorlar, dedi...

Kültür Bakan Yardımcısı Haluk Dursun çeşitli konularda danışma teklifinde bulunmuş. Ortaylı da “İstediğiniz zaman istediğiniz konuda danışabilirsiniz” demiş. Ancak kadrolu danışmanlık diye bir şey söz konusu olmamış... İlber:

- 70 yaşından sonra devlet memurluğu olacak şey mi, diye gevrek gevrek güldü...”

KÜTÜPHANESİNİ NEDEN CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞIŞLADI

“Ortaylı ile ilgili bir başka tartışma da kütüphanesini Cumhurbaşkanlığı’na armağan etmesi malum...” diyen Aşık yazısını şöyle sürdürdü:

“Arkadaşımız o konuya da açıklık getirdi:

‘Ev kitaplarla doldu taştı. Bir başka daire kiraladım, o da yetmedi. Aradığım kitabı ya da belgeyi bulamıyorum artık. Kütüphane Yıldız Sarayı’nda duracak. İsteyen rahatça oraya giderek çalışacak. Ben de aradığım kitabı orada rahatça bulacağım.’

İlber Ortaylı’nın halen çalıştığı Galatasaray Üniversitesi’ne bağışladığı kitaplardan bir kısmı çıkan yangında yok olmuştu. Anlaşılan kitapları Cumhurbaşkanlığı’na verme kararında o olay da etken oldu.”

KAVALA’NIN İDDİANAMESİ

Melih Aşık, yazısında ayrıca tutuklu bulunan işadamı Osman Kavala’nın durumuna da değindi. HSK İkinci Daire Başkanı Mehmet Yılmaz’la konuştuklarını belirten Aşık, şu ifadeleri kullandı:

“Bir yılı aşkın süredir tutuklu olan işadamı Osman Kavala’nın iddianamesi hâlâ hazırlanamadı...

Konuyu HSK İkinci Daire Başkanı Mehmet Yılmaz ile konuştuk...

- Sizin bu duruma müdahale etmeniz söz konusu olmaz mı?

- Yürüyen bir davada biz dahil hiçbir makamın savcılara ve hâkimlere talimat, tavsiye ve telkinde bulunması mümkün değil, dedi.

Ancak ilgili taraflar şikâyette bulunursa ve şikâyet konusu ciddi bulunursa inceleme ve doğrudan soruşturma izni verilebilirmiş.

Mehmet Yılmaz, soruşturma makul nedenlere dayalı olarak uzuyorsa yapacak bir işlem olmayacağı görüşündeydi.

Yargı böyle diyor...

Vicdanlar ise bir iddianamenin bir yıl boyunca hazırlanmaması ve kişinin tutuklu kalmasını kaldırmıyor... Üstelik Osman Kavala daha suçunun ne olduğunu öğrenebilmiş değil...”

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol