"DİNDAR MAO'YU, SOSYALİST TALİBAN'I ANLIYOR"

İhsan Eliaçık hoca, "Dindara Sosyalizm deyince, Stalin, Mao, Pol Pot rejimlerini anlıyor. Sosyaliste İslam deyince El Kaide, Taliban, Suudi Arabistan aklına geliyor. Bu korkunç birşey" dedi.

16 Mayıs 2014 Cuma 09:45

 Türkiye'de bu konularda muazzam bir kavram kargaşası olduğunu, meselenin bu kargaşanın giderilmesi ile daha net anlaşıldığını kaydeden Eliaçık hoca, " Adam sosyalizmi, dinine ‘afyon’ denilmesi, camilerinin ahır yapılması, ezanın susturulması, karısının ve kızının orta malı olması, malına mülküne el konulması diye anlıyor. Stalin, Mao, Pol Pot rejimleri filan aklına geliyor. Anarşizmi de araba yakma, şiddet ve sağa sola saldırma olarak anlıyorlar. Karşı taratın da endişeleri var. Sosyalistin de İslam denince aklına cariye, çok eşlilik, harem, çarşaf, recm cezası, el kesme, kadını eve kapatma geliyor. El-Kaide, Taliban rejimi, Suud-i Arabistan filan aklına geliyor. Her iki taraf da birbirine korkunç yabancılaştırılmış. Ben bunun bir proje olduğunu düşünüyorum" dedi.

Kendi görüşüne göre Müslüman'ın kapitalist olamayacağını ancak sosyalist olabileceğini söyleyen Eliaçık hoca, " Sosyalist toplumcu, toplumu önceleyen demektir. Kur’an’da en-Nâs kavramı vardır. Halk/toplum demektir. Kur’an’da Allah’ın ipi (Hublullah) ile Halkın/toplumun ipi (Hablun-Nâs) aynı görülür. Bu nedenle İslam’ın ruhu kamuculukta ortaya çıkar. Kapitalizmin doğasında ise bireysel sermaye vardır. Kur’an buna ‘kenz’ der ve şiddetle yasaklar. Keza Kur’an’ın tüm vurgusu Mülkün Allah’a ait olduğu (Lehu’l-mülk) etrafında döner. Kapitalizm ise özel mülkiyeti yüceltir. İslam’da özel mülkiyet yüceltisi yoktur. Bu açılardan İslam’ın ekonomi-politik vurgusunun kapitalizmle bağdaşmayacağını, bilakis sosyalizme yakın olduğunu söylüyorum." (GAZETEVATAN)

Söyleşinin tamamını (http://www.ihsaneliacik.com/2011/03/soylesi-gazete-vatan.html) bu linkten okuyabilirsiniz.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.05.2014 09:49
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol