"GEZMİŞ'İN, CHE'NİN İSYANLARINI SAHİPLENİYORUM"

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, "Deniz Gezmiş'in, Che Guevera'nın isyanlarını sahipleniyorum. Müslüman olmaları gerekmez. Kim haksızlığa karşı isyan ediyorsa bizim onun yanında yeralmamız gerekir. Peygamberlerin öğretisi de budur" dedi.

21 Ocak 2014 Salı 11:22

 Eliaçık hoca, topluma doğruyu ve gerçeği anlatmak adına yine çok çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Özellikle muhafazakar çevrelerin eleştri oklarını eksik etmediği Eliaçık hoca, haksızlıkla mücadelenin temel davranış biçimi olduğunu vurguladı. Kendisinin Milli Görüş geleneğinden geldiğini, ancak gidişatın yanlışlığını farkettiğini anlatan Eliaçık hoca, " Biz bir tezgaha gelmişiz, İslamcı kesimler, Milli Görüşün içindekiler, Fettullahcısından Süleymancısına, bütün dini kesimlerin, Amerika’nın desteği ile anti komünistleştirildiğini fark ettim. Bu kulvarı değiştirmek lazım, bu deli gömleğini üzerimizden yırtıp atmamız lazım dedim ve tam tersi anti-kapitalist söylemlere yönelmeye başladım. Bunlar 28 Şubat’da ortaya çıktı, özellikle AKP iktidarıyla birlikte netleşmeye başladı, yoksa ben zihniyet olarak baştan beri anti-kapitalistimdir. Daha sosyal adalete yakın din anlayışını savunurum.  Mesela 1992’de çıkan ikinci kitabımın ismi “Devrimci İslam”, 20 sene olmuş, 20 sene önce de düşüncelerim bu noktadaydı ama kendimizi ifade ortamı bulamıyorduk, bu kadar büyük bir güçle İslami kesimden gelenler iktidara gelebilmiş değildi. Yıllarca Anadolu’da kasabalarda, şehirlerde, sessiz sedasız kimse bize mikrofon uzatmadan çalıştık, daha yeni yen insanlar bir şeyler soruyor, ne diyorsun diyor. Dolayısı ile burada bir kulvar değişikliği olmuş oluyor" diye konuştu.

Türkiye'de ilk kez 1 Mayıs'ı kutlamalarının çok yadırgandığını oysa bunun son derece normal bir davranış olduğunu söyleyen Eliaçık hoca, " O dönem Türkiye’de bizim yaptığımız biraz tuhaf geldi insanlara. Yaptığımız çok sembolik bir şeydi.  Fatih Camii'nde cenaze namazı kıldırdım, ölen işçiler, emekçiler için. Kimsesi olmayanlar için. Sonra camiden çıkıp 1 Mayıs için Taksim’e kadar yürüdük, kortej oluşturdu gençler, ben de onları destekledim. İlk çıktığımızda camiden 400 kişi vardı, Unkapanı’na geldiğimizde 600 kişi oldu, Taksim alanına girerken de bin 100 kişiyi bulmuştuk. Bu haliyle camiden çıkıp 1 Mayıs’a gitmek ilk defa oluyor bu nedenle çok büyük ilgi uyandırdı. Ben bu tür eylemlerin olması gerektiğini düşünüyorum. 1 Mayıs alanı diye gitmiyorum ki; orada İşçiler, emekçiler toplanıyor, emeğin bayramı olarak kutlanıyor. Bir de şöyle bir sembolik değeri de vardı, ben oradaki konuşmamda söylemiştim. Yıllar önce 1969’larda Türkiye’de Amerikan 6. Filosu gelmişti, Deniz Gezmiş ve arkadaşları, o zamanki sol guruplar Beyazıt’da bunu protesto edeceklerdi, fakat 6. Filoyu protesto edenleri protesto etmek için de, onları taşlamak için de yine bu camide, Fatih Camii'nde, Sultan Ahmet Camii'nde o zamanki dinci muhafazakar gruplar Deniz Gezmiş ve arkdaşlarına saldırmışlardı. Biz de 1 Mayıs’da bu durumu reddi miras ettik, yani bize devreden bu utanç dolu mirası red ediyoruz dedik. Deniz Gezmişler’in isyanlarını sahipleniyorum, illa Müslüman olması da gerekmiyor, Latin Amerika’da da Che isyan etmiş, peygamberler de isyan etmiş yani haksızlığa karşı kim isyan ediyorsa, bizim onun yanında yer almamız gerekir, peygamberlerin öğretisi zaten budur. Ama bu isyanın sonucunda kendisi de iktidara gelir, bu sefer de döner isyanları bastırmanın aracı haline gelirse, kendisi bir statüko üretirse, bizatihi haksızlığın ve zulmün kaynağına dönüşürse, bu sefer ona da isyan edilir" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.01.2014 11:29
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
recai uslu 2014-01-21 20:54:35

Ben cubada Tam 7 sene kaldim Ve kubaliyla eblendim. Ve Olene kahtar devrimciyim kizildereye Bizim mekanimiz gemerek onurumuz. Dar agci Sehrefimiz Namusu
Uz. Dur Siyasetimiz gunestir. Siloganimiz mahirn Deniz useyinz.Ve Butun devrim icin sehit Düsen yoldaslarimizin siloganini Ve Siloganimiz. Tek yol devrim. Selam mahir ustaya Selam kizildereye Selam dar agcina Selam taksime tan Dogan meydanina Tek yol devrim. Sagilar recai uslu

Avatar
mustafa selim paksoy 2014-01-21 14:51:24

eliaçık hocayı gezi olaylarında tanıdım. doğruyu yaptığını, görüşlerimle aynı olduğunu, hele haksızlığa karşı geldiğini gördükçe artık onunla aynı safta olmanın şeref olduğunu anladım.

Avatar
HASAN ALİ KEMAL 2014-01-21 17:08:28

haksızlığa,sömürüye,hukuksuzluğa karşı ortak mücadelede buluşmak ,tüm ınsanlığın ortak çıkarınadır

Avatar
Muzaffer aygunes 2014-01-21 19:53:50

Selam dost lara hoca doğru söylüyor sun senın gıbı ınsanlara çok az

Avatar
salih akın 2014-01-21 21:39:34

eliaçık hoca cesaretleözeleştiride bulunmuş.eyvallah hocam

Avatar
M.Nazım ÖZTÜRK 2014-01-21 23:36:44

biz de seni yürekten sahipleniyoruz İhsan.......korlansa da sönmeyen...her güzel insanı gördüğünde/tanıdığında alevlenen yüreklerimizle.....

Avatar
Kemal Kalender 2014-01-22 02:05:27

Yürekden Kutluyorum, İhsan Eliaçık Hocayı, Ülkemizin Böyle Aydınlatıcı vede Gerçekleri Söylemekten Çekinmeyen İnsanlara Çok İhtiyacı Var. Aksi takdirde Karanlığa Doğru Hızlı bir şekilde ilerliyoruz.

Avatar
whodoom-com 2014-01-22 12:23:10

Hoca sen var oldukça ilimi ıslam yucelecek.yolun doğru dusmanin çok.arkandayız sonuna dek başka yolumuz yok