'İKTİDAR HZ. OSMAN'A BİLE YARAMADI'

"12 yıllık iktidar döneminden sonra, Müslüman mezarlığına gömülmesi dahi tepkiyle karşılanacak bir noktaya geldi."

30 Nisan 2015 Perşembe 00:45
'İKTİDAR HZ. OSMAN'A BİLE YARAMADI'

İhsan Eliaçık hoca, Remzi Kitap Gazetesi ile yaptığı söyleşide, Hazreti Osman'ın yönetimine dair soruya şu yanıtı verdi:

 “Osman b. Affan halife olur olmaz, işe, ilk bakışta tabii gibi görünen kadrolaşmayla başladı; Kufe valisi Sa’d b. Ebi Vakkas’ı azledip yerine anne-bir kardeşi Velid b. Ukbe’yi tayin etti. Mısır valisi Amr b. El-As’ın yerine süt kardeşi Abdullah b. Sa’d b. Ebi Serh’i tayin etti. Basra valisi Musa el-Eş’ari’yi görevden alarak dayısının oğlu Abdullah b. Amir’i atadı. Kilit bir görev olan Devlet Katipliği’ne amcasının oğlu Mervan b. Hakem’i getirdi. Tüm eyalet valiliklerinin böyle böyle kendi kabilesi (partisi) Umeyye oğullarının eline geçmesini sağladı… Medine’de ileri gelenlerden oluşan istişare kurulunu Emevî aile meclisine çevirdi. Taif’e sürgün edilen amcası Hakem’i Medine’ye getirtti ve kendisine 100 bin dirhem (ulufe) verdi… Fedek arazisini onun oğlu Mervan’a tahsis etti. Medine çarşısının gelirini Mervan’ın kardeşi Haris’e tahsis etti. Damadı Abdullah b. Halid’in ‘hesabına’ 400 bin dirhem aktardı. Mısır’dan getirilen devasa inciyi Ömer b. Hattab ‘Parçalayıp yoksullara dağıtın’ demiş ama özelliği bozulur diye parçalanmamıştı. Halife Osman bu inciyi, kızını Mervan’ın kardeşi Haris’le evlendirirken çeyiz olarak ona bağışladı. İfrikiye’nin fethi sırasında bir buçuk milyon dinar ganimet elde edilmiş, beşte biri Medine’ye gönderilmişti. Bu ganimetleri yapılan ihale/müzayede sonunda 500 dinar karşılığında Mervan’a sattı. Mervan aldığı malların çok azını ödedi, kalan borcunu da ona bağışladı. Ömer b. Hattab’ın toprak politikasında iki önemli değişiklik yaparak Kureyş’in Medine dışına çıkamayacağı ve toprak sahibi olamayacağı yasağını kaldırdı. Böylece ölü hazine arazileri (bataklık/mevât) savaş ganimetleri karşılığı bir grup (Emevî) azınlığın mülkiyetine geçti. Buralarda büyük çiftlikler kurup bahçe sahibi oldular. Afrika’dan köle getirtip buralarda çalıştırdılar. Peygamberimizin yıktığı, ilk iki halifenin fırsat vermediği toprak ağalığının ve toprak köleliğinin önünü açarak erken kapitalizmin İslam dünyasına girişine zemin hazırladı.
'TELLAL ANONSLARINA GÖZ YUMDU...'

“İktidarda iyice şımaran Emevî oğullarının sokaklarda koruma ordusuyla gezmesine ve ‘Savulun falanca geliyor’ diye tellal anonsları yaptırmasına göz yumdu. Medine’de kendisine kral saraylarını andırır çok büyük bir ev yaptırdı. Halife seçilmesinde en büyük rolü oynayan Abdurrahman b. Afv’ı dahi, Ali b. Ebu Talib’e gelerek ‘Sen kılıcını al, ben de alırım’ deme noktasına getirdi. Muhalefetin barışçı yollardan sisteme katılmasına izin vermedi. İstifa çağrılarına ‘Bu gömleği (hilafeti) bana Allah giydirdi, üç buçuk çapulcu (muhalif) istiyor diye çıkarmam’ diyerek, asırlar boyu sürecek ‘saltanat argümanının’ gerekçesini oluşturdu…
'CENAZE NAMAZINA YEDİ KİŞİ KATILDI...'
“İhtilal sonucu öldürüldüğünde cenazesi üç gün ortada kaldı. Cenaze namazına dört, en fazla yedi kişi katıldı. Ali b. Ebu Talip, Talha ve Zubeyr gibi önde gelen sahabeler cenazeye katılmadı. Cenazeyi taşıyan kişiler taşlandı ve yaralanmalar oldu. Cenazesi Medine’deki Müslüman mezarlığına gömülmedi ancak dış duvarının yanına gömülebildi.
Daha sonra Muaviye döneminde duvar değiştirilerek mezarlık içine dâhil edildi.
“Geride bir milyon dirhemi aşkın servet bıraktı. Mekke’de Müslüman olduğunda orta sınıf bir zengindi. Kamu görevlisi (halife) olmasıyla birlikte ticareti bırakmasına rağmen servetini katlayarak artırdı.
'BİRÇOK HİZMET YAPMIŞTI...'
“Gel gör ki, Osman b. Affan Müslüman olduğunda ailesinden işkence görmüş, Mekke’de Peygamberimizin kızı Rukiye’yle evlenip Habeşistan’a hicret etmiş, Medine’ye hicretten sonra muhacirlere ev yapımı için arsalar hibe etmiş, Rukiye’nin hastalığı nedeniyle Bedir’e katılamamış, Rukiye ölünce Ümmügülsüm’le evlenmiş, Hudeybiye’de Mekke’ye giden elçi olmuş, kendisine tavaf izni verilmesine rağmen ‘Peygamber olmadan asla’ deyip reddetmiş, Tebük seferinin ana finansörü olmuş (300 deve ile 1000 dinar vermiş), vahiy kâtipliği yapmış, Ebubekir’e danışmanlık yapmış, Müslüman oluşu Mekke’deki Emevî direnişini kırmış ve Peygamberimiz tarafından Medine’de geçici vali olarak bırakılmıştı.
'İKTİDAR ONA YARAMADI...'
“Böyle sayısız hizmetleri olan ‘güzide’ bir sahabeydi. Fakat iktidar işi ona yaramadı. 12 yıllık iktidar döneminden sonra, Müslüman mezarlığına gömülmesi dahi tepkiyle karşılanacak bir noktaya geldi. Bu ne hazin bir sondur! Üçüncü Halife Osman b. Affan, Medine’de ihtilal sonucu iktidardan devrildiğinde geriye büyük dersler bıraktı. 12 yıllık iktidarı döneminden Şiiler veya Sünniler bırakın ibret almayı, yine yeniden tekrar ederek işi mezhep kavgasına döktüler. ‘Şiî imamet mitolojisini’ ve ‘Sünni saltanat ideolojisini’ tekrar edip durdular ve aşamadılar. Hâlâ da öyle…
'DERS ALINMALIYDI...'
“Eğer bu dönem çok iyi okunsa, ibretler çıkarılsaydı demokrasiden insan haklarına, devlet anlayışından toprak düzeni, kölelik ve mülkiyet ilişkilerine kadar büyük reformlar gerçekleşebilirdi. Bütün bunlar Halife Osman b. Affan döneminin tecrübelerinde vardı. Şahsen ben bunu kendi çapımda yapmaya çalıştım. ‘Adalet Devleti: Ortak İyinin İktidarı’ adlı kitabımda tarihimizin bu yönüyle yüzleşerek, dönemin bana öğrettiklerinden yenilenmiş bir devlet, siyaset, mülkiyet ve adalet anlayışı çıkarmaya çalıştım.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.04.2015 09:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Davut Bayraktar. 2015-04-30 16:13:07

Hz.Peygamberi gözüyle ggören halifenin yaptıkları

Avatar
Nuri Bayramiçlioğlu 2015-05-02 13:52:21

Hazreti Osman dünyada iken cennetle müjdelenen bir sahabi nasıl olurda bu kadar kötü tasvir edilir bu tasviri yapanı Yüce Allaha havale ediyorum kıyamet günü bende şahitlik edeceğim bu kötü tasvire

Avatar
kemal 2015-04-30 21:43:20

Sayın hocam bu kadar detaylı bilmiyordum teşekürler..

Avatar
Nuri Bayramiçlioğlu 2015-05-01 03:23:15

anlatım bir halifeyi toplumun önünde küçük düşürmek için yapılan kurgu gibi geldi doğrusunu Yüce Allah biliyor

Avatar
Hasan 2015-05-01 15:29:36

Hocam kısa kesmişsiniz muaviyenin nasıl bir tezgah düzenleyip ölümüne sebep olduğunu anlatmamışsınız

Avatar
zeynelasildogan dogan 2015-05-09 09:12:53

Eyiki varsın doğruları yazmak Allaha borcunu zu yerine getir mek bir hizmettir teşekür ederim

Avatar
zeynelasildogan dogan 2015-05-09 12:44:31

Eyiki varsın doğruları yazmak Allaha borcunu zu yerine getir mek bir hizmettir teşekür ederim