“FAİZSİZ BANKACILIK KARA AMAÇ GÜTMEKTİR“

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, İslam'da ticaretin helal kılındığını ancak bunun çok açık şartları bulunduğunu belirtti. Eliaçık, faizsiz bankacılığı da kara amaçlı kurumlar olarak niteledi.

05 Şubat 2014 Çarşamba 11:33
 “FAİZSİZ BANKACILIK KARA AMAÇ GÜTMEKTİR“

Bir kimsenin elinde maddi birikim varsa onu üç şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Eliaçık, bunları şu şekilde sıraladı: "1- İnfak 2- Vakıf 3- İstihdam. Yani ya elindeki ihtiyaç fazlası birikimi infak edecek ki bu mülkiyetini elinden çıkarmadır. Ya vakfedecek ki bu mülkiyeti “emanet” olarak kendinde olduğu halde gelirini vakfetme, vermedir. Veya iş ve istihdam yaratmada bir işe yatıracak. Birikmiş halde kenarda bekletme (kenz) yok. İş ve istihdamda da sermaye emeğe eşit olacak. Hatta emek sermaye için değil; sermaye emek için olacak. Çünkü aslolan sermaye değil; emektir. Ortaklaşacı üretim ve paylaşım düzeni içinde işletilecek. Buradan elde ettiği fazlalığı da yine ya infak edecek, ya vakfedecek veya tekrar işe yatıracak, bu böyle devam edip gidecek, düzen budur."



İNFAK SANDIĞI...
Günümüzde bankaların tefeci bezirgan haline dönüştüğünü, bunların tasallutundan kurtulmak için mutlaka alternatifler düşünülmesi gerektiğini savunan Eliaçık, " Bankaların tasallutundan kurtulmak için infak sandığı veya karz-ı hasen gibi ahilik benzeri dayanışma toplulukları kurulması gerekiyor. Bu, faizsiz bankacılık adı altındaki para ticaretine benzemez. İnfak parası ticari amaç için kullanılamaz. “Kar payı” adı altında para ticaret yapıyorlar, kara amaçlı kurumlar onlar. Peygamberimiz daha Mekke’de tefeci bezirganların tasullutuna karşı dayanışma içine girmiştir. Burada infak çok genel bir kavram. Böylesi bir mülkiyet, emek ve sermaye anlayışının hakim olmadığı yerlerde gönüllülük olarak görünür. Böylesi bir düzen kurulduğunda ise bu düzenli ve zorunlu vergilere dönüşür. Bunun bir sisteme dönüşmesi için içtihatlar yapılır. Biz şu an bir formülden ziyade irade ortaya koymalıyız, arkası praxis içinde gelecektir. Bakın, daha üçüncü sure olan Müzemmil suresinde bir ayette zekat, karz-ı hasen ve hayr üçü birden geçer. Kur’an bunlara “gündüzün güçleri” der. Bir de “gecenin güçleri” var: Kur’an’dan kolayına geleni okuma, istiğfar… Ne ile ve nasıl alternatif olunacağı ortada. Kur’an ilk mesajlarını bu gözle yeniden okumalıyız" ifadelerini kullandı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.02.2014 12:37
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Barış 2014-02-05 14:47:26

keşke türkçe anlatsaydınız, biz de anlayabilirdik. millete bişi öğretmek istiyorsanız daha açık, net anlatın.

Avatar
FATMA DASHFIELD 2014-02-05 14:47:49

sayin ve sevgili ihsan eliacigi istedigim kadar izliyemiyorum cesitli sebeplerden dolayi !
kendisini ve tüm konusmalarini cok begeniyorum , allah uzun ömürler versin ve hic susumasin ! degerli cocuklarina versin konusmalari kendi yorulunca onlar mutlaka babalarini takip ederler !cok aydin ve faydali buluyorum ! saygilarimi sunarim !

Avatar
OSMAN KAYA @Barış 2014-02-05 15:03:55

bu hocanin dediklerinden hicbirsey anlamiyorum,bi daha bidaha okuyorum yok.belki de benim anlayisim zayif bilmiyorum.

Avatar
srtyusryryr5y @Barış 2014-02-05 17:49:42

er5tysryusrysrtyuryryr

Avatar
fırat @OSMAN KAYA 2014-02-05 18:19:48

kardeşim kısacası faiz yemeyin , kara para ile zenginleşmeyin malın kendinize yetecek kadarını alın üstünü fakirlere dağıtın yada dengeli eşit emeğe saygısı olan iş yerleri açın diyor

Avatar
Latif Cayir 2014-02-05 22:28:22

Gerci tam anlayamadim ama ihsan abinin sosyal adalet teorisini begeniyorum.
Bunu bir daha genis detayli anlatmali

Avatar
İktisat Metafiziği 2014-02-05 22:42:59

tefe, riba, nema, faiz, enflasyon, meta, para, emek, değer... önce değer nedir onu açıklamalıyız.

Avatar
wiz wiz 2014-02-06 08:29:19

Topladigi paralari sevasini surcek ..neymis. . Fayizmis... seni yaptigin sey nedir...?