İKİ YENİ RUH VAR: İSLAM VE SOL...

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, " Bugün dünyada ‘yenilmiş’ iki ruh var: İslam dünyası ve sol/sosyalist dünya" dedi.

24 Şubat 2014 Pazartesi 12:25
İKİ YENİ RUH VAR: İSLAM VE SOL...
İnsanlığın vicdanı ve donmuş dimağının bu ikisinin bir araya geldiği yerden yeniden kıvılcım alabileceğini belirten Eliaçık, " Sinerji, ateş, kıvılcım buradan çakabilir. Bugün dünyada “küresel kapitalist hegemonya” var. Kadim imparatorlukları yıkarak, iki dünya savaşı kazanarak, atom bombası atıp insanlığı susturarak, üstelik sosyalist dünyayı da çökerterek kurulmuş bir “otorite” bu… Birleşmiş Miletler (BM), Dünya Bankası, İMF gibi uluslarası kuruluşları, ABD, AB gibi birleşik güçleri, NATO gibi askeri kuvvetleri olan ve kendisini “olması gereken dünya” olarak dayatan ve bundan sonrasının “tarihin sonu” olduğunu iddia eden bir paronaya bu… Öte yandan sosyalist dünya çökmüş ve dünyanın orta yerinde (İslam dünyası) koskoca bir boşluk duruyor. Arap denizi içinde küçücük bir ada olan İsrail’in haydutlukları, şımarıklıkları, korsanlıkları… Yeryüzünde bir milyar insan aç sabahlıyor…  Tarihin “devrimci güçleri” ya yenilmiş, ya kenara çekilmiş, ya da susmuş, susturulmuş… Bir yerlerden bir ses lazım. Bir isyan, feryat, çığlık lazım. Söylendiğinin aksine “otoriteye itaat” değil; otoriteye başkaldırı lazım. “Lailahe illallah” otoritelere isyanı ifade eder. Bu isyan olmadan İslam’a giremezsiniz bile, işin başı bu. Bu öyle bir isyandır ki yeryüzünde zorbalık yapan herkese karşı, zulme uğrayan bütün insanları meydanı boş bırakmamaya çağırır: “Yeryüzünde zorbalık yapanlara ve insanlara zulmedenlere yol verilmemelidir!” Nerede zorbalık yapanlara? (neresi olursa olsun) yeryüzünde… Kime zulmedenlere? (kim olursa olsun) insanlara… İşte bunları yapanlara “Yol yoktur!” (innemâ’s-sebîlu) diyor Kur’an. Yani bunları yapanlara yol verilmemeli, meydan onlara bırakılmamalı, zulme uğrayanlar ve zorbalığa maruz kalanlar onları karşı birleşmeli, ayağa kalkmalıdır…" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.02.2014 12:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Aynur Ozbek Ozyer 2014-02-24 12:41:47

Supersin hocam.

Avatar
berfo 2014-02-24 13:25:05

islamın bir şartı daha : ezilenler uğrunda savaşmak...(nisa-75)...işimiz çok zor valla...yanacaz hepimiz..ben namazdan oruçtan falan kormuyorumda bu ayetler bizi cehenneme götürecek gibime geliyor.

Avatar
Muhammet ÇELİK 2014-02-24 18:01:22

işiniz gücünüz yok mu sizin, ne sağı ne solu yav . önce adam gibi i̇slam i yaşiyomuyuz onu sorgulayalim. faşi̇st, kapi̇tali̇st müslüman olmayacağı antikapitalist müslüman söylemi de hiç hoş bişey değil, müslümansan adam gibi müslümansındır, dinimiz yapılması gerekenleri açıkça söylüyor ve hiç bir yerde antikapitalist müslüman olun demiyor. böyle söylemlerle ucuz kahramanlık peşinde koşacağımıza gerçek müslüman olmak için çaba sarfetsek daha hoş olmaz mı, ne dersiniz....saygılar

Avatar
mehmet özsoy 2014-02-24 23:16:44

Bana göre yer yüzünde iki sınıf var müminler ve kafirler ya islam yada küfür sol sag bilmem ne bunlar kurani kavram degildir tevhid allahtan gayrilerine sahte ilahlara la der allahın boyasi olan islam bize yeter başka sembollere ihtiyacı yoktur..

Avatar
mahmut karakurt 2014-02-25 01:37:10

Süpersin hocam! Müslüman geçinip hırsizlik yolsuzluk faşistlik yapanlara kimolursak olalim mazlumun ezilmişin yaninda yer almaliyiz özsoy ve çelik atkadaşlara katilmiyorum bu gün akp cemat çoğu arap ülkesi hangi kategoridedir yani müslümanmı kafirmi kendinizi biraz güncelleyin biraz geniş düşünün antikapitalist müs.da olur zulmün karşi duran solcuda olur. Hocama katiliyorum

Avatar
ben 2014-02-25 02:57:49

hocam din konsundaki analizleriniz, yorumlarınız güzel çünkü bu konuda bilgimiz yok. ama siyaset, ideoloji konuları sizin bahsettiğiniz gibi değil. bence buralara girmeden önce biraz daha düşünün. yaşar nuri öztürk çok ileriyi gören bir adam, din konunsundan ondan daha yetklisine rastlamadım. o böyle şeylere hiç sapmadı.