İHSAN HOCA'DAN ÇARPICI SÖZLER...

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, bugünkü iktidarın otoritesini kaybetme, devletin ise bölünme kaygısı yaşadığını belirterek, "Tarihe bakın bütün isyanların sebebi de budur" dedi.

20 Ocak 2016 Çarşamba 00:46
İHSAN HOCA'DAN ÇARPICI SÖZLER...
 İşte Eliaçık hocanın söyleşisinden o ifadeler:
" Bugünkü iktidarın kaygısı otoritesini kaybetme, devletin kaygısı ise bölünmedir. Klasik devlet bölünmekten korkar. Devleti temsil eden iktidarlar da iplerin elinden kaçmasından korkar. İkisi birbirini besliyor. Esasında bu topraklardaki sorunun kaynağı da merkezileşme ve derebeyleşmedir. Bütün isyanların sebebi de budur. İşte birisi çıkar bütün ipleri elinde toplayıp merkezileştirmeye çalışır. Mesela Anadolu’da Türkmen kabileleri uzun asırlar boyunca merkezileşmeye isyan etmişlerdir. Yani bu insanlar hep  bir toprağa yerleştirilip, çalıştırılıp onlardan vergi almak istemişlerdir.Ama göçebe topluluklar bir toprağa bağlı kalmak istememişlerdir. Yerel ve bağımsız olmak istemişlerdir. Dağlardaki özgürlüğü aramışlardır. İlkel toplulukların eşitlikçi ve özgür yaşamı arzulamışlardır. Bugün de iktidarın yapmak isediği şey budur. Büyük bir iştahla her alanı ele geçirmek, derebeyleşmek istiyorlar.

Güneydoğu'da yaşananları ele alacak olursak bölgede barışın sağlanması için eşit, adil ve özgür halkların birliğinin sağlanılması ve savunulması gerekir. Yani Kürtler ve Türkler eşit, adil ve özgür bir birlik temelinde  bir arada yaşayabilirler. Kendi ülkelerini, kendi ortak ülkelerini yaratabilirler. En akıllıca yol budur. Dönüp dolaşacağımız yer budur. Çünkü bölge bunu gerektirmektedir. Hem kendi içimizde birbirimiz üzerinde hegemonya kurmayacağız hem de bir arada olacağız. Bu İbn-i Haldun’un tabiriyle coğrafyamızın yarattığı bir kaderdir. Parçalanarak burada yaşayamazsınız. Bu coğrafyada halklar bir arada yaşamak zorunda. Birbirlerinin varlığını, dilini, kültürünü tanımak zorunda."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.01.2016 12:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Zaim Mert 2016-01-20 14:10:55

Tespitlerinize saygı duyuyorum. Bir tespitte benden! Ülkeyi bölmeye çalışan sözde bağımsızlık için mücadele eden, ancak "biji obama" sloganlarıyla kime bağımlı olduğunu ve kimlere hizmet ettiğini açıkça ortaya koyan "sözde özgürlükçü güruh" olmasa idi, biz bu ülkede asla! Ne darbe götürdük, ne AKP despotizmini nede reco diktasını yaşardık.!

Avatar
Murat yetis 2016-01-21 14:14:28

Sayin hocam nicin hatipoglu gibi iktidar yaltakciligi yapip Mali goturmuyosunuz hem o zaman atv show gibi kanallarda Milyon dolarlarla program yapip hemde halkin gozunde buyuk musluman olmuyorsunuz ayrica hatipoglu gibi luks otellerinizde olurdu ne geregi var karanliga mum oluyorsunuz. Bu haddim olmiyan uyariyi bana kattiginiz degerlerin karanligima tuttugunuz isigin hakkini az da olsa odeyebilmek icin yaptim
Ukalligimin affedin. Selam olsun Sana buyuk hoca

Avatar
Hatice calın. 2016-01-24 14:38:18

Hocam hakka olan saygınızdan insanlık için cesurca gayretlerinizden dolayı sizi tebrik ederim.Çok erdemli bir insansınız sizin emeğinizin ürünüdeğerli bilgilerinizi kulllananlara ve bana HAKLARINIZI HELAL EDİN.saygılarımla.