İHALE ŞARTNAMESİ ONA GÖRE...

30 Kasım’da İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali ihalesi yapıldı. İhaleye en yüksek teklifi 76 Milyon ile Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır verdi.

06 Aralık 2015 Pazar 23:12
İHALE ŞARTNAMESİ ONA GÖRE...

" 30 Kasım’da İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali ihalesi yapıldı. İhaleye en yüksek teklifi 76 Milyon ile Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır verdi. İşin içinde Cengiz Holding olunca yine bir yandaşa/havuz şirketine ihale gitmiş yorumu yapmakta mümkün ama araştırdıkça daha başka bir skandallar zinciri ortaya çıkıyor. Çünkü Cengiz Holding ihale şartlarına uymuyor ihale şartları Mehmet Cengiz’e uyduruluyor.

Şimdi bunları sırayla görelim;

30 Kasım’da yapılan İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali ihalesi ilk değil. Asıl ihale 9 Ekim’de yapıldı. İhale için Ekol, Ce-Ka, Çelikler, Etibakır AŞ ve Elon firmaları şartname aldı. Ve burası önemli; Cengiz İnşaat’ın sahip olduğu Etibakır AŞ liman için teklif vermedi. Bu üç firmanın kaç lira teklif verdiği de açıklanmadı.  26 Ekim’de ise ihale iptal edildi. İhalenin İptal gerekcesi de tekliflerin yeterli olmaması gösterildi. İhalenin niye iptal edildiğini yerel internet sitesine konuşan AKP İnebolu İlçe Başkanı İsa Karamehmetoğlu söylüyordu;

“İhale önümüzdeki genel seçimler sonrasında AK Parti’nin tekrar tek başına iktidara gelerek istikrarı sürdürmesi sayesinde ilçemizin ve bölgemizin çıkarları doğrultusunda yeniden yapılacaktır”

1 Kasım seçimleri bitti. AKP İnebolu ilçe başkanının dediği gibi tek başına yeniden iktidar oldu. İhale tekrar yapıldı. Ama bu kez ihalede sadece İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali yoktu. Bu ihaleye 3 tane de farklı yerlerde olan arsalar ilave ediliyordu. Peki bu arsalar hangileri. Onlara da bakalım;

Boğaz Manzaralı Arsa: İhaleye dahil edilen yerlerden biri İstanbul Ortaköy’de bulunan bir arsa. 964 metrekarelik arsa denize yürüme mesafesinde. Uzmanlara göre Boğaz manzaralı oldukça değerli. Ama torba ihale içerisine yerleştirildi.

Göktürk’te Arsa: İhaleye dahil edilen 2. arsa İstanbul Eyüp ilçesine bağlı Göktürk’deki bir arsa. Arsanın büyüklüğü 6 dönüm. Göktürk 3.Havaalanı ve 3.Köprü ile daha da değerlenmiş bir bölge. Arsa ve emlak fiyatları neredeyse uçmuş durumda. 3. Havalanını yapan şirket de yine Cengiz Holding.

Mazıdağ’da Arazi: İhaleye dahil edilen 3.arsa  Mardin Mazıdağ’da bulunan iki parsel arazi. Birbirine bitişik iki parselin büyüklüğü 950 bin metrekare. Peki Mardin’deki arsa ne alaka sorusunun yanıtı şurada. Çünkü bu arazinin hemen yanında Mazıdağ fosfat tesisleri bulunuyor. Bu tesisi, Cengiz İnşaat’a bağlı TMC Mazıdağı Fosfatları Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletiyor. Mayıs 2011’de özelleştirilen tesisi, Etibakır ve Park Holding ortaklığı bulunan TMC Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ 28 milyon dolar teklifle satın aldı. TMC’nin 27 Mart 2013’te yapılan genel kurulunda şirketin bütün hisseleri Cengiz Holding’e devredildi.

İhale ve şartları Mehmet Cengiz’in istediği kıvama gelince 30 Kasım’da ihaleye çıkıldı. 3 değerli arsanın da dahil edildiği ihale yapıldı. İlk ihaleye katılanlardan tesadüf ya sadece Ekol ve  Mehmet Cengiz’in Eti Bakır’ı vardı. Kapalı zarflar  açıldı. İhaleye ilgili firmanın yetkilileri katıldı. Elemesiz turda fiyat 47 milyon  TL olarak açıklandı. Elemeli turda fiyat 55 milyon TL oldu. Bu aşamada ilk elenen Elron İnşaat oldu. Fiyat 57 milyon TL’ye gelince Özbolat İnşaat da elendi. Daha sonra fiyat 63.5 milyon  TL oldu. Bu seviyede ise Ekol Hazım Giyim elendi. İhale artırımları iki firma arasında yapıldı. SBK Holding ve Eti Bakır karşılıklı fiyat artırımları yaptı. En son SBK Holding  teklifini 75.5 milyon TL olarak açıkladı. Eti Bakır ise bu fiyata 500 bin  TL daha  ekleyerek 76  milyon TL’de durdu. Bu aşamadan sonra ihale teknik olarak bitti. Şimdi İhale komisyonu gelen en yüksek  teklifi değerlendirecek ve uygun görülmesi halinde Özelleştirme Yüksek  Kurulu’nun da onayı ile ihale  sonuçlanmış olacak.

Kısaca Cengiz Holding;

İhale şampiyonu olan Cengiz Holding RTE/AKP döneminde büyüyen hatta uçan bir şirket. Son 10 yıl öncesinde sadece bir inşaat şirketi. Şimdi ise Türkiye’nin dev bir holdingi. 29 Aralık 2010 tarihinde Cengiz İnşaat’ın 424.4 milyon liralık vergi borcu, uzlaşma sonucunda sıfırlandı. Cengiz Holding adı en çok 17/25 Aralık operasyonunda duyuldu. Tapelere yansıyan konuşmalarda milletin …koyacağız sözleri çok tartışıldı. Cengiz Holding’in aldığı ihalelerden bir kısmı şöyle. Bir kısmı çünkü tamamı 51 ayrı ihale ve hepsi yazılsa sayfalar yetmiyor.

İs­tan­bul 3. Ha­va­li­ma­nı: 58 mil­yar 890 mil­yon TL
Ur­fa Ilı­su Ba­ra­jı (Ha­san­keyf): 4 mil­yar 851 mil­yon TL
İs­tan­bul Av­ru­pa Ya­ka­sı Bo­ğa­zi­çi Elek­trik Da­ğı­tım: 3 mil­yar 626 mil­yon TL
İs­tan­bul Tak­sim-4. Le­vent Met­ro­su: 2 mil­yar TL
Ça­nak­ka­le, Ya­lo­va, Ba­lı­ke­sir, Bur­sa Ulu­dağ Elek­trik Da­ğı­tım: 1 mil­yar 457 mil­yon TL
An­tal­ya, Bur­dur, Is­par­ta Ak­de­niz Elek­trik Da­ğı­tım: 1 mil­yar 10 mil­yon TL
An­ka­ra-İs­tan­bul Hız­lı Tren 2. Etap: 1 mil­yar TL
Trab­zon Ata­su Ba­ra­jı: 874 mil­yon TL
Şi­le Ağ­va Yo­lu: 527 mil­yon 40 bin TL
Art­vin Yu­su­fe­li Ba­ra­jı: 486 mil­yon 80 bin TL
Trab­zon-Aş­ka­le Yo­lu: 484 mil­yon 50 bin TL
Sey­di­şe­hir Eti Alü­min­yum/Oy­ma­pı­nar HES: 417 mil­yon 85 bin TL
Si­vas, To­kat, Yoz­gat Çam­lı­bel Elek­trik Da­ğı­tım: 400 mil­yon 70 bin TL
An­ka­ra Tren Ga­rı: 250 mil­yon TL (ip­tal ol­du ye­ni­den ya­pı­la­cak)"
Kaynak: (G.PORT)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.12.2015 10:04
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol