GÖZÜN AYDIN TÜRKİYE! 'UCUBE' YERLE BİR OLDU

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Ocak günü Kars'ta yaptığı mitingte 'Ucube' diyerek kaldırılmasını istediği İnsanlık Anıtı yıkıldı.

14 Haziran 2011 Salı 17:15
GÖZÜN AYDIN TÜRKİYE! 'UCUBE' YERLE BİR OLDU

 Birbirine yüzleri dönük 2 insan heykelini önce parçalar halinde kesilerek indirildi. Kalan yüzde 30'luk bölüm 2 gün içinde kepçe ile yıkıldı ve anıt tamamen ortadan kaldırıldı.

Kars'ı kuşbakışı gören Üçler Tepesine dönemin AK Parti'li Belediye Başkanı Naif Alibeyolu tarafından 2006'da Heykeltıraş Mehmet Aksoy'a 24.5 metre yükseklikte İnsanlık Anıtı yaptırılmıştı. Kars'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ocak günü düzenlediği mitinginde İnsanlık Anıtı'nı 'ucube' diye nitelendirdi ve ortadan kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine harekete geçen Belediye Başkanı AK Parti'li Nevzat Bozkuş yıkım ihalesini 272 bin liraya Afşin İnşaat'a verdi. 26 Nisan'da anıtın kafasını keserek işe başlayan taşeron firma, yüzde 70'ini keserek tamamladığı işte hak ettiği parayı alamadığı gerekçesiyle Kars'ı terketti. Afşin İnşaat da, anıtı keserek indirme yerine geriye kalan yüzde 30'luk kısmı kiraladıkları kompresörlü kepçe ile parçalamayı denedi ve sonuç aldı. İki gün süren çalışma sonunda 24.5 metre yükseklikteki İnsanlık anıtından geriye temeli oluşturan beton kalıp ve inşaat telleri kaldı. İnsanlık Anıtı altındaki Kültür varlığı olarak tescilli olan Timur Paşa Tabyası ise çevredeki çobanlar tarafından hala hayvan barınağı olarak kullanılmaya devam ediyor.

İNSANLIK ANITI'NDA ÖNEMLİ TARİHLER

7 Kasım 2005: Kars Belediye Meclisi, Kent Konseyinin verdiği karar doğrultusunda savaşların olmaması için Sukapı Mahallesinde İnsanlık Anıtı ve parkı yaptırılmasını oy birliğiyle kararlaştırdı.

2006: Heykeltraş Mehmet Aksoy ile Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu (AKP) arasında ki sözleşmenin imzalanmasının ardından Heykeltraş Mehmet Aksoy anıtı yapmaya başladı.

23 Aralık 2006: Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Erzurum Bölge Kurulu Prof. Dr. Hamza Gündoğdu başkanlığında toplanarak Sukapı Mahallesinde anıt yapılmasının uygun olduğuna karar verdi.

8 Ocak 2011: Kars'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,'İnsanlık Anıtı'nı 'ucube' diye nitelendirdi ve yıkılmasını istedi.

1 Şubat 2011: Kars Belediye Meclisi, Belediye Başkanı AK Parti'li Nevzat Bozkuş'un yönetiminde toplanarak 'İnsanlık Anıtı'nın ortadan kaldırılması ve mevcut yerin tarihi dokusuna uygun olarak çevre düzenlenmesi yapılmasını 22 'evet', 4 'hayır' oyu ile kararlaştırdı. 

7 Şubat 2011: Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un vekili olarak Avukat Turgut Kazan, Erzurum Birinci İdare Mahkemesi'ne başvurarak ivedilikle yürütmeyi durdurma kararı verilmesi talebinde bulundu.

7 Mart 2011: Kars Belediyesi İnsanlık Anıtını ortadan kaldırmak için ihale yaptı..

7 Mart 2011: Erzurum Birinci İdare Mahkemesi, 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

11 Mart 2011: Kars Belediyesi, Erzurum Birinci İdare Mahkemesi'nin verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararına Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz etti. 

16 Mart 2011: Kars Belediyesi'nin itirazını kabul eden Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. 

16 Nisan 2011: İnsanlık Anıtı'nın kaldırılması için 272 bin liraya ihaleyi alan Avşin İnşaat, Kars'a gelerek iskele kurdu.

23 Nisan 2011: İstanbul'dan uçakla Kars'a gelen sanatçı sanatçılar ile Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Avukat Turgut Kazan, Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu anıtın yıkılmasını protesto etti.

26 Nisan 2011: İnsanlık Anıtı'nda yer alan iki iki heykelden birinin baş kısmı saat 10.12'de 'Allahuekber' denilerek kesildi.

14 Haziran 2011: İnsanlık Anıtı yıkılarak tamamen ortadan kaldırıldı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol