İLBER HOCA'DAN FLAŞ SÖZLER!

Türkiye'nin tarih profesörü İlber Ortaylı hocamız, Papa-Patrik buluşmasını çarpıcı bir bakış açısıyla ele aldı.

10 Mart 2016 Perşembe 00:53
İLBER HOCA'DAN FLAŞ SÖZLER!
İşte hocamızın o sözleri:

" Geçen hafta Papa Francesco ile Rus Ortodoksları Patriği Kirill’in Küba’da bir buluşması vuku buldu. Patrik Kirill ilahiyat ve çağdaş dünyanın problemleri üzerinde çok kayda değer yazılar ve kitaplar yazan bir din bilginidir. Rusya’daki kilise kuvvetleniyor; gerçi kendine göre sorunları var. Ama devletle ilişkisi son derece güçlüdür, daha doğrusu devlet kiliseyi tıpkı çarlar devrindeki gibi sıkı biçimde etkilemeye başladı. Papa Francesco ise kriz içindeki Katolik Kilisesi’nin başına geçti. Mütevazı bir din adamı rolünde; başka yönleri üzerinde bir fikrimiz yok. Birtakım sorunları nasıl çözeceği henüz malum değil.

Roma Ortodoks Patriki Bartholomeos cenapları Küba’ya bundan 10 sene evvel gitti. Âlemde yalnız kalan bir Küba’ya daha doğrusu Kübalılara el etti. Bu gibi yaklaşımlar ancak takdir edilir. Hiç kuşkusuz Ortodoks âleminin ruhanî lideri İstanbul’daki Roma Ortodoks patrikidir. Bunun böyle olduğunu bilelim. Patrikhanenin bu vasfını tanımak ve saygı göstermek bizim işimiz ve de görevimizdir.

Ortaylı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya Patriği Kiril’in Papa Françesko ile görüşmesi bizi ilgilendirmez. Dünyadaki Ortodoksları temsil eden bizdeki Patrikhane ve bizim Bartolomeos Cenaplarıdır. Rusya Patriği otosefaldir yani otonom bir kilisedir. Bizimkine bağlıdır, bizimkinin adını önce duayla anar. Fakat her zaman bizimkiyle paralel gitmiyor, ters çıkışlar yapıyor. Rekabet çıkarıyor, ama rekabetlik bir şey yok. Esas olan, bizim Patriktir. Ona sahip çıkmamız gerekiyor. Kiril’in Papa ile Küba’da görüşmesi ayrı şey. Barış için görüşen herkes buyursun istediğini yapsın. Bizi ilgilendirmiyor. Biz kendimizinkine bakarız. Küba’ya önce bizimki gitti birkaç yıl önce. Küba’nın ve Fidel’in yalnız zamanında destek oldu, sahip çıktı o insanlara çünkü çok sahipsizdiler. İyi oldu. Bu yeni gidiyor. Buyursun görüşsün Papa ile. Türkiye’yi ilgilendirmez. Protokol de imzalasalar, Ortodoksları dünyada İstanbul temsil ediyor. Putin’in bu görüşmede rolü olması da bizi ilgilendirmez. Biz, bizim Patrik burada ne yapar, ona bakarız. Fener Patrikhanesi, Roma Ortodoks Patrikhanesi demektir ve dünya Ortodokslarının lideridir. Bunu Rusya’da tanır. Bizim saygı göstereceğimiz Patrik, kendi ülkemizdeki müessesemizdir. Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan gelenek budur.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.03.2016 12:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol