Gizli Anlaşma Ortaya Çıktı!

Mavi Marmara şehitlerinin üzerinden yapılan gizli pazarlığı, İsrail Hukuk Merkezi (IsraelLaw Center-ILC) tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderilen belge ortaya çıkardı.

10 Mart 2019 Pazar 23:20

Biçok platformda İsrail'e ve politikalarını sert sözlerle eleştiren, hatta ikili ilişkileri bile kopma noktasına getirecek düzeyde çıkışlar yapan AKP hükümetinin bu ülkeyle yaptığı anlaşmada beş maddeyi kamuoyundan gizlediği ortaya çıktı.

Mavi Marmara davası İsrail’le normalleşme adına hukuksuz bir şekilde kapatılmıştı. Milli Gazete “Mavi Marmara Davası”na ilişkin gizli maddeleri ortaya çıkardı. İsrail tarafından ortaya konan ve gizli 5 maddenin de yer aldığı belgeye ilişkin Türkiye makamlarının ise tüm soruları cevapsız bıraktığı öne sürüldü.

Anlaşmada şehitler üzerinden yapılan gizli pazarlık ortaya çıktı. 

ILC, GİZLİ MADDELERİN OLDUĞU METNİ ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ’NE GÖNDERDİ
İsrail Hukuk Merkezi (IsraelLaw Center - ILC) adlı bir sivil toplum örgütü, Mavi Marmara davasının görüldüğü Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne, 28 Haziran 2016’da İsrail ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın tam metni olduğunu iddia ettiği bir belge gönderdi. ILC tarafından gönderilen ve resmi anlaşma metni olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) sunulan belgede, kamuoyuna açıklanmayan bazı gizli maddelerin olduğu dikkat çekiyor. Belge geçtiğimiz gün ortaya çıktı ve Türk yetkililer tarafından henüz yalanlanmadı.

TÜRK HÜKÜMETİ, İSRAİL ALEYHİNE İŞLEYEN YASAL İŞLEMLERİ HIZLI ŞEKİLDE SONLANDIRACAK
ILC tarafından gönderdiği iddia edilen 5 gizli maddeler şöyle açıklandı:

Madde 1- Türk hükümeti, anayasadaki güçler ayrılığı sınırları içinde, filo olayıyla alakalı olarak Türkiye’de süren tüm ulusal yasal işlemlerin hızlı şekilde sonlandırılması için çalışacak. Her şekilde, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, filo olayıyla ilgili Türkiye’de süren her yasal işlem, ulusal yetkili mahkemelerde sonlandırılacak.

Madde 2- İsrail ve Türkiye, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından her bir ülkenin, vatandaşları yaptığı olayla alakalı suç duyurularını incelemek ve uygun olduğunda dava açmak için özel yargı yetkilerine sahip olması konusunda anlaşmıştır.

Madde 3- Türkiye ve İsrail, kendilerine ait topraklardan birbirlerine karşı herhangi bir terörist ya da askeri faaliyete izin vermeyeceğini ya da yurt dışındaki bu tarz faaliyetleri desteklemeyeceğini beyan eder. Bu maksatla, Türkiye ve İsrail, kendi topraklarında herhangi bir örgüt ya da kuruluşun karşı tarafa karşı bu tarz faaliyetlere girişmemesi, planlamaması, yürütmemesi, yönetmemesi ya da finanse etmemesi için gereken tüm önlemleri alacağını garanti eder.

Madde 4- İsrail, Türkiye ile Gazze Şeridi’ndeki nüfusun yararlanacağı projelerde işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaktır. Bu maksatla aşağıdakiler üzerinde anlaşmışlardır:

- Türkiye’den ithal edilen sivil malların Gazze Şeridi’ne İsrail’den açılan kara sınırları üzerinden geçmesi, Filistin yönetiminin yerel temsilcileriyle koordinasyon da dahil olmak üzere, yürürlükte olan prosedür ve protokollere ve güvenlik kaygılarına bağlıdır. Türkiye’den gelen inşaat malzemelerinin Gazze Şeridi’ne girişi, Gazze Yeniden İnşa Mekanizması koşullarına uygun şekilde yapılacaktır.

- Türkiye, Gazze Şeridi’ne, İsrail ve Filistin Yönetimi’nin Gazze’de çalışmasına onay verdiği bankalar üzerinden para gönderebilecektir, bu da İsrail’in güvenlik kaygılarına bağlıdır.

- İsrail, Türkiye’nin Gazze Şeridi’nde bir deniz suyu arıtma tesisi açma niyetini memnuniyetle karşılar. Türkiye, bu tesisi, tek başına ya da ilgilenen diğer ülkelerle işbirliği halinde inşa etme niyetini beyan etmiştir, bu da İsrail’in önceden vereceği onaya, güvenlik kaygılarına bağlıdır.

- Gazze Şeridi’yle ilgili uzlaşmaya varılan yukarıdaki tüm maddelerin, bölgede sükûnet sağlandığı sürece uygulanması kabul edilmiştir.

Madde 5- İsrail ve Türkiye, 22 Mart 2013’te varılan uzlaşmanın, 28 Haziran 2016’da imzalanan anlaşmanın ve bu ekte belirtilen düzenlemelerin, filo olayı ve sonrasında ortaya çıkan gelişmeler ve sonuçlarıyla alakalı süren tüm sorunları kapsadığı ve hepsini sonlandırdığı kabul edilir.

Bu metnin ve ek maddelerin yalan olduğuna dair Türkiye ve İsrail rejiminden şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

MAVİ MARMARA ANLAŞMASI HUKUKA VE ANAYASAYA AYKIRI
TBMM’den geçen Mavi Marmara anlaşmasının hukuka ve Türkiye anayasasına aykırı bir anlaşma olduğunu belirten Sönmez, bu anlaşmanın Mavi Marmara mağdurları ve şehit yakınları tarafından asla kabul edilmemiş ve edilemez bir anlaşma olduğunu vurguladı. Sönmez, Mavi Marmara anlaşmasına dair her türlü itirazlarının ve yine bu anlaşmaya dayanarak düşürülen davalarla ilgili temyiz süreçlerinin devam ettiğini hatırlattı.

İSRAİL’LE YAPILAN GİZLİ YA DA AÇIK ANLAŞMALAR FESHEDİLMELİ
Sönmez, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İsrail tarafından sunulan, hâlâ Türkiye hükümetince yalanlanmamış olan gizli maddeler, ne usul açısından ne de içerik açısından kabul edilemez. Elbette bir uluslararası sözleşme ancak TBMM’den geçerek kabul edilip onaylanabilir. Bu konuda her yönüyle halkın ve şehit ailelerinin açıkça bilgilendirilmesi en doğal haklarıdır. Gizli ya da açık İsrail’le yapılan anlaşmalar feshedilmeli, Türkiye’de suçluların yargılanması, Gazze ablukasının kaldırılması imkânlarının önündeki engeller kaldırılmalıdır.”

GİZLİ MADDELER KABUL EDİLEMEZ, HÜKÜMET SUSMASIN
Mavi Marmara davası avukatlarından İHH Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Sönmez, yalanlanmayan gizli maddelerin içerik ve usul açısından kabul edilemez olduğunu söyledi. Yaptığı açıklamada, Mavi Marmara anlaşmasının daha önce kamuoyuna açıklanan 6 maddesinin yanı sıra 5 gizli maddesinin daha gündeme geldiğini hatırlatan Sönmez, Türkiye ve İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, bu metnin ve ek maddeleri hakkındaki sorulara yanıt vermemeyi ve yorum yapmamayı tercih ettiğini söyledi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.03.2019 01:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol