EŞİTSİZLİĞİ ALLAH MI DİLEMİŞTİR?

Yeryüzündeki eşitsizlik bir kaza ve kader sonucu mudur, Allah'ın taktiri midir? İşte yanıtı...

10 Ocak 2015 Cumartesi 22:01
EŞİTSİZLİĞİ ALLAH MI DİLEMİŞTİR?
Hocam, günümüzde had safhaya varmış olan eşitsizliği Allah mı dilemiştir?
Bilgi, iktidar ve servet tekeli oluşturanları Kur'an-ı Kerim sürekli eleştirir. Bunları eleştirmeyeni de eleştirir. Onların neden görevlerini yerine getirmediklerini özellikle ve ısrarla vurgular. Zaten tarihe baktığımızda mücadelenin bundan kaynaklandığını görürüz. İnsanların sahip olmadığı bir şeye sahip olarak, onlar üzerinde hegemonya kurmaya kalkma kurnazlığı...

Bunu din adına yapıyorlar genelde...
Evet bunu din adına yapanlar da var tabii. Din adına meşrulaştıranlar var. Bu noktada ortaya çıkan eşitsizliği Allah'ın kaderi veya taktiri olarak görenler var. Bunlar çok yanlış dini düşüncelerdir. Böyle birşey yok. Allah, Fussilet Suresi'nin 10. ayetine göre, eşitliği taktir etmiştir. Yeryüzünde rızık ve rızık kaynakları insanlar arasında eşitçe bölüşülsün diye yaratmıştır. Buradan Allah'ın eşitliği taktir ettiği, yani iradesini bu yönde beyan buyurduğu ortaya çıkar.  Her kim yeryüzünde eşitlik yaratacak ilişkilere giriyorsa, her kim yeryüzünde eşitsizlik yaratacak düzenler kuruyorsa o, Allah'ın iradesine karşı geliyor demektir.

Bu da yine Emevi döneminde ortaya çıkan bir olgumudur hocam?
Halbuki şu andaki din anlayışına göre, Allah eşitsizliği; eşitliği değil eşitsizliği taktir etmiştir. Eğer yeryüzünde böyle uçurumlar varsa, bu uçurumların sorumlusu, insanlar değil, düzenler değil, bizatihi Allah'ın bunu böyle taktir etmesidir diye söylerler. Bu da bir Emevi doktrinidir.  Emeviler diyorlardı ki, bizim sizin başınızda bulunmamız Allah'ın taktiriyle olmuştur, kaza ve kaderde bu böyledir, dolayısıyla bize zalimdir diye karşı çıkarsanız ne yapmış oluyorsunuz, Allah'ın taktirine karşı çıkmış oluyorsunuz. Yani kendisinin gökle bağlantısını kurarak, Allah ile, insanlar üerine sulta kurmak istiyor. Bunlar din adamı ve ruhban davranışlarıdır ve Kur'an'ın şiddetle eleştirdiği birşeydir.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.01.2015 22:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Ülfet Cinbiş 2015-01-11 22:19:52

''...verdiği nimetler hususunda sizi denemek için kiminizi kiminizden üstün kılan odur.''en'âm/165 ''allah'ın bazı insanları bazısından üstün kılması ve erkeklerin mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisidirler.'' nisa/34 ayetleri belirtiğiniz yorumla çelişmiyor mu hocam?

Avatar
Seyfettin Karaayvaz. 2015-01-11 13:54:27

Hic bilenle bilmeyen bir olur mu? Bilenle bilmeyen, bilgi, davranis ve calisma yonleriyle esitlesip paylasmayi ogrendikleri gun muslumanlik gercek anlamina kavusmus olur. Okuyup arastirmadan sadece soru sormak ve cevabini istemekle olmaz. Soruyu da cevabi da kendin aramaya basladigin gun gercekle yuzlesirsin.

Avatar
hasan güven 2015-01-11 16:57:35

"Her kim dünyada eşitsizlik yaratacak ilişkilere giriyorsa ,her kim dünyada eşitsizlik yaratacak düzenler kuruyorsa o,Allahın iradesine karşı geliyor demektir. .."ne güzel bir tespit. ...Teşekkürler hocam. ...

Avatar
zehra avcı 2015-01-11 15:22:54

Saygideger hocam bu gunlerde en cok konusmasi gereken kisiler sizin gibi gercek din adamlaridir. Soylenenlere kafayi yiyecegiz. Tuylerim diken diken oluyor.

Avatar
turgay özcan 2015-01-11 23:27:12

Ülfet Cinbiş birde Nahl 71 ayete bak oradada niye nimetleri altakilere verip eşitlenmiyorsunuz yoksa Allah ın ayetlerini inkarmi ediyorsunuz diyor

Avatar
yilmaz gurel 2015-01-11 23:17:49

allahin takdir i dedikten sonra yorum yapmak neyin nesi

Avatar
Mustafa öncül 2015-01-12 12:51:52

Doğmak ve dönmek Allah'a, kader çerçevesinde öneçıkartacağımız konular bu ikisi sadece.

Sosyal dağılım adaletsizliği eşit paylaşımsızlık Kader değil keyfiyetdir.

Avatar
Parantez 2015-01-13 22:40:09

diline sağlık hocam,keyifle okuyoruz.saygılar