"GÜNDE YÜZ, GECE DE BİN ZİKİR İLE HURİLER BEKLEMEZ"

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, " Günde yüz kez, gece de bin kez zikrini çekmekle cennette huriler beklemez. Hele bunları ölülerin arkasından okuyup, üfürmek ise “İslam’ın şiarlarına” hakarettir" dedi.

18 Mart 2014 Salı 12:24
"Kurandirilere okuyun, dirilere" diyen Eliaçık hoca, " Para, servet, iktidar, devlet, mahkeme, evlilik, aile, iş, fabrika, uluslarası ilişkiler gibi hayatın ve dünyanın kalbinin attığı yerlerde Allahuekber ve Lailahe illallah’ı ete kemiğe büründürecek, kendimizle yürür hale getireceğiz. Her türden hegemonik ilişkiden kendimiz arınacak ve çevremizi de arındıracağız. Yok edeceğiz insanın insana kulluğunu. Her şeyden önce kendimize yabancılaşmayacağız. Hep insan, sadece insan, insanoğlu insan kalacağız. İnsan olmanın ve özgürlüğün ne demek olduğunu ancak o zaman anlarız. “İslam’ın iki büyük şiarı” bize bunları öğretmiyorsa, havanda su dövüyoruz demektir" dedi.


ANCAK VE SADECE ALLAH'IN AYETLERİNE UYUN...
İnsanoğlunun ancak ve sadece Allah’ın ayetlerine uyması halinde hegemonik ilişkilerden arınabileceğini vurgulayan Eliaçık hoca, şunları söyledi: " Aksi halde servet ve iktidar ilişkilerinden aile ilişkilerine, iş dünyası ilişkilerinden uluslarası ilişkilere bütün ömrü efendi-köle ilişkisi içinde geçer. Allah-insan ilişkisi bile efendi-köle ilişkisi değil; “gönüllü birliktelik” ilişkisidir. Kur’an der ki: “Benim rabbim sırat-ı müstakim üzerindedir” (Hud; 56). Yani Allah, insanlarla hegemonik ilişki kurmuyor. Bizi zaten kendi uyduğu, üzerinde olduğu yola çağırıyor. Varlık ve oluş (sosyal) kanunlarına (sevgi, merhamet, adalet, doğruluk, dürüstlük) birlikte uyalım, ben de onlara uyuyorum diyor. “Kendime rahmeti farz kıldım” (Enam; 54) bu demek. Hal böyleyken insan-insan; yöneten-yönetilen, işçi-işveren, karı-koca, devlet-millet ilişkisi nasıl hegemonik/ceberût (sahiplik esasına, efendi-köle mantığına, zora dayanan, tek yanlı) ilişki olabilir? Kur’an peygamberine (ve tabi bize) şöyle der: “Sen bir zorba değilsin” 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 18.03.2014 12:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Metin Akbaş 2014-03-18 16:11:28

İşte bu...